Politika> OFF Program

OFF NOVINARSKEGA TERORIZMA
Petek, 4. 3. 2011

avtor/ica: Luka P.

… libijsko letalstvo napadlo upornike …
… protesti v arabskem svetu se nadaljujejo ...
… turške aretacije novinarjev osumljenih rušenja vlade …
… Eko krog opozarja na manipulacije z občasnimi meritvami izpustov iz Lafarga ...

OFF NAPOVEDNIK

Novice o arabski revoluciji in ostale pomembne mednarodne dogodke je z avstrijskih naslovnic na druge strani vrgla maročanka Ruby. Berliusconijeva muza se je na povabilo avstrijskega poslovneža Richarda Lugnerja udeležila slovitega opernega plesa na Dunaju, ki že stoletja velja za osrednji dogodek za avstrijsko buržoazijo. Lepotička je med dunajskimi pomembneži dvignila ogromno prahu. Avstrijska državna televizija ORF, ki je dogodek prenašala, naj bi svojim snemalcem in komentatorjem naročila, naj se kadrov, v katerih bi se lahko pojavila Ruby, izogibajo.

Programski urednik avstrijske državne televizije Wolfgang Lorenz je s tem, kot je sam poudaril, poskušal preprečiti spreminjanje praznika elite v razvrat, organizatorka plesa pa jo je enostavno označila za prostitutko. Nebogljeni Ruby pa je edini v bran stopil glavni duhovnik dunajske stolnice Sv. Štefana, Toni Faber, ki je kritike opozoril pred dvoličnostjo in to pospremil s citatom iz nove zaveze: »Cestninarji in vlačuge gredo pred vami v Božje kraljestvo.«

Berete OFF program, ki ne bo našel poti v božje kraljestvo.

OFF PROGRAM

Libijsko letalstvo je napadlo obrobje mesta Ajdabija, tarča pa je bila vojašnica. Kljub večdnevnemu napadanju, strateško mesto še vedno v rokah držijo uporniki. V zadnjih dneh so sile zveste Gadafiju napadale tudi strateško pomembno mesto Brega, v katerem je naftna rafinerija, in je prav tako v rokah upornikov. Po današnji molitvi so v več libijskih mestih napovedani novi protesti proti Gadafiju. Največje demonstracije naj bi se odvile v tretjem največjem mestu v državi Misurata, pričakuje se milijon ljudi. Libijska opozicijska spletna stran poroča, da naj bi Gadafi prebivalcem mesta Al Zavija obljubljal denar, če mu bodo ostali zvesti. Vsaki družini, ki mu bo lojalna, je ponudil na deset tisoče evrov.

Številne protivladne demonstracije so napovedane tudi v iraških mestih. V Bagdadu se že od jutra zbirajo protestniki z zahtevami po večji varnosti in višjih plačah. Zaradi napovedanih demonstracij je iraška oblast sprejela prepoved vožnje z avtomobili, tako da so številni protestniki prisiljeni prehoditi več kilometrov do središča mesta. Demonstracije se pričakuje tudi v več drugih arabskih državah, med drugim v Egiptu in Bahrajnu. Protestniki bodo na kairskem trgu Tahrir ponovno zahtevali odpravo trideset let trajajočih izrednih razmer v državi ter izpustitev političnih zapornikov.

Mehiški predsednik Felipe Calderon in severni stanovski kolega predsednik Barack Obama sta se prvič po lanskem maju sestala v Beli hiši. Obama je pokroviteljsko pohvalil Calderona za njegov izjemen pogum v boju proti kartelom, oba pa sta napovedala bolj zavzeto sodelovanje v vojni proti drogam. Obamova administracija je prva, ki je uradno priznala, da nasilja med karteli ne bi bilo, če se ne bi severno od Mehike nahajal največji mamilarski trg na svetu. Beseda je tekla tudi okoli dvajsetletnega spora glede dovoljenj mehiškim tovornjakom za vožnjo po ameriških cestah. Uradni izgovor Združenih držav je bila skrb za varnost, pravi razlog pa pritisk ameriških prevozniških sindikatov zaradi strahu izgube delovnih mest, ki naj bi jih povzročila poceni konkurenca z juga.

Turška policija je na podlagi sumov, da naj bi leta 2003 sodelovali pri poskusu rušenja vlade premiera Recepa Tayyipa Erdogana, pridržala več novinarjev. Deseterici novinarjev so tako preiskali stanovanja v Ankari in Carigradu ter jim zasegli računalnike in drugo opremo. Po navedbah turških medijev novinarje sumijo povezav s tako imenovano mrežo Ergenekon, za katero turško tožilstvo trdi, da je oborožena teroristična organizacija, ki naj bi načrtovala umore in bombne napade, s katerimi naj bi v državi zanetili nemire ter tako spodbudili vojsko k posredovanju.

Po poročanju francoske tiskovne agencije so v okviru preiskave odkrili več skrivališč orožja, a je njena kredibilnost splahnela, potem ko je policija začela z aretacijami intelektualcev, ki so znani kot nasprotniki vladajoče stranke, več osumljencev pa je policijo obtožilo, da ponareja dokaze. Kritiki opozarjajo, da se je celotna preiskava sprevrgla v kampanjo proti nasprotnikom vladajoče stranke.

Zasavsko društvo Eko krog je na novinarski konferenci opozorilo na manipulacije z občasnimi meritvami izpustov snovi v zrak iz Lafarga. Predstavili so spisek danih obljub s strani predsednika vlade Boruta Pahorja in ministra za okolje Roka Žarnića ter njihovo dejansko realizacijo. Predsednik društva Uroš Macerl je povedal, da je to ena žalostna zgodba saj na vse pozive vladi in ministrstvu za okolje z njihove strani ni nobenega odziva, le ignoranca in sprenevedanje. Glede izpustov pa pravi:Prisluhnimo še napovedi akcije, s katero bodo po novembrskih protestih pred vlado z naslovom „Dost mamo“ skušali doseči to, kar jim do sedaj ni uspelo:Protestu Eko kroga pred francosko ambasado se lahko pridružite v ponedeljek ob 16-i uri.

Poslanci Državnega zbora so opravili obravnavo predloga zakona o preprečevanju zamud pri plačilih. Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar pravi, da je to nosilni ukrep za zajezitev plačilne nediscipline. Predlog prinaša nekaj novosti. Najdaljši dopustni rok za plačilo računov med gospodarskimi subjekti se z njim praviloma določa pri 60-ih dneh, izjemoma se lahko podaljša na 120 dni, a le, če se pogodbeni stranki o tem pisno dogovorita. Predlog določa tudi, da morajo javni organi svoje obveznosti poravnati v 30-ih dneh. S temi določili naj bi se povečala likvidnost upnikov. Poleg tega predlog uvaja neke vrste črno listo neplačnikov oziroma register protestiranih menic zaradi neplačila. V SDS menijo, da gre za ukrepe z malenkostnimi učinki, v SLS predlogu ne bodo nasprotovali, Jelinčičevi nacionalisti pa pravijo, da se bo tako zgolj kaznovalo tiste, ki niso sami krivi, da ne morejo plačati svojih dolgov.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=26906