Politika> KrOFF

KROFF O NAFTI IN MRTVIH
Torek, 5. 4. 2011

avtor/ica: Boris V.

... Jemen ostaja nemiren ...
... NATO ubija tudi v Afganistanu ...
... Libijski uporniki bodo kmalu pričeli z izvozom nafte ...
... potreben premislek o dogovoru glede tabel v Avstriji ...

V Jemnu se nadaljujejo protesti proti vladavini predsednika Alija Abdulaha Saleha. Danes naj bi bilo v glavnem mestu Sana ubitih pet ljudi, včeraj pa naj bi bilo v mestu Taiz na jugu države pri posredovanju policije ubitih najmanj 17 ljudi. Danes naj bi jih bilo tam ranjenih okoli 400. Jemenska opozicija je medtem sprejela vabilo Sveta za sodelovanje zalivskih držav, da bi v Savdski Arabiji izvedli pogovore za končanje protivladnih demonstracij, ki potekajo že skoraj dva meseca. Opozicija je sicer že v soboto predstavila načrt za končanje protestov. Predsednik Saleh bi odstopil in predal oblast podpredsedniku, ustanovljen bi bil začasni nacionalni kongres, opozicija pa bi vodila vlado narodne enotnosti.

Zveza NATO je sporočila, da so mednarodne sile v zračnih napadih na Libijo, ki trajajo že več kot dva tedna, uničile 30 odstotkov Gadafijevih vojaških zmogljivosti. A ne pozabimo na Natove aktivnosti v Afganistanu. Na severu te države so Natove sile ponoči ubile več ljudi, po navedbah lokalnega guvernerja Sajeda Anvarja Rahmatija pa so bili ubiti civilisti, a policija tega ni potrdila. NATO odgovarja, da so se njegove sile le branile in odgovorile na napad nanje.

Vrnimo se še za trenutek v Libijo. Kmalu naj bi se namreč začel izvoz nafte iz področij, ki jih nadzorujejo uporniki. Zaenkrat gre za en tanker, ki naj bi bil zasidran na terminalu blizu mesta Tobruk, namenjen naj bi bil v Katar, na njega pa naj bi natovorili milijon sodčkov nafte.

Združeni narodi pravijo, da se trije generali, zvesti Laurentu Gbagboju, ki je izgubil na novembrskih predsedniških volitvah v Slonokoščeni obali, a vztraja na položaju, pogajajo za njegovo predajo. Gbagbo se z družino skriva v podzemnem zaklonišču njegove rezidence v glavnem mestu Abidžan, pogaja pa se o pravosodnih in varnostnih pogojih za predajo. Zaklonišče so obkolile sile s strani Združenih narodov potrjenega predsednika Alassaneja Ouattare. Da so blizu tega, da Gbagboja prisilijo k zapustitvi položaja, je dejal tudi francoski zunanji minister Alain Juppe.

Društvo za sonaravni razvoj Focus je predsedniku vlade Borutu Pahorju predalo plakat in materiale o učinkoviti rabi energije. Več o svojih predlogih Pahorju nam je povedala Lidija Živčič, strokovni vodja društva Focus:

Po mnenju Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu je potrebno temeljito premisliti o dogovorih, doseženih na petkovih pogajanjih v Celovcu. Gre za dogovor, ki predvideva dvojezične napise v krajih na avstrijskem Koroškem s 17,5 odstotka slovenskega prebivalstva. Tri tamkajšnje slovenske krovne organizacije so se na dogovor odzvale zadržano, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš pa je dejal, da je za končno sprejetje dogovora nujno potrebno soglasje vseh treh slovenskih organizacij.

Kroff sta pripravila Luka T. in Boris.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=27306