Politika> KrOFF

KROFF EVANGELIČANSKIH KMEROV
Sreda, 12. 8. 2009

avtor/ica: Boris V.

... Nekdanji vodja zapora Rdečih kmerov prosi za smrtno kazen ...
... Clintonova poziva nigerijske oblasti k reformam ...
... Izrael spet bombardiral tunel v Gazi ...
... Madžarska policija preprečila organizacijo neonaci shoda ...

Nekdanji vodja zapora Rdečih kmerov Kaing Guek Eav, znan tudi kot Duch, ki mu od marca letos sodijo na posebnem sodišču Združenih narodov, je zaprosil, naj mu izrečejo najstrožjo kazen. S tem je najverjetneje mislil na smrtno kazen, saj je pri tem omenjal način smrti Jezusa Kristusa. Obtoženec bo razočaran, saj v Kambodži smrtne kazni ni. Duch je po končani karieri mučitelja prestopil v evangeličansko vero, po padcu režima Rdečih kmerov pa je celo delal za vrsto mednarodnih humanitarnih organizacij.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je nigerijske oblasti pozvala, naj sprejmejo obsežne politične reforme in umirijo napetosti v državi. Te so pripeljale do sektaškega nasilja in prekinile proizvodnjo nafte v delti Nigra. Reforme so po mnenju Clintonove nujne, če želi Nigerija ostati največja tarča ameriških investicij v Afriki. V Nigeriji se uporniške skupine borijo proti tujemu brezobzirnemu izkoriščanju njihovih naravnih bogastev.

Izraelska vojaška letala so bombardirala tunel v Gazi, za katerega Izrael trdi, da se uporablja za tihotapljenje orožja. Napad se je zgodil po tem, ko sta, kot trdi izraelska stran, dve palestinski raketi padli čez mejo v Izrael nekaj sto metrov od prehoda Erez. Oba napada naj ne bi terjala žrtev. Izrael trdi da so njihove operacije in blokada Gaze namenjene končanju raketiranja in slabljenju gibanja Hamas.

Madžarska policija je zavrnila devet prošenj za dovoljenje neonacističnega shoda v Budimpešti, ki naj bi se to soboto odvil v spomin na smrt Hitlerja in Rudolfa Hessa. Shodu naj bi sledil koncert, organizirala pa bi ga madžarska nacionalno socialistična fronta.

Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=20142