Politika> OFF Program

OFF ANTI LOKALNACIONALISTOV
Četrtek, 24. 12. 2009

avtor/ica: Boris V.

... Združene države še korak bližje k zdravstveni reformi ...
... Varnostni svet Združenih narodov sprejel sankcije za Eritrejo ...
... Rusija in Gruzija sta se dogovorili o ponovnem odprtju mejnega prehoda, zaprtega od julija 2006 ...
... Predsednik ljubljanskega odbora podmladka SLS predlaga razrešitev predsednika podmladka ...OFF NAPOVEDNIK

Današnji in jutrišnji dan bosta dobra za človeštvo, vsaj za tisti del, ki se gnete v ljubljanski kotlini in malce širše. Zaradi božiča namreč ta dva dni ne bo trgovala ljubljanska borza. S kapitalistično molžo bo tako pričela šele v ponedeljek. Zakaj si lahko vsi malce oddahnemo? Ker manj trgovanja pomeni manj transakcij, manj nakupov in prodaj, manj neoliberalistične logike, ki terja štiriindvajset urno dnevno poslovanje.

Seveda začasno zaprtje borze nima nikakršnega resnega učinka na razmišljanje prebivalcev mesta, je pa vseeno prijetno ne slišati borznega zvonca, šelestenja virtualnih bankovcev in vonjati potenje borznih posrednikov. Če smatrate božič za popolnoma iracionalen praznik, ki z izhodišči nima več nič skupnega, se lahko tolažite, da se tudi na ta dan zgodi nekaj popolnoma neproduktivnega.

Berete produktiven, pa ne na ta način, OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM


Reforma zdravstvenega sistema v Združenih državah je še korak bližje k uresničitvi. Demokratski senatorji so namreč po odpravi še zadnje proceduralne ovire pred glasovanjem o predlogu le-tega potrdili s šestdesetimi glasovi za in devetintridesetimi proti. V nadaljevanju bodo morali demokrati odpraviti nekaj razlik glede financiranja reforme in vsebine, še posebej glede ustanovitve javne zavarovalnice, kar predstavniški dom predvideva, senat pa ne. Vsi demokrati niso najbolj zadovoljni s trenutnim predlogom, vendar so si enotni, da si propada reforme ne morejo privoščiti. Republikanci pa trdijo, da je predlog reforme drag - stal naj bi namreč okoli devetsto milijard dolarjev - avtoritativen in grožnja državljanskim svoboščinam.

Varnostni svet Združenih narodov je uveljavil sankcije za Eritrejo, ki jo obtožuje podpore islamskim upornikom v Somaliji. Sprejeta resolucija Varnostnega sveta prepoveduje prodajo orožja Eritreji, prav tako pa uvaja prepovedi za potovanja in zamrznitev premoženja za določene posameznike. Med njimi naj bi bili člani političnega vodstva države, ki obtožbe o vpletenosti v spopad v Somaliji zanika. Resolucija je bila sprejeta s petnajstimi glasovi proti trinajstim. Kitajska se je glasovanja vzdržala, medtem ko je Libija, edina arabska članica sveta, glasovala proti. Eritreja je prva država, ki so jo doletele sankcije Varnostnega sveta, po letu 2006, ko je svet sankcioniral Iran.

Varnostne sile Jemna so sporočile, da so na odročnem predelu države, vzhodno od glavnega mesta Sanaa, izvedle zračni napad na skupino ljudi, osumljenih pripadnosti aktivistični mreži Al Kajda. Po podatkih vojske naj bi v napadu umrlo najmanj trideset osumljencev, možno pa naj bi bilo, da sta med ubitimi tudi dva višja Al Kajdina poveljnika. Vojaški viri trdijo, da so se ubiti srečali z namenom načrtovanja terorističnih napadov v Jemnu kot povračilo na zračne napade vojske prejšnji teden. Jemen naj bi bil že precej časa primeren kraj za islamske militantne aktiviste.

