Politika> Zeitgeist

BLOKADA GAZE ALI OČITNOST NI DOVOLJ
Ponedeljek, 7. 6. 2010

avtor/ica: Boris V.

Izrael, ki je svoje enote enostransko povlekel iz Gaze leta 2005, tudi po mnenju ZN ostaja okupacijska sila v Gazi, saj izvaja nadzor Gazinega zračnega prostora in obale ter strogo nadzira, kaj lahko pride v in iz Gaze. Tako Izrael ne dopušča vnosa pločevink, gradbenega materiala, papirja, žarnic, igrač za otroke, špagetov in še na tisoče drugih dobrin, ki so na črni listi. Vse to namreč bojda predstavlja nevarnost za Izrael, ki ima sicer eno močnejših oboroženih sil na svetu, vključno z atomskim orožjem.

Napad izraelske vojske na humanitarni konvoj ladij, namenjen v Gazo, v mednarodnih vodah prejšnji teden, v katerem je umrlo 9 aktivistov, je območje Gaze zopet postavilo v središče medijske pozornosti. Za kratek čas seveda. Nazadnje je bila Gaza, ta ozek pas ob Sredozemskem morju med Izraelom in Egiptom, v katerem se gnete 1,5 milijona ljudi, predmet tako obsežnega poročanja ob izraelski vojaški agresiji konec leta 2008 in v začetku leta 2009, v kateri je umrlo okoli 1400 Palestincev in stokrat manj Izraelcev. Takrat se je torej govorilo o ofenzivi, bombardiranju, uničevanju, rušenju in pobijanju, tokrat pa o napadu izraelskih enot na ladijski konvoj z raznovrstno humanitarno pomočjo za prebivalce Gaze, kar je v ospredje postavilo izraelsko blokado Gaze. Ta traja od junija 2007, Izrael pa kot razlog zanjo navaja zmago palestinskega gibanja Hamas na volitvah leta 2006.

Izrael ima Hamas za teroristično organizacijo, kar mu omogoča zavračanje kakršnihkoli pogajanj s tem gibanjem. Pri blokadi se Izraelu pridružuje tudi Egipt, ki navaja, da Hamas nima legitimnosti pri vodenju Palestincev in da so edine legitimne palestinske oblasti tiste, pod vodstvom Mahmuda Abasa, ki vodi gibanje Fatah. Tako bi po razlagi Egipta, dvig blokade Gaze legitimiziral Hamas in pomenil egipčanski blagoslov razdelitve Palestincev. Ta razlog, če je sploh relevanten, seveda ni edini. Egipt ima namreč čisto konkretne koristi od sodelovanja z Izraelom in Združenimi državami Amerike pri onemogočanju normalnega življenja prebivalcem Gaze.

Kaj sploh pomeni blokada Gaze? Izrael, ki je svoje enote enostransko povlekel iz Gaze leta 2005, tudi po mnenju Združenih narodov ostaja okupacijska sila na tem območju, saj izvaja nadzor Gazinega zračnega prostora in obale ter strogo nadzira, kaj lahko pride v in iz Gaze. Tako Izrael ne dopušča vnosa pločevink, gradbenega materiala, papirja, žarnic, igrač za otroke, špagetov in še na tisoče drugih dobrin, ki so na črni listi. Vse to namreč bojda predstavlja nevarnost za Izrael, ki ima sicer eno močnejših oboroženih sil na svetu, vključno z atomskim orožjem.

Za oddajo smo opravili pogovore z Urijem Avneryjem, nekdanjim poslancem knesseta, izraelskega parlamenta, in sedanjim aktivistom ter ustanoviteljem mirovnega gibanja Gush Shalom, Greto Berlin iz gibanja Free Gaza Movement in Francesco Burke iz londonske Amnesty International, strokovnjakinjo za Izrael in okupirana palestinska območja. Slišali boste tudi stališče Združenih držav iz ust podpredsednika Josepha Bidna, oddajo pa smo začinili še z mnenjem domače obrambne ministrice Ljubice Jelušič. Začnimo z Avneryjem, ki smo ga vprašali, kako izraelske oblasti legitimizirajo blokado Gaze pred domačo javnostjo:

Francesca Burke iz londonske Amnesty International, poznavalka okupiranih palestinskih območij in Izraela, takole opisuje dejansko stanje na terenu v Gazi:

Tudi Greto Berlin smo vprašali, kako Izrael opravičuje prepoved vnosa gradbenega materiala v Gazo:

Bivši izraelski poslanec in aktivist Avnery pojasni, zakaj je do blokade Gaze sploh prišlo:

Izrael torej kot razlog navaja Hamas, Greta Berlin pa nam pojasni vlogo Izraela pri nastanku tega palestinskega gibanja, ko odgovori na vprašanje ali meni, da je Hamas edini razlog za izraelsko blokado Gaze:

Izrael blokade Gaze kljub razsodbam o njeni nelegalnosti in neskladnosti z mednarodnim pravom ne bi mogel izvajati tako dolgo, če ne bi imel odkrite podpore Združenih držav Amerike in tihe podpore Evropske unije pa tudi arabskih držav. Uri Avnery takole pojasnjuje vlogo ZDA pri blokadi Gaze:

Od kod Izraelu takšen vpliv na politiko Združenih držav? Odgovor se skriva v izraelskim lobiju, ki močno vpliva na rezultate ameriških volitev:

Kako ameriška administracija opravičuje svojo neomajno podporo Izraelu? Kljub očitnim grobim izraelskim kršitvam mednarodnega prava, Američani trdijo, da vladavina prava deluje. Ameriški podpredsednik Joseph Biden je za neko ameriško televizijsko postajo takole podprl Izrael ob nedavnem napadu na humanitarni konvoj:

Naposlušajmo se še Bidenove ocene odnosov med ZDA in Izraelom:

Kot smo dejali že na začetku oddaje, izvaja blokado Gaze tudi Egipt in to kljub deklarirani solidarnosti arabskih držav s palestinskim narodom. Egipt naj bi deloval v dobro enotnosti Palestincev. Kakšni so pravi razlogi za egipčansko blokado Gaze?

In kakšna je Avneryjeva ocena odzivov Evropske unije?

Kakršne koli že so te možnosti za pritisk, ga od Slovenije nikakor ne pričakujmo. Obrambna ministrica sedanje vlade Ljubica Jelušič je za Radio Študent marca 2009 takole pojasnila razloge za razumevajoč odnos Slovenije do Izraela. Govora je bilo o izraelski prodaji orožja Sloveniji v času embarga Združenih narodov na prodajo orožja za območje bivše Jugoslavije:

1,5 milijona prebivalcev Gaze, območja velikega 360 kvadratnih kilometrov - za primerjavo, Slovenija jih obsega 20.000 - vsakodnevno trpi že zadnjih 60 let in še posebej od leta 2007. Očitnost krivice, ki buta v oči in želodec vse svetovne javnosti, pa očitno ni dovolj, da bi se politična elita vplivnih držav odločila za doslednost in začela izvajati močan pritisk na Izrael. Ta bo še naprej vsem v posmeh izvajal množičen mehki genocid Palestincev, se izgovarjal na samoobrambo in hkrati trgoval z orožjem tako s Turčijo kot Slovenijo in ostalimi državami iz samooklicanega civiliziranega sveta, ki ne izgubljajo besed, ko je treba izražati solidarnost s Palestinci v Gazi.

Oddaja v celoti:

Zeitgeist o neupoštevani očitnosti je pripravil Boris.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=23944