Glasba> Razširjamo obzorja

ISSA JUMA AND SUPER WANYIKA STARS: World Defeats the Grandfathers: Swinging Swahili Rumba 1982 – 1986 (Sterns Africa, 2010)
Nedelja, 30. 5. 2010

avtor/ica: zoranp

Skoraj 30 let so različne izvedenke bazične skupine Wanyika obvladovale nairobijsko klubsko prizorišče in kenijsko glasbeno industrijo. A že v poznih 70. in skozi 80. leta prejšnjega stoletja so določili bistvene elemente nezgrešljivo sladkega zvoka tamkajšnje »swahili rumbe«. Issa Juma pa je bil s svojim baritonom osrednja osebnost njenega nastanka in razvoja. O tem se bo tokrat pripovedovala zgodba. (v celoti!)

* Skoraj 30 let so različne izvedenke bazične skupine Wanyika obvladovale nairobijsko klubsko prizorišče in kenijsko glasbeno industrijo. A že v poznih 70. in skozi 80. leta prejšnjega stoletja so določili bistvene elemente nezgrešljivo sladkega zvoka tamkajšnje »swahili rumbe«. Issa Juma pa je bil s svojim baritonom osrednja osebnost njenega nastanka in razvoja. O tem bo tokrat pripovedovala zgodba. O Issi Jumi, o Super Wanyika Stars, ter o njihovi rumbi iz zrelega obdobja med letoma 1982 – 1986.

Ključni oblikovalci »swahilske rumbe« so bili prav številni glasbeniki, ki so se v poznih 70. in skozi 80. leta prejšnjega stoletja zbirali v skupinah, ki so imele svoje začetke v sredi 70. sestavljeni glasbeni združbi Simba wa nyika – v »Levih divjine«. Ta je bila začetnica vztrajno razraščajoče se družine, ki so jo na njenih vrhuncih popularnosti sestavljale tri ali štiri istočasno delujoče zasedbe z imenom Wanyika v svojem nazivu. Hkrati pa so ob njih nastopale še različne iz njih izvedene »spin-off« skupine, ki so na prizorišču operirale pod različnimi imeni, a so si svoj sloves ustvarjale s sklicevanjem na »wanyika« poreklo.

Vse te skupine so igrale rumbo, ki je sicer imela svoj stilistični izvor v Tanzaniji, a se je zelo hitro izoblikovala v stilem s prepoznavno kenijsko identiteto. Zanjo so bila značilna lahkotna tolkala - ritem so izstopajoče oblikovale hi-hat činele in konga bobni, sladko plesno otožnost pa jim je dajala medigra ritem in solo kitar. K temu zvočnemu ogrodju je bil dodan sinkopiran bas, nanj pa so svoje dodajali glasovi v praviloma dvodelnih pesmih. Včasih, predvsem pri studijskih snemanjih, redkeje pa na koncertih, so se jim pridružile trobente in saksofoni. Besedila so bila zapeta v swahiliju, v jeziku, ki ga razume vsa Vzhodna Afrika.

Issa Juma je bil zagotovo najbolj opazen in za razvoj kenijske rumbe najzaslužnejši pevec, ki je sodeloval s skupinami družine Wanyika. Njegov glas je sooblikoval njihov prepoznavni zvok, v 80. leti prejšnjega stoletja pa ga je nato z lastnimi skupinami, ki so delovale pod tržno znamko »Wanyika«, razvijal v nove, njegovemu avtorskemu značaju lastne smeri. Tako kot drugi ustanovni člani skupin Wanyika se je tudi Juma rodil v Tanzaniji in tam je s 15 leti tudi začel svojo glasbeno kariero. Najprej je pel z različnimi skupinami v svojem domačem okolju v pokrajini Tanga ob severni tanzanijski obali, z eno od teh skupin pa je kmalu gostoval tudi po Ugandi, kjer je nato ostal dve leti in pol. Tam je igral s skupinami, ki so preigravale takratne ugandske, tanzanijske in kongoleške pop obrazce. Leta 1970 se je vrnil v Tanzanijo, se naselil v Dar es Salaamu in se pridružil enemu takrat osrednjih orkestrov v mestu – Police Jazz Band. Po šestih mesecih so ga poslali nazaj v domačo Tango, da je tam ustanovil omenjenemu orkestru sestrski bend; tam pa ga je slišal peti neki kenijski producent, ki ga je povabil v Kenijo. Med leti 1971 in 1977, ko se je končno naselil v Nairobiju, je z različnimi skupinami nastopal po kenijskem podeželju. Potem, ko je v Nairobiju leto dni pel z Orchestra Kumba Kumba, se je pozno leta 1978 pridružil Simba wa nyika, prvi izmed skupin poznejše družine Wanyika.

Čeprav sta se prava prepoznavnost in uspeh na nairobijskem glasbenem prizorišču za to skupino začela šele z Issinim prihodom, pa segajo njeni začetki že v zgodnja 70. leta, ko so se nekateri tanzanijski glasbeniki naselili v kenijskem pristanišču Mombasa in začeli nastopati kot Arusha Jazz. Pozneje so svoje ime spremenili v Simba wa nyika, pa v Simba Wanyika, leta 1975 pa so se preselili v Nairobi. Na tej osnovi so leta 1978 štartali z novim pevcem – z Isso Jumo. A zelo kmalu so se začela notranja nesoglasja, skupina se je začela drobiti, del njenih članov pa je ustanovil novo: Les Wanyika. Tej se je pridružil tudi Issa. Prav z njo si je nato ustvaril popularnost in doživel prve pohvalne glasbene kritike. Postal je prvi pevec skupin iz klana Wanyika. Iz njih so pozneje nastajale številne permutacije, med njimi tudi Super Wanyika Stars, ki se je kot najuspešnejša med njimi posebej vpisala v zgodovino kenijske popularne godbe. Proizvedla je številne lokalne hite in edina že v svojem času dosegla celo nekakšno mednarodno reputacijo, ko je bil en njenih hitov uvrščen na kompilacijo »Djalenga«, ki je leta 1983 izšla v Angliji.

Skladbe, ki so bile izbrane za letos spomladi pri Stern's Music izdano zbirko »World Defeats the Grandfathers – Swinging Swahili Rumba 1982 – 1986«, so bile posnete v omenjenem obdobju za AIT Records v Nairobiju. Zbirka vsebuje posnetke s petih snemalnih »sešnov«, ki so se dogodili v omenjenih letih, na vsakem snemanju pa se je seveda pojavila personalno zelo različna zasedba glasbenikov. Skupni imenovalec jim je bil prav Issa Juma.

Issa Juma je s Super Wanyika Stars nastopal še v letu 1987. Že do takrat je imel redne probleme s kenijskimi oblastmi zaradi svojega imigrantskega statusa in delovnih dovoljenj. Zaradi tega je bil celo zaprt. V tistem obdobju pa se je začel soočati tudi z resnimi zdravstvenimi težavami. Leta 1988 je preživel infarkt, ki je prizadel njegove gibalne in govorne sposobnosti. Njegove glasbene kariere je bilo s tem konec. Svojo življenjsko pot je zaključil leta 1990. Različne izvedenke skupin iz družine Wanyika pa so po Keniji in bližnji okolici nastopale še kakšno leto po tem.

pripravil Zoran Pistotnik

Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=23777