Politika> BritOFF

BritOFF PRAVOSODJA NA PREIZKUSU
Petek, 28. 1. 2011

avtor/ica: Luka P.

… sodnik pred preiskovalnim sodnikom …
… v Albaniji za danes napovedani novi protesti …
… obeta se prva tožba ameriške vlade s strani žrtev boja proti terorizmu …
… v Čilu preiskava smrti predsednika Salvadorja Allendeja …
… protesti po svetu se nadaljujejo …
… Berlusconi in njegove mladoletnice ...
… Koreji nadaljujeta politično igro …
… kubanski politični aktivist zopet v priporu …
… Nelson Mandela slabega zdravja …
… še ena ameriška diplomatska zgodba …
… slovensko-črnogorski biznis …


OB SEDMIH

Celjskega sodnika Milka Škoberneta, osumljenega jemanja podkupnine, je včeraj že zaslišal preiskovalni sodnik. Vodja posebne skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu, Blanka Žgajnar, je po zaslišanju povedala, da je bilo zanj odrejeno tudi 48-urno sodno pridržanje. Zaslišanja sodnika in še dveh osumljenih posrednikov pri dogovarjanju podkupovanja, se bodo nadaljevala danes.

Albanska opozicija je za danes, kljub pozivom mednarodne skupnosti naj odpovejo ali pa vsaj preložijo proteste zaradi napetosti v državi, sklicala demonstracije v spomin na tri žrtve nasilnih spopadov med protivladnimi protesti prejšnji teden. Opozicijski socialisti načrtujejo mirne demonstracije s prižiganjem sveč in polaganjem cvetja ter pozivajo naj se vsi za vsako ceno izogibajo provokacijam in nasilju. Albanska policija ne deli tega mnenja in je pred tokratnimi demonstracijami opozorila, da protesti ogrožajo nacionalno varnost ter da policija ne more zagotoviti mirnega poteka zborovanja.

V tako imenovanem sistemu ameriškega bojevanja proti terorizmu, predvsem v Afganistanu in Pakistanu, vedno pomembnejšo vlogo dobivajo brezpilotna letala. Ta ameriški »vojaki« praviloma daljinsko upravljajo iz vojaških oporišč v ameriški Nevadi. Da upravljanje teh letečih podaljškov človeške brezbrižnosti le ni videoigrica, pripovedujejo nedolžni civilisti, ki so te napade preživeli.

V nemškem tedniku Spiegel lahko tako preberemo, da se ameriški vladi obeta prva tožba s strani nekaterih pakistanskih žrtev takšnih napadov, ki so utrpeli hujše poškodbe. Njihov odvetnik pravi, da bodo vložili odškodninski zahtevek v višini 500 milijonov dolarjev za vsakega tožnika. Pravico bodo prvo poskušali poiskati na pakistanskih sodiščih.

OB OSMIH

Državni organi Čila začenjajo prvo preiskavo smrti socialističnega predsednika Salvadorja Allendeja. Njegovo truplo so našli v predsedniški palači po napadu vojakov in letalskih sil v državnem udaru leta 1973, ki so na oblast prinesle generala Augusta Pinocheta. Preiskava bo skušala razjasniti ali je Allende storil samomor, ali je bil ubit s strani vojske. V uradni obdukciji iz sedemdesetih, je bilo namreč ugotovljeno, da je storil samomor s puško, ki mu jo je podaril njegov prijatelj, kubanski voditelj Fidel Castro.

Svet je zabredel v resne in globoke težave. Kljub množičnim aretacijam in odločenosti režimov, da proteste vseh vrst zatrejo, se bodo danes protivladni protesti nadaljevali v Egiptu, Jemnu in Tuniziji. Iz sosednje Madžarske pa so že včeraj poročali o ponovnih protestih proti novemu medijskemu zakonu. Brez svobode medijev, ni demokracije.

V Italiji pa se še zmeraj pretežno ukvarjajo s podvigi milijarderja, lastnika milanskega nogometnega kluba, pa tudi italijanskega premiera Silvia Berlusconija pri organizaciji razvratnih zabav. Tokrat je javnost izvedela za ime še ene sedemnajst letne prostitutke, ki je bila klicana na seks žure v režiji 74-letnega predsednika italijanske vlade.

OB DEVETIH

Koreji nadaljujeta s šahovsko igro in spreminjanjem taktike. Severna Koreja je tokrat svoji južni sosedi toplo predlagala dialog, s katerim bi zmanjšali napetosti med državama ter nevarnost vojne na Korejskem polotoku. V Južni Koreji so se na najnovejši prijateljski predlog Severne Koreje odzvali hladno in ga na kratko utemeljili, da naj nebi bil iskren.

Kubanska policija je včeraj znova aretirala kubanskega psihologa in novinarja Guillerma Farinasa skupaj z desetimi političnimi aktivisti ter ga zadrževala šest ur. Prijeli so ga le nekaj ur po izpustitvi iz pripora. Decembra lani, je kot resničen simbol boja za svobodo medijev in demokracije, prejel nagrado Saharov, ki jo podeljuje Evropski parlament.

Nekdanji južnoafriški predsednik Nelson Mandela je zaradi slabega zdravstvenega stanja že drugo noč v bolnišnici na opazovanju. Dvaindevetdeset letni Nobelov nagrajenec za mir, Dr. Mandela, trpi za boleznijo, ki se je razvijala vrsto let. Spomnimo, da je med prestajanjem zaporne kazni na Robben Islandu zaradi boja proti apartheidu, zbolel za tuberkulozo in okužbo dihal. Njegova častitljiva starost in bolezni, ki jih je preživel, botrujejo njegovemu trenutnemu zdravstvenemu stanju, razlagajo zdravniki. Želimo mu čimprejšnje okrevanje.

OB DESETIH

Konzularni uslužbenec Združenih držav Amerike v Pakistanu, Raymond David, je obtožen umora dveh moških v mestu Lahore. David streljanje s pištolo Glock pripisuje aktu samoobrambe, saj naj bi ga moška na motorjih zasledovala in poskušala ugrabiti. Šef policije Aslam Tareen je za BBC dejal, da David ni bil diplomat in nima diplomatske imunitete, prav tako nebi smel nositi strelnega orožja. Priče in policija pa so k vsemu dodali še, da je pri vsej zgodbi nastradal po vsem naključni mimoidoči. Do smrti so ga povozili Davidovi konzularni kolegi, ki so mu priskočili na pomoč.

Najboljši sosed je s strateško povezavo s črnogorskima trgovskima družbama Pantomarket in Plus Commerce svoj delež na področju izdelkov vsakdanje rabe na črnogorskem trgu povečal s štirih na 20 odstotkov. Mercator je tako postal največji trgovec v Črni gori, so sporočili iz družbe.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se bo nadaljevalo sojenje v zadevi Čista lopata. Aleksander Čeferin, eden od zagovornikov slovenskega večnega gradbenega kralja, Ivana Zidarja, je za medije povedal, da je na nadaljevanje obravnave vabljen tudi tajni policijski sodelavec. To je oseba, ki je po navedbah Čeferina, nagovorila kriminalista Roberta Slodeja, da nemškim kriminalistom posreduje domnevno izmišljeno zgodbo o Zidarjevih nečednih poslih.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=26445