Začetek dvodnevne stavke podpornikov nove indijske zvezne države je obeležilo nasilje v južni zvezni državi Andra Pradeš. V nasilju je bilo zažganih več kot sto avtobusov, napadene pa so bile tudi trgovine in poslovni prostori. Stavka je bila sklicana potem, ko je zvezna vlada dejala, da bo o zahtevi po novi državi Telangana razmislila po posvetovanjih z vsemi strankami. Pred tem je namreč vlada dejala, da bo podprla ustanovitev nove države ne glede na nasprotovanje opozicije. Podporniki nove zvezne države pravijo, da je ustanovitev le-te edina rešitev, saj da je bila Telangana zapostavljena zavoljo bogatejše in močnejše regije Andra.

Rusija in Gruzija sta se dogovorili o ponovnem odprtju mejnega prehoda Zemo Larsi-Kazbegi, ki je bil zaprt od julija 2006. Namestnik gruzijskega zunanjega ministra Nino Kalandadze je dejal, da naj bi do odprtja prišlo marca prihodnje leto. Gre za edini prehod, ki ne gre skozi separatistični pokrajini sleš državi, Abhazijo in Južno Osetijo. Ruska vlada je potrdila dogovor o teoretičnem marčnem odprtju prehoda, glede vzpostavitve zračnih vezi pa postavlja kot pogoj garancijo varnosti za ruske posadke letal.

Vlada naj bi danes odločala o pobudi, da bi Slovenska vojska v Afganistanu prevzela urjenje bataljona afganistanske vojske v okviru skupine za mentorstvo in povezave. Parlamentarni odbor za obrambo je prejšnji teden pobudo že podprl, tako da lahko pričakujemo tudi vladni sprejem pobude. To bi sicer vplivalo na strukturo slovenske misije v Afganistanu, na samo število vojakov pa naj ne bi imelo vpliva. Od jeseni prihodnje leto, ko bi se lahko ta pobuda v Afganistanu tudi začela uresničevati, naj bi bili slovenski vojaki manj razpršeni, delovali pa bi tudi pod lastnim poveljstvom.

Slovenska vojska pa se pripravlja tudi na boj proti domačemu okoljskemu terorizmu. Začela je namreč s pripravami za morebitno angažiranje pri odpravljanju posledic poplav. Za takšne izredne razmere ima Slovenija na voljo poleg intervencijskih sil tudi največ dva tisoč pripadnikov vojske. Na juriš.

Predsednik Državnega sveta Blaž Kavčič je sprejel novega ruskega veleposlanika v Sloveniji, Dokuja Zavgajeva. Zavgajev je deležen težkih obtožb o svoji vpletenosti v rusko-čečenskem konfliktu, saj naj bi bil odgovoren za resna kršenja človekovih pravic. Bil je namreč prvi proruski predsednik čečenske vlade po napotitvi ruskih sil v Čečenijo leta 1994, leto kasneje pa je postal predsednik. Kavčiča smo vprašali, kakšno je njegovo osebno stališče glede Zavgajeva in ali se kot predsednik Državnega sveta s takšnimi vprašanji sploh obremenjuje:Še vedno odmeva incident med obiskom treh predsednikov podmladkov strank SLS, SDS in NSi pri ljubljanskem županu, ko je prišlo po utečenem začetku do besednih prepucavanj. Z obeh strani so letele bolj ali manj domiselne oznake, s tem, da je bilo tistih manj domiselnih veliko več. S strani podmladkov je priletela tudi krilatica: »Protestiramo proti balkanskemu kavboju«. O tem smo govorili s predsednikom podmladka Slovenske demokratske stranke, Klementom Perkom:Perkota ni zmotil izraz balkanski kavboj, zmotila pa ga je omemba konjske vprege, ki jo Janković omenjal v odgovoru na očitek o uporabi avtomobila BMW serije sedem:Posledica srečanja med podmladki in ljubljanskim županom pa so tudi napetosti znotraj podmladka Slovenske ljudske stranke. Predsednik ljubljanskega odbora Nove generacije SLS Boštjan Furlan je organom podmladka in stranke posredoval predlog za razrešitev predsednika Nove generacije Bora Zgonca. Razlog? Zgonc naj bi neresnično navedel, da se je odbor opravičil zaradi dogodka na srečanju z županom. Furlan meni, da se je Zgonc tako postavil na stran Jankovića in ne na stran lastne stranke. Furlan prav tako meni, da je bil prav Janković in ne oni, kriv za nizko raven kulturnega dialoga ter žaljiv in aroganten nastop.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=21802