Politika> BritOFF

NEKRONANI BRITOFF
Ponedeljek, 25. 1. 2010

avtor/ica: Boris V.

... Venezuelske oblasti onemogočile predvajanje šestim opozicijskim televizijskim postajam ...
... Anton Stres okronan za novega nadškofa ...
... afganistanske parlamentarne volitve preložene z maja na september ...
... Američani so se umaknili iz iraške province Anbar ...
... Minister za lokalno samoupravo prepričuje opozicijo glede projekta pokrajin ...
... Haiti znova stresel potresni sunek, tokrat blažji ...
... Izraelski premier Netanjahu dejal, da bo Izrael vedno prisoten na Zahodnem bregu ...

ob 7:05

Ob pristajanju na letališču v mestu Mašad na severovzhodu Irana je iransko potniško letalo zajel ogenj. Ranjenih je bilo najmanj devetinpetdeset oseb. Letalo je moralo zasilno pristati, saj je eden izmed potnikov moral nujno v bolnišnico. Najverjetneje se je nesreča zgodila zaradi slabega vremena, šlo pa je za letalo ruske izdelave in sicer tupoljev 154.

Venezuelske oblasti so onemogočile predvajanje programa šestim opozicijskim televizijskim postajam, saj niso upoštevale pravil za medije, ki jih je določila vlada. Pravila določajo, da ima vsaka radijska ali televizijska postaja, ki ustvari ali predvaja vsaj trideset odstotkov domače produkcije, status nacionalnega medija. Ta status pa tudi zahteva, da mora medij predvajati vse govore predsednika Huga Chaveza, kar omenjene postaje v primeru sobotnega nagovora predsednika privržencem niso storile.

Občina Grosuplje je naposled le dobila predstavnika romske skupnosti v občinskem svetu. S tridesetimi glasovi je bil izvoljen Elko Hudorovac, osemnajst glasov pa je prejel Bruno Brajdič. Grosuplje je bilo že leta 2002 določeno kot ena od dvajsetih občin, ki so dolžne na njenem območju živeči romski skupnosti zagotoviti pravico do predstavnika v občinskem svetu. Ker se do sedaj to ni zgodilo, čeprav je to dolžnost potrdilo tudi ustavno sodišče, je volitve za predstavnika romske skupnosti razpisala Državna volilna komisija. Grosupeljski občinski svet se je zopet obrnil na ustavno sodišče.

V ljubljanski stolnici je bil za novega nadškofa okronan Anton Stres, ki je dogodek izkoristil za svojo »stand up« točko. Tako je Stres zbrane, med njimi tudi kompletni državni politični vrh, sicer neuspešno skušal nasmejati z govorom o pomenu sodelovanja kot delovanja v različnosti in edinosti. Stresal je šale o ljubezni, vključevanju, nesebični predanosti in medsebojnem spoštovanju. Zanimivo je, da so se kronanja udeležili tudi predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen, rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik, pa tudi predstavniki Slovenske vojske in policije. Direktor urada za verske skupnosti Aleš Gulič se estradnega dogodka ni udeležil, saj je bil, kot je dejal, to notranji cerkveni obred.

ob 8:05

Afganistanske oblasti so preložile parlamentarne volitve, ki so bile predvidene za dvaindvajseti maj, na osemnajsti september. Razlogi naj bi bili pomanjkanje sredstev, negotovost ter problemi z varnostjo in logistiko. Visoki predstavnik volilne komisije Fazal Ahmad Manavi pravi, da predstavlja težavo slaba infrastruktura in zimsko vreme, ki otežuje volilno kampanjo na goratih območjih. S preložitvijo volitev se strinjajo tako Združeni narodi kot države, ki bodo donirale sredstva za izvedbo volitev.

Iz iraške province Anbar so se po sedmih letih okupacije umaknili ameriški marinci. Anbar, kjer prevladuje sunitsko prebivalstvo, je nekdaj veljal za iraško središče Al Kajde, leta 2008 pa je postal prva provinca, kjer je oblast prevzela iraška vlada. Ameriška vojska pravi, da gre za enega od mejnikov vojne v Iraku. Svoj življenski mejnik v smislu smrti je v Anbarju doživelo najmanj šest tisoč civilistov.

