Politika> OFF Program

OFF PONIŽNIH PROŠENJ
Četrtek, 29. 10. 2009

avtor/ica: Boris V.

... EU in ZDA podpisale obsežen sporazum o izročitvah ...
... Obama s podpisom zakona o obrambnem proračunu vojski namenil 680 milijard dolarjev za naslednje leto ...
... V Keniji bodo pričeli s popisom homoseksualcev – čeprav je homoseksualnost kazniva z zaporom ...
... Komisija, ki naj bi preiskovala koruptivnost ministra Golobiča, se je zataknila že na samem začetku ...
... Prvi obrisi domače predvolilne kampanje za lokalne volitve prihodnjo jesen ...

OFF NAPOVEDNIK

Gospodarske krize so težki časi ne zgolj za fizične delavce, temveč tudi za mislece, ki se dan za dnem ubadajo z vodenjem držav. Težaško miselno delo pomeni posledično tudi izjemno fizično izčrpanost, ki se jo mora kar najhitreje sanirati zavoljo uspešnega nadaljevanja pomembnega dela. Kdo potem ne bi razumel čim bolj udobnega okolja za naše vodilne? Le tisti, ki za državo ne naredijo nič in le nedržavotvorno kritizirajo. Prav takšni pa so se oglasili v primeru afere »Sarkozyjeva tuš kabina«. Ta je bila zgrajena v pariškem Grand Palaceu zaradi vrha Mediteranske unije v času francoskega predsedovanja Evropski uniji, stala pa naj bi borih 245.000 evrov.

V Sarkozyjevi stranki se sicer branijo, da je bil denar porabljen za obnovo več apartmajev za gostujoče voditelje, a zaman. Zlobni jeziki napadajo naprej. Francosko računsko sodišče pravi, da je tridnevni vrh Mediteranske unije stal 16,6 milijona evrov, francosko predsedovanje EU pa 171 milijonov. Francozi so plačali med drugim devetdeset tisočakov za preprogo in tristo jurjev za tla v konferenčni sobi. Neverjetno, kaj vse nerazumne podanike zmoti pri tako grandioznih projektih, kot so konference in sestanki.

Berete OFF Program, ki podpira čezmerno trošenje na vseh nivojih.

OFF PROGRAM

Pravosodna ministrica Švedske, ki predseduje Evropski uniji, Beatrice Ask in njen severnoameriški kolega Eric Holder sta v Washingtonu podpisala sporazum o izročitvah med EU in ZDA, ki nadomešča vse dosedanje dvostranske pogodbe med članicami EU in ZDA. Pravosodni ministri so sporazum ratificirali v začetku meseca, v veljavo pa bo stopil februarja 2010. Sporazum naj bi omogočal uspešnejši boj proti terorizmu in finančnemu kriminalu, saj olajšuje delitev informacij o finančnih podatkih osumljencev. Omogočal bo ustanavljanje mešanih skupin za lov na kriminalce in teroriste, priče pa bodo po novem svoj izkaz lahko dale preko videokonference, tako da bodo poti iz ZDA v Evropo ali obratno odveč. Sporazum sicer predvideva tudi, da EU ne bo ZDA izročila nobenih osumljencev, ki bi jim v Ameriki pretila smrtna kazen.

V Washingtonu se je zgodil še en podpis, in sicer Obamov, pod proračunski zakon za Pentagon za leto 2010, ki je težak kar šesto osemdeset milijard dolarjev. Predsednik sicer trdi, da so bili varčni, saj so iz proračuna izključili proizvodnjo lovskih letal F-22 in trinajst milijard za nove predsedniške helikopterje, saj naj bi odvečna poraba žalila vojake in ljudstvo. Zakon prepoveduje izpuščanje osumljenih teroristov iz Guantanama na ameriških tleh, Obama pa mora pred vsako selitvijo osumljenca v ZDA petinštirideset dni prej obvestiti kongres. Novost zakona je določilo, ki opredeljuje napade na homoseksualce kot zločine iz sovraštva, ki jih lahko preganjajo na zvezni ravni.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je izrazil pripravljenost Teherana na izmenjavo jedrskega goriva in na sodelovanje s šesterico držav, ki sodelujejo v pogovorih o iranskem jedrskem programu. Po Ahmadinedžadovih ocenah se je Zahod namesto konfrontacije glede tega programa odločil za sodelovanje. Teheran naj bi bil tudi pripravljen sodelovati z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo. Iran naj bi danes odgovoril na predlog o bogatenju urana v tujini.

V Keniji načrtujejo popis istospolno usmerjenega prebivalstva, kar naj bi pomagalo pri boju z virusom HIV. Vodja kenijskega programa za prevencijo AIDS-a Nicholas Muraguri je dejal, da je nujno, da vlada vzpostavi odnos z gejevsko populacijo, vendar dvomi v točnost popisa, saj se ga mnogi istospolno usmerjeni bojijo. Nič čudnega, saj je homoseksualnost v Keniji nezakonita in kazniva z do štirinajstletno zaporno kaznijo. Muraguri sicer priznava, da bi bolj jasna slika o številu homoseksualcev v državi pomagala pri načrtovanju izobraževalnih programov. S popisom naj bi pričeli junija prihodnje leto.

Na konstitutivni seji se je sestala parlamentarna komisija, ki naj bi preiskovala domnevno koruptivnost ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj Gregorja Golobiča, vendar ni sprejela sklepa o tem, kaj bo preiskava sploh zaobsegla. Na predlog članice Zaresa Cvete Zalokar Oražem so sprejeli sklep, da bodo predhodno dobili mnenje zakonodajno pravne službe državnega zbora, do kod lahko preiskava sploh seže. O seji smo govorili s predsednikom komisije Rudolfom Petanom iz SDS:Na očitke o zavlačevanju takole odgovarja Cveta Zalokar Oražem iz Zares, ki pravi tudi, da se v stranki nadaljevanja dela komisije veselijo:Ministrica za kulturo Majda Širca je povedala, da je nov zakon o Radioteleviziji Slovenija tik pred tem, da gre v javno obravnavo. Na komisiji, zadolženi za pripravo medijske zakonodaje, naj bi že potekala poglobljena razprava. Priprava na komisiji je bila po ministričinih besedah natančna in zelo poglobljena, novela zakona pa je tako v zaključni fazi obravnave.

Igor Jurišič, član Stranke mladih Slovenije – Zeleni in občinski svetnik v občini Ruše, je novemu ministru za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henriku Gjerkešu poslal javno prošnjo, naj občanom in občankam Ruš ne zameri, kot se je izrazil, neokusnih potez Vilija Rezmana. Rezman, ki je tudi župan Ruš, je namreč nasprotoval izbiri Gjerkeša za novega ministra, Jurišič pa v tem vidi že Rezmanovo kampanjo za lokalne volitve, ki bodo prihodnje leto. Govorili smo z Jurišičem in ga prosili za pojasnilo njegove poteze:Vprašali smo ga tudi, zakaj je njegova prošnja za Gjerkeša javna:Ker je Rezmana obtožil vodenja predvolilne kampanje, smo Jurišiča vprašali, ali ima tudi on kakršne koli ambicije glede županskega stolčka v Rušah:Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=20995