Politika> KrOFF

KROFF IZ SEVERNE KOREJE V BURMO
Četrtek, 29. 7. 2010

avtor/ica: Boris V.

... Hamid Karzaj ostro obsodil objavo imen obveščevalcev ...
... avstrijsko orožje pri Afganistanskih upornikih ...
... zunanji minister Severne Koreje po treh letih na uradnem obisku v Burmi ...
... paragvajska policija ubila domnevnega vodjo uporniške skupine ...
... Igor Lukšič označil interpelacijo za neutemeljeno ...
... Pahor in Kosorjeva o Ljubljanski banki tokrat v Bohinju ...

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je objavo imen Afganistancev, ki sodelujejo z mednarodnimi silami, na spletni strani WikiLeaks označil kot šokantno in neodgovorno. Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je zagotovil, da so zadržali objavo 15.000 dokumentov, ki so vsebovali imena obveščevalcev in obtožil Belo hišo, da ni odgovorila na prošnjo za pomoč, tako da obveščevalci ne bi bili ogroženi.

V teh dokumentih je med drugimi tudi podatek, da so Natove sile v Afganistanu pri talibanih zasegle topove in ročne granate, ki so bile narejene v Avstriji. Edino podjetje, ki v Avstriji proizvaja orožje in izvaža topove je Hirtenberger Defence Systems. Na avstrijskem zunanjem ministrstvu so že sprožili preiskavo o tem, ali je avstrijsko orožje kljub prepovedi izvoza zares pristalo v Afganistanu in kako se je to lahko zgodilo. Obstaja možnost, da je bilo orožje prepeljano v Pakistan, od tam pa prinešeno v Afganistan.

Zunanji minister Severne Koreje Pak Uj-čun je prispel v Burmo oziroma Mjanmar na uradni obisk, ki naj bi trajal štiri dni. To naj bi bil prvi njegov obisk potem, ko sta državi leta 2007 obnovili uradne stike. Nekateri analitiki izražajo skrb, da Burma sodeluje s Severno Korejo pri razvoju jedrske tehnologije, kar Burma zavrača. Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je že potožila nad vojaškimi vezmi med tema avtoritarnima državama.

Paragvajska policija je v spopadu na severu države ubila Severiana Martineza, domnevnega vodjo majhne, stočlanske uporniške skupine Paragvajska ljudska vojska. Ta je obtožena številnih umorov in ugrabitev, med drugim tudi hčere bivšega paragvajskega predsednika Raula Cubasa leta 2004. Letos so v Paragvaju v okviru iskanja in zajetja upornikov policistom in vojakom dodelili posebne pristojnosti, s katerimi lahko brez naloga aretirajo osumljence. Do zdaj so imeli malo uspeha, vendar bodo, kot poudarja notranji minister Rafael Filizzola, nadaljevali z lovom na pripadnike Paragvajske ljudske vojske.

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je po prejetju interpelacije, ki sta jo vložili opozicijski stranki SDS in SNS, označil za neutemeljeno. Po njegovem interpelacija ni bila osnovana na dejstvih, izpeljave v njej pa bolj slonijo na sumničenjih, kot na konsistentnih utemeljitvah. Osnovni razlog za interpelacijo je po njegovem mnenju ta, da SDS nima več idej, kaj početi v političnem prostoru.

Premier Borut Pahor bo v soboto na srečanju v Bohinju s hrvaško kolegico Jadranko Kosor znova poskušal rešiti vprašanje hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke. Po sredinih pogovorih med zunanjima ministroma, Žbogarjem in Jandrokovićem, nočnih posvetovanjih odposlancev obeh premierjev in nadaljevanju usklajevanj danes Pahor pravi, da ne bi rad dvigal prevelikih pričakovanj. Kot pravi, bi bil uspeh, če bi lahko Bohinj predstavljal za rešitev problema Ljubljanske banke to, kar so Trakošćani predstavljali za rešitev meje.

KrOFF so pripravili Boris ter vajenca Luka P. in Tina.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=24452