Kultura> Sektor Ž

Preverjanje družbenega spola
Sobota, 5. 12. 2009

avtor/ica: IdaH

Danes bomo v oddaji Sektor Ž obravnavale pasti in zanke razstave Gender Check / Preverjanje družbenega spola, ki se je v sredini novembra odprla v dunajskem Muzeju moderne umetnosti MUMOK. Tovrstne institucionalne platforme, na katerih si feministke naredijo prostor za javno manifestacijo neenakosti spolov so lahko izredno učinkovite, lahko pa so tudi precej škodljive.

Drage poslušalke in poslušalci, feministke in feministi dobrodošli v oddaji Sektor Ž, v kateri bomo danes obravnavale pasti in zanke razstave Gender Check / Preverjanje družbenega spola, ki se je v sredini novembra odprla v dunajskem Muzeju moderne umetnosti MUMOK. Tovrstne institucionalne platforme, na katerih si feministke naredijo prostor za javno manifestacijo neenakosti spolov so lahko izredno učinkovite, lahko pa so tudi precej škodljive.

Omenjena razstava, ki jo je spremljal dvodnevni simpozij, na katerem so predavale feministične kulturne delavke iz tako imenovanega vzhodnega bloka, je problematična na več nivojih. Nas bosta zanimala predvsem dva aspekta te problematike, ki izhajata že iz podnaslova razstave Ženstvenost in možatost v umetnosti Vzhodne Evrope. Ukvarjale se bomo torej najprej s problemom dihotomije ženstvenosti in možatosti, o čemer smo se pogovarjale z makedonsko teoretičarko Suzano Milevsko. Pogovor je potekal v angleščini, saj je Milevska doktorantka iz angleškega faksa Goldsmiths.


Z drugo problematiko dvakratne drugosti ženske iz vzhodne Evrope je drugi dan simpozija zelo performativno govorila Marina Gržinić. Njen ekspoze pa je uvedla glavna kustosinja razstave Bojana Pejić:

Današnja oddaja Sektor Ž je zadnja v seriji rednih etrskih vpadov. Iz feminističnih logov pa se nam v decembru obeta še intervju z režiserko Hito Steyerl in nove pisarije o knjigi Neulovljiva telesa – H korporalnemu feminizmu avtorice Elizabeth Grosz, katere prevod je izšel letos pri založbi Emanat.

Družbeni spol je v zgodnjem sobotnem popoldnevu z vami preverjala Ida H.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=21618