Politika> OFF Program

NEPLAČNIŠKI OFF
Petek, 6. 8. 2010

avtor/ica: Boris V.

... nesreča izraelskega vojaškega helikopterja v Romuniji razkriva obširne izraelske vojaške vaje v jugovzhodni Evropi ...
... Iran bo do leta 2017 v vesolje poslal prvega astronavta ...
... NATO v Afganistanu pričel s politiko plačevanja za mrtve ...
... starši učencev dvojezične šole v Špetru protestirajo …
… Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij ima za skoraj 800.000 evrov dolga glede prispevkov za zdravstveno zavarovanje zapornikov ...

OFF NAPOVEDNIK

Žrtve posttravmatskega sindroma zaradi vojne v Iraku se ne nehajo kopičiti. Američani poročajo, da so za njim začeli trpeti tudi njihovi štirinožni prijatelji. Gina je bila igriva dveletna nemška ovčarka, ki je svoj smrček zadolžila kot visoko specializiran bombni tehnik z nalogo preiskovanja sob za eksplozivnimi sredstvi. Ko se je po šestih mesecih vrnila z dolžnosti se je bala zaprtih prostorov, glasnih zvokov in neznanih ljudi; striček Sam je potreboval kar eno leto, da jo je ponovno navadil na njene naloge. Njen napredek v terapiji opisujejo kot izjemen in pravijo, da se bo kmalu vrnila v Irak, kjer bo skrbela, da improvizirane bombe ne bodo ustavile zmagoslavnega pohoda demokracije. Spremljajo jo upi zahodne javnosti, ki ji želijo profesionalno opravljeno delo in profesionalca vredno plačilo.

Vi pa berete OFF program Radia Študent, ki tudi poleti izbrska kakšno sočno kost.

OFF PROGRAM


V Hirošimi so z zvonjenjem zvonov obeležili 65. obletnico ameriškega jedrskega bombardiranja tega japonskega mesta. Na slovesnosti so bili prvič prisotni generalni sekretar Združenih narodov, delegaciji Velike Britanije in Francije ter ameriški veleposlanik na japonskem John Roos, ki je svet v govoru cinično opomnil, da mora še naprej sodelovati in tako v imenu nadaljnjih generacij uresničiti prihodnost brez jedrskega orožja. Njegova prisotnost naj bi tlakovala pot obisku ameriškega predsednika, ki na tem obeležju doslej še ni bil prisoten. Vendar je že udeležba veleposlanika sprožila mešane odzive. Tako so v hirošimskem združenju proti jedrskemu orožju prepričani, da je do tega prišlo prepozno, uradni Tokio pa prisotnost predstavnikov jedrskih sil pozdravlja, saj naj bi to kazalo na spremembo njihovega odnosa do vprašanja jedrskega orožja.

Naj povemo, da med predstavniki jedrskih sil v Hirošimi ni bilo predstavnika Severne Koreje. Iz te države pa prihaja novica, da naj bi najmlajši sin severnokorejskega voditelja Kim Jong Ila, Kim Jong Un, po napovedih kmalu postal član vodstva severnokorejske komunistične partije. To je po mnenju poznavalcev nov dokaz, da se v Severni Koreji resno pripravljajo na prenos oblasti. Septembrsko srečanje delegatov komunistične partije, ki so ga v Severni Koreji napovedali junija, bo šele tretje od ustanovitve komunistične države leta 1948. Kot kaže bo to najpomembnejše srečanje partije po letu 1980, ko so na zasedanju vseh članov stranke objavili, da bo Kim Il Sunga po njegovi smrti nasledil Kim Jong Il.

Nedavna nesreča izraelskega vojaškega helikopterja v Romuniji, v kateri je umrlo šest izraelskih vojakov in romunski častnik, razkriva obsežne vaje, ki jih Izrael izvaja na območju članic zveze NATO v jugovzhodni Evropi. A to niso skupne vaje, kot je praviloma v navadi med zavezniškimi vojskami, saj v tem primeru gostiteljske države Izraelu zgolj nudijo teren za samostojne manevre. Članek v izraelskem mediju Ynet se je zaključil s povzetkom, da se piloti učijo navigacije in polnjenja goriva v neznanem zračnem območju. Več o okoliščinah, ki spremljajo vojaške vaje, nam je povedal urednik romunskega portala Hotnews, Adrian Novac:Iranski predsednik Mahmoud Ahmadinedžad je napovedal, da bo Iran v roku sedmih let v orbito poslal prvega astronavta z nosilno platformo lastne proizvodnje. Pohvalil je iranske znanstvenike, ki so sposobni tehnoloških prebojev kljub zahodnim sankcijam. Prisotnost v vesolju pa bo zahodu pokazala, da tudi Iran nadzoruje svoj del neba.

