Politika> KrOFF

KROFF V STALNI PRIPRAVLJENOSTI
Sreda, 31. 3. 2010

avtor/ica: Boris V.

... Tűrk zelo zadovoljen s poročilo o pripravljenosti SV ...
... Tudi Katoliška cerkev na Danskem bo morala preiskovati spolne zlorabe ...
... Belgija blizu prepovedi burk na javnih mestih ...
... EU zadovoljna s srbsko deklaracijo o Srebrenici, Kacin manj ...

Predsedniku Danilu Tűrku sta obrambna ministrica Ljubica Jelušič in načelnik generalštaba Alojz Šteiner predala poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske, ki ga je Tűrk prejel že tretjič v svojem mandatu. Kot je dejal predsednik v izjavi za medije je z letošnjim poročilom zelo zadovoljen. Poslušajmo razloge:To nas napeljuje k zaključku, da se bo obrambni proračun slej ko prej povečal namesto zmanjšal. Glede ocene 3,54 pa ni jasno, ali je govora o lestvici od ena do pet ali od ena do deset.

Tudi Katoliški cerkvi na Danskem ne bo uspelo prikriti spolnih zlorab s strani duhovnikov. Cerkev bo tako zaradi pritiska medijev in nevladnih organizacij prihodnji teden sprožila preiskavo o zlorabah, ki naj bi se dogajale v minulih desetletjih. Danski katoliški škof Czeslaw Kozon je nedavno sicer izjavil, da Cerkev nima nobene pravne obveze, da domnevne primere zlorab prijavi policiji. Na Danskem šteje katoliška skupnost okoli 35.000 članov.

Belgija bo morda postala prva evropska država, ki bo prepovedala nošenje burk na vseh javnih mestih. Notranjepolitični odbor belgijskega parlamenta je namreč odobril to prepoved. Če bo to potrdil še belgijski parlament, bo osebam, ki bodo v javnosti zakrile svoj obraz do te mere, da se jih ne bo dalo več prepoznati, grozila denarna ali zaporna kazen od enega do sedmih dni. S prepovedjo se strinjajo vse koalicijske stranke, tudi zeleni.

Deklaracijo srbske skupščine o Srebrenici je kot pozitiven korak naprej pozdravila tako Evropska unija kot tudi Nizozemska, ki zaradi nezadostnega sodelovanja Beograda pri iskanju haaških obtožencev blokira vstopanje te države v Evropsko unijo. Malce bolj kritičen je poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo Jelko Kacin. Priznava sicer, da je Srbija krenila po pravi poti, a hkrati dodaja, da bi morala eksplicitno priznati, da se je v Srebrenici zgodil genocid. Nepopolno sporočilo Srbije naj bi onemogočilo soočenje s celotno preteklostjo in spremembo ozračja v regiji, zato je deklaracija zanj v določeni meri razočaranje.

Med prednostnimi cilji Evropskega parlamenta je tudi sedež Evropske unije v Varnostnem svetu Združenih narodov. Parlamentarni poročevalec za zadeve OZN Graf Lambsdorff meni, da do tega koraka še ne bo prišlo kmalu, saj bi se morala spremeniti temeljna listina Združenih narodov. Dolgoročno gledano pa bi reformirani Varnostni svet moral postati večji in reprezentativnejši, saj bi tako odražal spremenjeno realnost v začetku enaindvajsetega stoletja.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=23063