Politika> KrOFF

PRENAPOLNJEN KROFF
Sreda, 5. 8. 2009

avtor/ica: Boris V.

... SDS vložila predlog novele zakona o dohodnini ...
... Mesić obsoja vse zločine na Hrvaškem ...
... Kalifornija ima dve leti, da skrči število zapornikov ...
... Nov premier Južne Osetije ...


Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je v obravnavo vložila predlog novele zakona o dohodnini. Glavna točka je dvig meje prihodkov davčnega zavezanca iz naslova opravljanja dejavnosti z dvainštirideset tisoč evrov na sto tisoč evrov. Dvig meje prihodkov pomeni, da lahko zavezanec pri ugotavljanju davčne osnove zahteva upoštevanje normiranih odhodkov, pri tem pa v SDS predlagajo dvig le-teh na štirideset odstotkov, saj da je sedanjih petindvajset premalo.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je na državni proslavi ob obletnici vojaške operacije Nevihta obsodil vse vojne zločine, ki so bili storjeni v času vojne na Hrvaškem, na glede na izvajalca. Dejal je še, da današnja Hrvaška ni zgrajena na zločinu, kot tista med drugo svetovno vojno. Dodal je, da morajo zločine pod krinko hrvatstva obsoditi še toliko bolj, ker mečejo senco na pravično in plemenito borbo hrvaških branilcev.

Ameriški tričlanski senat zveznega prizivnega sodišča je zvezni državi Kalifornija ukazal, da zaradi grozljivih razmer v roku dveh let zmanjša število zapornikov v državnih zaporih za okoli štirideset tisoč. To je rezultat tožbe skupine fizično in duševno bolnih zapornikov, sodniki pa so priznali, da pomeni prenapolnjenost zaporov okrutno in nenavadno kazen, ki krši osmi amandma k ameriški ustavi. V vseh kalifornijskih zaporih je prostora za osemdeset tisoč ljudi, gnete pa se jih sto petdeset tisoč.

V Južno Osetijo je prispel novi premier pokrajine sleš države, ruski gradbeniški bogataš Vadim Brovcev, ki naj bi okrepil predvsem obnovo v pokrajini, uničeni v lanski vojni med Gruzijo in Rusijo. Brovcev naj bi prav tako poskrbel za večji nadzor nad porabo približno dvesto dvajset milijonov evrov, kolikor jih je Rusija namenila za obnovo Južne Osetije. Prejšnjo vlado je odstavil predsednik Edvard Kokojti, bojda zaradi zdravstvenih težav dosedanjega premiera Bulanceva, vendar naj bi bil v ozadju pritisk Moskve.

Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=20079