Politika> KrOFF

NERAZPUŠČEN KrOFF
Sreda, 15. 9. 2010

avtor/ica: Boris V.

...Mjanmarska volilna komisija razpustila deset političnih strank...
...Spodnji dom francoskega parlamenta je sprejel pokojninsko reformo...
...Indijski premier Manmohan Sing je pozval k prenehanju nasilja...
...Stigma predstavila projekt zamenjave sterilnega pribora za injiciranje drog v slovenskih zaporih...
...Varuhinja človekovih pravic se je sestala z nevladnimi organizacijami, ki delujejo na področju migrantov, prosilcev za mednarodno zaščito in tujcev...

Mjanmarska volilna komisija je prisilno razpustila deset političnih strank. Razpuščene stranke tako ne bodo mogle kandidirati na novembrskih volitvah, ki bodo prve po dvajsetih letih. Med razpuščenimi strankami je tudi stranka Nobelove nagrajenke za mir Aung San Suu Kyi, ki je leta 1990 zmagala na volitvah, a ji hunta, ki v Burmi vlada že pol stoletja, ni dovolila prevzeti oblasti. Predstavniki razpuščenih strank so sporočili, da jih oblasti kljub razpustitvi še vedno nadzorujejo.

Spodnji dom francoskega parlamenta je na burni seji sprejel pokojninsko reformo, ki jo mora sedaj potrditi le še francoski senat. Najnižja meja za pridobitev starostne pokojnine bo sedaj 60 let za ženske in 62 let za moške. Reforma naj bi začela veljati že oktobra, novo starostno dobo pa bodo postopoma uvedli do leta 2018. Reformi ostro nasprotuje parlamentarna levica, prav tako pa zakon nima podpore v javnosti. V začetku septembra se je tako na demonstracijah zbralo okoli 2 milijona ljudi. Sindikati so že napovedali nove proteste.

Indijski premier Manmohan Singh je pozval k prenehanju nasilja v indijskem delu Kašmirju. Tam je od junija letos umrlo več kot 100 protestnikov, ki so jih ubile varnostne sile. Demonstranti zahtevajo spremembo 20. let starega zakona, ki varuje varnostne sile pred kazenskim pregonom zaradi zločinov storjenih med izvajanjem nalog. Njeni pripadniki tako ne morejo biti kaznovani za kršenje človekovih pravic. Ta privilegij pa je po mnenju zagovornikov zakona osnova za udejstvovanje teh sil v preprečevanju protestov v pokrajinah Džam in Kašmir. Singh bo sedaj začel razmišljati o spremembami tega zakona.

Društvo za zmanjševanje škode zaradi drog, Stigma, je predstavilo leto in pol trajajoč projekt zamenjave sterilnega pribora za injiciranje drog v slovenskih zaporih. Po njihovih ugotovitvah je med zapori Ig, Ljubljana in Dob, kjer je projekt potekal, največ odvisnikov v ljubljanskem zaporu, kar 33 odstotkov. Kateri so najbolj rizični dejavniki, ki vplivajo na širjenje hepatitisa in HIV-a ter katera priporočila in ukrepe so predlagali zaporom, nam je povedal vodja projekta Borut Bah:Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik se je sestala z nevladnimi organizacijami, ki delujejo na področju migrantov, prosilcev za mednarodno zaščito in tujcev. Organizacije Skala, Jezuitska družba za begunce, Amnesty International in Društvo izbrisanih prebivalcev Slovenije so predstavili problem nekomunikacije med nevladnimi organizacijami in državnimi organi, kjer so izpostavili Ministrstvo za notranje zadeve. Tema pogovora je bila tudi predlagana sprememba zakona o mednarodni zaščiti, ki še vedno ne bo dosegla standardov Ženevske konvencije o beguncih. Varuhinja človekovih pravic je z nevladnimi organizacijami sklenila dogovor o rednih srečanjih, na katerih bodo reševali te probleme.

KrOFF je pripravila Nika.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=24850