Politika> KrOFF

KrOFF POPRAVKOV IN EKSPLOZIJ
Sreda, 23. 9. 2009

avtor/ica: Boris V.

... Kosorjeva zanikala, da je podlaga za pogajanja s Slovenijo drugi Rehnov predlog ...
... Albanci zahtevajo popravljanje makedonske enciklopedije ...
... Poljski parlament še eno resolucijo v zvezi z drugo svetovno vojno in SZ ...
... na jugu Rusije eksplozija ...

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je zanikala, da se bo Hrvaška s Slovenijo o meji pogajala na podlagi drugega predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna. To je bil njen odgovor na zahteve opozicijskih Socialno demokratske stranke, Hrvaške ljudske stranke in Istrskega demokratskega zbora, naj predstavi poročilo o pogajanjih in dogovoru s Pahorjem. Poročilo hrvaškega zunanjega ministrstva z dne petnajsti september zanikanje Kosorjeve zanika, saj v njem jasno piše, da je podlaga za pogajanja drugi Rehnov predlog.

Državni zbor se je seznanil z zahtevo poslancev Slovenske Ljudske, Nacionalne in Demokratske stranke za uvedbo parlamentarne preiskave politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri vrsti velikih gradbenih investicij. Namen preiskave naj bi bil ugotavljanje, ali so bili projekti izvedeni pregledno in ali je prihajalo do nepravilnosti. Preiskava naj bi preverjala nekatere gradnje od leta 1992 naprej.

Makedonska akademija znanosti in umetnosti je objavila makedonsko enciklopedijo, vendar so se člani glavnega uredniškega odbora odločili, da bodo nekaj delov enciklopedije popravili zaradi burnih odzivov albanske manjšine. Albance je zmotilo predvsem obravnavanje albansko-makedonskega konflikta iz leta 2001 in zgodovine prisotnosti Albancev v Makedoniji.

Spodnji dom poljskega parlamenta je sprejel resolucijo, v kateri je, kot piše, vse ljudi dobre volje v Rusiji, pozval naj sodelujejo pri razkrivanju Stalinovih zločinov. Resolucija tudi obsoja vse poskuse potvarjanja zgodovine. Poslanci so v tem dokumentu poboj v Katinskem gozdu in nekatere druge zločine označili za vojni zločin z značilnostmi genocida. To na ruski strani zavračajo in priznavajo le oznako vojni zločin.

Na jugu Rusije je v skladišču pripomočkov za ognjemet prišlo do eksplozije, ki je povzročila velik požar. Umrla je ena oseba, več deset pa jih je ranjenih. Eksplozija je odjeknila v neki dvonadstropni stavbi v mestu Voronež, okoli petsto kilometrov južno od Moskve. Do takšnih dogodkov prihaja pogosto zaradi zastarele infrastrukture in slabega uveljavljanja varnostnih pravil.

Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=20542