Politika> Zeitgeist

KLOBASE, VINO, PIVO IN POTICA
Ponedeljek, 11. 10. 2010

avtor/ica: Boris V.

Gremo k bistvu. Kaj se je jedlo in pilo v štabih kandidatov? Ekipa Radia Študent se je najprej odpravila v štab Zofije Mazej Kukovič, kjer smo s kandidatko opravili pogovor, privoščili pa smo si tudi malce potice, za katero upravičeno dvomimo, da je bila domača. Potici je na relativno dobro obloženi mizi delala družbo penina, ki je verjetno pripomogla k temu, da je bilo vzdušje v prostoru kljub relativno slabemu izidu za Zofi sproščeno.

Oddaja v celoti!

V nedeljo je malce več kot polovica volilnih upravičencev v Sloveniji oddala svoj glas na lokalnih volitvah. Izmed enajstih mestnih občin bo v štirih - Kranju, Novi Gorici, Novem Mestu in na Ptuju - potreben drugi krog za izvolitev župana. Nobenih presenečenj ni bilo tako v Mariboru kot tudi ne v Celju, saj bosta v obeh mestih županski stolček še naprej zasedala dosedanja župana, v Mariboru Franc Kangler in v Celju Bojan Šrot. Slaba polovica ljubljanskih volivcev in volivk - udeležba je bila namreč 45 odstotna - je na voliščih izbrala po pričakovanjih. Aktualni župan Zoran Janković je namreč po neuradnih podatkih prejel skoraj 65 odstotkov vseh glasov, njegova najbližja zasledovalka Zofija Mazej Kukovič iz liste Slovenske Demokratske Stranke pa je s 13imi odstotki in pol za njim krepko zaostala. Omembe vredna sta še rezultata kandidatke Nove Slovenije, Mojce Kucler Dolinar, ki je dosegla dobrih 8 odstotkov glasov in Zelenega Mihe Jazbinška s slabimi šestimi odstotki.

V Ljubljanskem mestnem svetu je Lista Zorana Jankovića še izboljšala svoj položaj. V 45 članskem svetu bodo imeli s 25imi mesti absolutno večino, kar bo Zokijevemu volilnemu stroju omogočalo potrjevanje, pač, vsega. Največja opozicijska stranka je dobila tudi največjo opozicijsko skupino svetnikov, ki pa sicer šteje le 9 članov. Nova Slovenija bo v mestnem svetu harala z dvema svetnikoma, isto število pa so uspeli izboriti Zeleni Slovenije, ki so tako podvojili svoje sile. V svet so svoje predstavnike dobili še Socialni Demokrati in sicer štiri, Demokratična stranka upokojencev dva in Liberalna Demokracija Slovenije enega.

Gremo k bistvu. Kaj se je jedlo in pilo v štabih kandidatov? Ekipa Radia Študent se je najprej odpravila v štab Zofije Mazej Kukovič, kjer smo s kandidatko opravili pogovor, privoščili pa smo si tudi malce potice, za katero upravičeno dvomimo, da je bila domača. Potici je na relativno dobro obloženi mizi delala družbo penina, ki je verjetno pripomogla k temu, da je bilo vzdušje v prostoru kljub relativno slabemu izidu za Zofi sproščeno. Poslušajmo najprej, kaj je imela za povedati Kukovičeva glede samega izida volitev:

Mazej Kukovičevo smo vprašali še, ali bi spremenila karkoli glede kampanje, ki so jo vodili v stranki:

Kot smo slišali se Mazej Kukovič pritožuje tako nad, kot jim pravi, slamnatimi kandidati kot nad vlogo medijev. Kaj pa na delovanje medijev v času kampanje in pred njo poreče publicist Bernard Nežmah?

Naslednja postaja je bil štab zmagovalca Zorana Jankovića tik ob Magistratu, kjer se je za razliko od prostorov SDS trlo ljudi, tako znancev župana kot parazitov, ki so se prišli napojiti in nažreti na njegov račun. Brezplačno se je točilo, pa tudi klobase in ćevapčići so bili na voljo. Naj dodamo še torto velikih dimenzij, ki jo je krasila Jankovićeva podoba. Na poti do šanka smo se ustavili še v prostorih županovega štaba in Jankovića vprašali, kje vidi razloge za ponoven uspeh:

Čeprav je Jankovićeva lista osvojila dva dodatna sedeža in bo imela tako še bolj varno večino v mestnem svetu, tudi sam Janković pa je prejel še več glasov kot štiri leta nazaj, publicist Bernard Nežmah župana ne vidi kot zmagovalca:

Vrnimo se k izjavi Mazej Kukovičeve, ki razlog za Jankovićevo zmago vidi tudi v ostalih kandidatih. Nežmahu smo postavili sledeče vprašanje:

Ob imenih kot sta Mazej Kukovič in Janković ne smemo pozabiti na Miha Jazbinška iz Zelenih Slovenije. Ti so pridobili en sedež v mestnemu svetu več, ali kot se je izrazil sam Jazbinšek:

Kljub podvojitvi mandatov za Zelene ostaja Jazbinšek pesimističen. Poslušajmo zakaj:

Iz srca smo šli čestitat tudi Mojci Kucler Dolinar iz Nove Slovenije, ki je prejela neverjetnih 8 odstotkov glasov, kar je za kandidatko stranke takšnega kova v glavnem mestu izjemen podvig. Njeni pristaši so se zbirali v baru nasproti prostorov stranke na Cankarjevi ulici, a dolgo tam niso vztrajali. Kucler Dolinarjeva je pričela, kot se spodobi, z zahvalo volilcem:

Bi morali voditi v NSi bolj agresivno kampanjo?

Nežmaha smo vprašali ali je dosežek desnice na tokratnih volitvah njen domet v glavnem mestu:

Nežmah nadaljuje s komentiranjem močnih zmag aktualnih županov:

Za konec poslušajmo še Nežmahovo refleksijo delovanja znova aktualnega župana Zorana Jankovića:

A ne bodimo črnogledi. Čez leta nam bodo tudi tokratne volitve ostale v lepem spominu ne glede na izide in rekli si bomo: »Uf, al se nekad dobro jelo!«

_____________________________________________

Posnetek celotne oddaje:Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=25129