Kultura> Sektor Ž

Obešenjaški obešalnik in pravica do splava
Sobota, 2. 4. 2011

avtor/ica: IdaH

Jessica Harrison: Breaking

Prvo aprilsko edicijo oddaje Sektor Ž smo namenile razpravi o pravici do odločanja glede svojega telesa in o pravici dostopnosti do splava, ki jo morda razumemo preveč samoumevno kot že zdavnaj pridobljeno pravico. Pogovarjale smo se z gostjo Rdečih zor Sarah Diehl, avtorico dokumentarnega filma Abortion Democracy, ki nam je zelo kompleksno in večdimenzionalno predstavila stigmatizacijo splava kot mehanizma, ki številnim ženskam danes še vedno onemogoča dostop do splava.

Vsako leto se nam primeri, da v okviru Rdečih zor v Anarhistični info točki projecirajo tak dokumentarec, ki mi ne da miru. Letošnji izbor predstavitev dveh filmov na temo abortusa ni nikogar pustiti neprizadetega. Borbo za pravice do odločanja glede svojega telesa in za pravico dostopnosti do splava za vse ženske ne glede na socialne razmere, ki nam je bila v lokalnem okolju dodeljena z ustanovitvijo socialistične Jugoslavije, morda razumemo preveč samoumevno kot že zdavnaj pridobljeno pravico. O protislovjih glede različnih ideoloških oblik odtujevanja pravice do razpolaganja z lastnim telesom smo se pogovarjale s Sarah Diehl, avtorico dokumentarnega filma Abortion Democracy, ki nam je zelo kompleksno in večdimenzionalno predstavila stigmatizacijo splava kot mehanizma, ki številnim ženskam danes še vedno onemogoča dostop do splava. Film je študija primera na Poljskem, kjer je ilegalni splav sorazmerno dostopen in Južno afriško republiko, kjer je legalni splav praktično nedostopen predvsem revnejšim ženskam.

Opozarjamo na združenje za pravico do samoodločbe EEARC Eastern European Alliance for Reproductive Choic.


O ženskah, ki so proti splavu pa stari ameriški stand-up komediant George Carlin pravi:

O pravici do splava tudi španski dark electro, ebm, industrial, harsh ebm bend Larva v komadu Coat Hanger Abortion.

Poslušajmo nadaljevanje pogovora z raziskovalko in režiserko Sarah Diehl o neodtujljivi pravici do splava.

O Missis Smith, ki je umrla zaradi obešalniškega splava tudi raper Red Dawn v albumu An Abortion for the Baby Jeasus featuring Gabriel Darque.

Ja je že tako, da se s splavom v glasbi eksplicitno ukvarjajo tudi slamming guttural brutal death metalci, ki o tem bržčas ne prepevajo, zaradi neke subtilne empatije do žensk. Vseeno si bomo zavrtele eno bučno metalsko kruljenej, interpretacijo pa pustimo stati, a sodeč po naslovu Post partum depression foeticide hočejo morda reči, da ni dobro imeti nezaželjenega otroka ali nekaj podobnega…

No, tako o abortusu metalci. Mi pa upam da malo bolj artikulirano v nadaljevanju v pogovoru s Sarah Diehl, avtorico dokumentarnega filma Abortion Democracy.
Več o raziskovalnem delu in dokumentarnem filmu Sarah Diehl si lahko pogledate na strani www.abortion-democracy.de ali na blogu o pravici do splava v Evropi in po svetu BLOG.

Ob koncu oddaje še novica, ki smo jo prijele iz Beograda. Na Fakulteti za medije in komunikacije Univerze Singidunum se odpira nov dvosimesterski magisterijski program Spol in novi mediji, ki bo študente uvedel v kritično razmišljenje o novih medijih kot enem od prevladujočih ideoloških, kulturnih in političnih okolij, kjer proizvajamo pomene v sodobnem svetu. Študenti se bodo ukvarjali s teorijo, metodologijo in samostojnim raziskovanjem z obveznimi konkurzi kiberkulture in spola ter medijske kulture in različnosti. Vpise bodo zbirali v juniju letošnjega leta. Link na njihovo spletno stran Rod i novi mediji

Oddajo o abortusu je po priporočilu zdravnika ali farmacevta pripravila dežurna feministka IdaH.

Zofijini Ljubimci so nam naknadno poslali link s konference Feminizmi, znanost, znanstvenice

Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=27242