Glasba> RŠ recenzija

East Rodeo !!!
Friday, 15. 4. 2011

avtor/ica: Gašper PrusEAST RODEO, 13.4.2011; Menza pri Koritu-Metelkova mesto, Ljubljana.

* Nov material, nova plošča, novi koncerti, ampak očitno ne dovolj velika paleta vsebine, da bi na ponoven klubski koncert v prestolnici četverica East Rodeo privabila kaj več kot nekaj deset glav. Hrvaško-italijanska zasedba se v naših koncih redno mudi že nekje od leta 2005, morda kakšno leto več, in v vseh teh letih je na svojo stran vseeno pridobila kar nekaj privržencev, četudi njihovi nastopi niso bili nikoli zares množično obiskani. Pred kratkim izdana tretja plošča, naslovljena Morning Cluster, prinaša še en odklon v njihovem izrazu. S predhodno Dear Violence so zavili na bolj hrupne rockerske poljane in se tam odlično počutili, toda vztrajali vseeno niso pretirano dolgo. Na drugačen, bolj raziskovalen pristop so opozorili že na nekaj nastopih, ki so jih odigrali v lanskem letu.

Četverec, razpet med Hrvaško in Italijo, je na sredinem koncertu v Menzi pri koritu predstavljal predvsem nove materiale in tisto peščico starejših ljubiteljev domov poslal najverjetneje lačne. Predstavili so se v verjetno najbolj subtilni preobleki doslej, v kateri pa ni manjkalo sicer vnaprej določene eksperimentalne forme. East Rodeo so zdaj namreč zelo tih bend, ob katerem se lahko človek zaloti, da preglasno srka tekočino iz konzerve ali pa se vmes zasliši zgolj kratek šepet na sosedovo uho.

Nikakor ne gre trditi, da je četverec odvrgel vso svojo staro dlako, po kateri je bil prepoznaven. Vsekakor pa je s hrupno in hardkorovsko platjo v širšem smislu opravil oziroma jo podredil raziskovanju zvoka. Fantje so si z zasnovo novih skladb zadali kar konkretno nalogo, ki pa so ji v živo zelo kos. Seveda je treba upoštevati, da gre za izkušen sestav s konkretno koncertno kilometrino in širokim pogledom na glasbeno zapuščino.

Če so v preteklosti pokazali velik občutek za srdito inštrumentiranje, so tokrat prikazali še bolj izrazit čut za dinamiko. Ta je najbolj očitna v bobnarjevem delu, saj je njegov prispevek veliko mehkejši, kot je bil v preteklosti in dejansko je celotna igra več ali manj slonela na njem. Bas kitarist je bil seveda oprt na tolkalcu, sporadično pa se je odpeljal na kratkotrajno solo vožnjo. Kitarist in klaviaturist oziroma človek za računalnikom pa sta se poigravala z efekti in jih v večji meri minimalistično vpletala v celoto.

Tista morda najopaznejša novost v zvoku East Rodeo je velik nagib v recimo temu postrockovski izraz, predvsem s kitarskimi repeticijami in atmosferičnimi melodijami, ki pa so vseeno dovolj zajezene ali bolje rečeno odmerjene v zmernih količinah in tako ne privedejo do kakšnih predvidljivih vrhuncev, ki so znani za dotični žanr.

Novi koncept živega nastopa četverice morda ne deluje najbolje, saj je glede na naravo novih materialov nekaj manj valovanja v samem nastopu. Morda so odigrali preveč novejših skladb zaporedoma oziroma jih premalo kombinirali s starejšimi, ki so bolj živahne narave. Tako je nastop izpadel celo razvlečeno, ni bilo potrebnih odklonov za dovolj zanimivo sliko, čeravno so forme skladbe precej nepredvidljive.
East Rodeo je sestav, ki očitno ne bo nikoli posnel dveh enakih plošč, saj so vsakič bolj drzni, in to v povsem neko drugo smer. Njihova nova usmeritev zahteva na koncertu zbranega poslušalca, saj ta ob polovični prisotnosti brez težav zamudi jedro oziroma ga igra stežka posrka vase. Nekako tako, kot da bi zamudil delček v najbolj nepredvidljivem in zapletenem filmu trilerskega žanra. Toda ne glede na to ostaja East Rodeo prepričljiva koncertna zasedba, ki je obrnila ploščo na izrazito avantgardno stran.

RŠ recenzijo je pripravil Gašper Prus.

This article comes from Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=27416