Politika> KrOFF

KROFF EGIPTOVSKIH SPOPADOV
Sreda, 2. 2. 2011

avtor/ica: Boris V.

... nasilje na ulicah Kaira ...
... pozivi h končanju nasilja prihajajo s celega sveta ...
... Wikileaks predlagan za Nobelovo nagrado za mir ...
... SD in SLS o predlogu zakona o socialnem podjetništvu ...

V Kairu se odvijajo spopadi med nasprotniki in privrženci predsednika Mubaraka. Slednji so vpadli na osrednji trg Tahrir tudi na konjih in kamelah. Ena in druga stran mečeta kamenje, steklenice in podobne pripomočke, posledično je precej ljudi ranjenih, slišati je tudi streljanje. Med privrženci Mubaraka naj bi bilo veliko pripadnikov policijskih sil v civilu. Nasprotniki predsednika, ki na trgu vztrajajo, vojsko obtožujejo, da se je umaknila in pustila Mubarakovim privržencem prost vstop na trg. Enote, ki naj bi trg varovale, tudi niso posredovale, ko so se spopadi začeli.

Iz celega sveta prihajajo pozivi h končanju nasilja v Egiptu. Prevladujoče sporočilo je tudi, da naj se miren prehod iz sedanjega v nov režim začne takoj. Izrael medtem opozarja na svojo zahtevo, da mora kakršnakoli nova oblast v Egiptu spoštovati mirovni sporazum med Egiptom in Izraelom iz leta 1979.

Norveški poslanec Snorre Valen je spletno strank Wikileaks predlagal za Nobelovo nagrado za mir za leto 2011. Kot je dejal Valen, sicer član Socialistične leve stranke, ki je del vladajoče rdeče-zelene koalicije, je Wikileaks „dal enega najpomembnejših prispevkov k svobodi govora in transparentnosti v tem stoletju". Norveški poslanec je tudi omenil vlogo WikiLeaksa pri razkritju bogastva strmoglavljenega tunizijskega predsednika Ben Alija in njegove družine.

V OFF Programu smo že poročali o strinjanju v parlamentu glede predloga zakona o socialnem podjetništvu. Predlog je uspešno prestal drugo branje, sledi še tretje in nato glasovanje o sprejetju zakona. Čemu bo služil zakon o socialnem podjetništvu, je pojasnila prvopodpisana pobudnica Andreja Črnak Meglič iz Socialnih demokratov:

Črnak Megličevo smo vprašali, kdaj postane podjetje socialno:

V Slovenski ljudski stranki predlog sicer podpirajo, vseeno pa si želijo, da bi lahko bili del koncepta socialnega podjetništva tudi kmetje ne glede na to, ali je njihova kmetija pravna oseba ali ne. Govorili smo s poslancem SLS Gvidom Kresom:Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=26515