Haitijske oblasti so sporočile, da je v nedavnem potresu umrlo več kot sto petdeset tisoč ljudi, skoraj dvesto tisoč je ranjenih, milijon ljudi pa je brez strehe nad glavo. Oblasti na Haitiju so sicer prenehale iskati morebitne preživele, čeprav so reševalci tu pa tam še vedno uspešni. Na Haitiju naj bi poleg zdravil, hrane in vode primanjkovalo tudi šotorov, da bi lahko začasno naselili okoli pol milijona brezdomcev.

ob 9:05

Minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš je na misiji prepričevanja opozicije glede projekta ustanavljanja pokrajin. Prejšnji teden se je sestal s poslanci Slovenske demokratske stranke, danes bo obiskal njihove kolege iz ljudske stranke, jutri pa so na vrsti nacionalisti. Gjerkeš predstavlja tri različice, za tri, šest in osem pokrajin, med koalicijskimi strankami pa naj bi imel načelno podporo predlog šestih pokrajin, čeprav končni predlog še ni usklajen. Podpora vsaj dela opozicije je nujna, saj morata Zakon o ustanovitvi pokrajin podpreti dve tretjini navzočih poslank in poslancev.

V Strasbourgu začenja zimsko zasedanje Parlamentarna skupščina Sveta Evrope. Parlamentarci bodo izvolili novega predsednika skupščine, posvetili se bodo pandemiji nove gripe, pa tudi delovanju institucij v Bosni in Hercegovini. Tarča debat bodo še problematika trgovanja z ljudmi, Bližnji vzhod, človekove pravice nemuslimanske manjšine v Turčiji, diskriminacija na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete, prosilci za azil in še in še.

Kmalu po vzletu z letališča v Bejrutu je strmoglavilo etiopsko letalo z devetdesetimi ljudmi na krovu, ki je bilo namenjeno v Adis Abebo. Letalo je strmoglavilo v Sredozemsko morje, nesreča pa se je zgodila, ko je nad Bejrutom divjala nevihta. Reševanje izvajajo tako libanonski vojaki kot pripadniki Združenih narodov, reševalci pa naj bi že našli nekaj preživelih.

Haiti je znova stresel potresni sunek. Tokrat je bil razmeroma skromen, z močjo 4,7 po Richterjevi lestvici, bil pa je tudi precej plitek, 4,1 kilometra pod površjem. Potres je trajal le nekaj sekund, o dodatni škodi ali žrtvah pa zaenkrat ne poročajo.

ob 10:05

Zunanji ministri Evropske unije se bodo sestali v Bruslju in razpravljali o usklajevanju pomoči Haitiju. Namen je zagotoviti ustrezno koordinacijo pomoči držav članic unije, predvidoma pa bo govora tudi o napotitvi sto petdesetih policistov na Haiti. Ministri bodo razpravljali tudi o Bosni in Hercegovini ter vzpostavitvi vojaške misije, ki bi pomagala uriti somalijske vojake v Ugandi. Seveda bodo omenjeni tudi Afganistan, Iran in Jemen.

Po spopadih v Nigeriji med muslimanskimi in krščanskimi tolpami se odkrivajo številne žrtve. Trupla so nametana tudi v vodnjake in kanalizacijo. Samo v vasi Kuru Karama, trideset kilometrov od mesta Jos, kjer se je nasilje začelo, so našli okoli sto petdeset trupel. Jos in območje južno od njega so sedaj pod kontrolo vojske. V zadnjih medverskih spopadih naj bi umrlo več kot tristo ljudi.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je udeležil ceremonije sajenja dreves na Zahodnem bregu in dejal, da se ne bo Izrael nikoli umaknil s tistega območja. Judovske naselbine bodo po njegovem za vedno ostale del izraelske države. Netanjahu je to izjavil le nekaj ur po obisku ameriškega odposlanca Georga Mitchella, ki naj bi prišel z namenom ponovno začeti mirovna pogajanja med Izraelom in Palestinci. Ti so že dejali, da takšne izjave Netanjahuja spodkopavajo ta pogajanja.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=22165