Poveljstvo mednarodnih sil Isaf v Afganistanu je priznalo, da je njihova sredina operacija z afganistanskimi silami na vzhodu Afganistana zahtevala najmanj štiri civilne žrtve. Pri tem so napovedali, da bodo svojcem izplačali odškodnino za smrti, kar je redkost med dejanji mednarodnih sil. Do incidenta je prišlo le dan po tem, ko je novi vrhovni poveljnik zavezniških sil v Afganistanu, ameriški general David Petraeus, izdal nove taktične usmeritve, po katerih se je potrebno še pozorneje izogibati žrtvam med afganistanskimi civilisti. Ti so, kot vemo, pogoste žrtve zavezniških vojaških operacij.

V Keniji so volivci na referendumu potrdili novo ustavo. Iz Nairobija nam je več povedala sodelavka Radia Študent Pina Sadar:Starši učencev, ki obiskujejo dvojezično slovensko-italijansko šolo v Špetru v Beneški Sloveniji, so po junijskih demonstracijah ponovno pripravili protestno zborovanje. Zgolj mesec dni pred začetkom pouka namreč še vedno ni znano ali bo dvojezična šola ostala v Špetru ali pa jo bodo razselili po raznih krajih regije. Senator vladne stranke Ljudstvo svobode Ferruccio Saro je vprašanje glede špetrske šole, v katerem predlaga ustanovitev izrednega komisarja, ki bi poskrbel za pospešeno obnovitev stavbe šole, ki je bila zaradi slabe varnosti zaprta, naslovil tudi na italijanskega premiera Silvia Berlusconija.

Ministrstvo za pravosodje je pred nekaj dnevi sporočilo, da je na Vrhovno državno tožilstvo in Davčno upravo naslovilo dopis, v katerem opozarja, da določbe obstoječega kazenskega zakonika ob ustrezni razlagi in upoštevanju sistematike zakona nudijo podlago za pregon neplačnikov socialnih prispevkov. Ministrstvo namreč kot kaznivo dejanje smatra kršitev pravice, ki izhaja iz zapovedi o zavarovanju in plačevanju prispevkov na podlagi zaposlitve v razmerju do delavca.

Do zdravstvenega zavarovanja pa so upravičeni tudi zaporniki. Za plačevanje prispevkov za njihovo obvezno zdravstveno zavarovanje je zadolžena Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij, ki deluje znotraj ministrstva za pravosodje. Lani so tako stroški plačila osebnega zdravstvenega zavarovanja za zaprte osebe znašali 2.414.178 evrov. Kot nam je uspelo izvedeti, pa ima Uprava iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja za zapornike kar za 747.954,17 evrov neplačanih obveznosti. V primeru zapornikov sicer ne gre za del plačila za opravljeno delo, na kar se ministrstvo opira v primeru delavcev, zato smo na ministrstvo poslali vprašanje, ali je tudi to neplačevanje lahko označeno za kaznivo dejanje in kdo bo v tem primeru odgovarjal, a odgovora še nismo prejeli.

Ob prejemu poročila varuhinje človekovih pravic za lansko leto je premier Borut Pahor dejal, da vlada v času gospodarske krize za socialne pomoči namenja za skoraj 44 odstotkov več sredstev kot v času pred krizo. A to je oslabilo našo konkurenčnost, opozarja Pahor in poudarja, da mora vlada stebre konkurenčnosti okrepiti, če hoče utrditi mrežo socialne varnosti. Pahor ocenjuje, da je vlada udarec krize uspešno razpršila med posamezne socialne sloje z obremenitvijo, s katero so se sloji sposobni spopadati. Kako se bodo socialno šibkejši sloji spopadli z napovedanimi in že realiziranimi višjimi cenami zemeljskega plina in elektrike, kar povzroči dvig cen v mnogih panogah, Pahor ni povedal.

Vlada je včeraj v skladu z dogovorom Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije predložila predlog nove pokojninske reforme, ki sicer ni usklajen s socialnimi parterji. Zakon bo v obravnavo v Državni zbor podan v začetku septembra, sindikati pa imajo do 31. avgusta čas da predlagajo konstruktivne predloge, s katerimi bi lahko še vplivali na spremembe zakona. Izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Milan Utroša je na novinarski konferenci takole komentiral predlog zakona:Utroša je dejal, da so se na Zvezi sindikatov že odločili za naknadni zakonodajni referendum v primeru, da se za ta korak ne bi odločila že sama vlada. Referendumsko vprašanje pa naj bi se glasilo: »Ali podpirate zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je sprejel državni zbor?« Utroša se je odzval še na Pahorjevo napoved, da naj bi sprejetje pokojninske reforme vezal na parlamentarno glasovanje o zaupnici vladi:Na Okrožno državno tožilstvo Celje je inšpektorat za delo vložil več ovadb zoper družbo Vegrad in njeni hčerinski družbi Vegrad – Inde in Vegrad Projektivni biro. Pri kazenskih ovadbah gre za sum kaznivega dejanja kršenja temeljnih pravic in dela ter neizplačila plač.

OFF so pripravili Boris ter vajenca Nika in Luka T.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=24520