Politika> KrOFF

ČRN KROFF
Petek, 18. 2. 2011

avtor/ica: Boris V.

... milijon na trgu Tahrir ...
... Protesti v Jemnu in Jordaniji ...
... Josipović v Kabulu ...
... OZS in delo na črno ...

Več kot milijon ljudi se je zbralo na osrednjem trgu v Kairu in proslavilo spremembo režimo ter pozvalo k hitrim in odločnim reformam. Zborovanje je služilo tudi kot komemoracija za 365 žrtev spopadov v času protivladnih protestov.

Protivladni protesti pa v Jemnu še potekajo in sicer že osmi dan. Med protestniki in policijo ter privrženci vlade so izbruhnili spopadi. V mestu Taiz so med protestnike iz mimoidočega avtomobila vrgli celo ročno bombo in s tem ubili dve osebi, 27 pa so jih ranili. V več mestih se je zbralo več deset tisoč ljudi, v mestu Aden je v streljanju policije umrla ena oseba, zgorela pa je vladna palača.

Ni še konec. Že sedmi petek zapored potekajo protesti v Jordaniji. Danes je k političnim reformam pozivalo okoli 2000 protestnikov. Tudi v Jordaniji se oblasti poslužujejo podobnih trikov kot v ostalih arabskih državah. Tako so se zbrali tudi privrženci vlade, ki so s palicami napadli protestnike in jih najmanj deset ranili. Eden od protestnikov je dejal, da zahtevajo natančen pregled političnega sistema, vključno z ustavo, razpustitev parlamenta ter nove svobodne in poštene volitve. V Jordaniji uživa kralj absolutno oblast ter samovoljno imenuje in razpušča vlado.

V glavno mesto Afganistana, Kabul, je prispel hrvaški predsednik Ivo Josipović. Sestal se bo z afganistanskim kolegom Hamidom Karzajem, predstavniki Nata in pripadniki hrvaške vojske, ki sodelujejo v okupacijskih silah Isaf. V Afganistanu je trenutno 334 hrvaških vojakov, od lani pa deluje v Kabulu tudi predstavništvo hrvaške gospodarske zbornice, preko katerega hrvaška podjetja iščejo posle v Afganistanu.

Domači odbor državnega zbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide je nadaljeval prekinjeno obravnavo predloga zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Med drugim so poslanci med pristojne nadzornike na tem področju navedli tudi Carinsko upravo, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije pa bo prejela javno pooblastilo in tako prevzela del pristojnosti na področju odkrivanja dela in zaposlovanja na črno. Govorili smo s članom odbora Matevžem Frangežem iz Socialnih demokratov in ga vprašali zakaj bi imela Obrtna zbornica interes pri preganjanju lastnih članov:

Posluha pa ni za sosedsko pomoč, če jo nudi pravna oseba ali podjetnik, ki opravlja dejavnost, ki je neposredno vezana na opravljeno delo. To navsezadnje ni dovolj inovativno.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=26724