Glasba> RŠ recenzija

Nikki Louder!!!
Monday, 2. 5. 2011

avtor/ica: Simon VeneNIKKI LOUDER, Disdrug This Fuck, 29. 4. 2011; Menza pri koritu- Metelkova mesto, Ljubljana

* Štiriindvajsetega aprila, zadnji petek aprila, je kamniški power trio Nikki Louder v Menzi pri koritu na Metelkovi predstavil drugo ploščo z naslovom „Our World Died Yesterday". Album, ki sicer uradno izide jutri, je založniško sodelovanje treh domačih neodvisnih založb. Tovrstno sodelovanje založb Cheap Tunes, Moonlee Records in Založbe kaset in plošč Radia Študent je posebnost v slovenskem prostoru in odpira nov pogled v delovanju domače neodvisne glasbene produkcije.


Promocijski koncert so odprli Disdrug Disfuck iz Železnikov. Predskupina, prav tako trio, je izkazala dobro glasbeno tehnično podkovanost. Pretežno instrumentalne skladbe so dodobra premišljene s stalnim menjavanjem tempa, ritmov in tem. Že v uvodu so se napovedali kot bend, ki zmore vse. Tako so v dobro uro trajajočem nastopu uspeli kar številno publiko ogreti in jo po drugi strani shladiti z menjavanjem strun in popravljanjem bobnov. Tehnične težave so nastopile v drugem delu nastopa, v katerega so Disdrug Disfuck vstopili z dodanimi vokali kitarista in basista in pokazali, da so zmožni tudi ustvarjanja povsem solidnih vokalno instumentalnih skladb.


Kar gre zameriti nastopu math core trojke iz Železnikov, je predvsem predolg nastop za predskupino. Teatralno dolgovezenje basista med skladbami in v času tehničnih popravil je razbilo dinamiko nastopa ter del publike pognalo v klepet ali ven pred vhod v Menzo pri koritu. Očitna usmerjenost Disdrug Disfuck v natančno in bogato ter raznoliko strukturo skladb je glasbeno polje, v katerem gradijo lasten izraz, ki so ga pretekli petek manj uspešno podali v živem nastopu pred lepim številom publike v Menzi.
Podlaga:

Na nastop glavnih akterjev večera Nikki Louder ni bilo potrebno čakati kaj več kot dobrih deset minut. Brez nepotrebnih floskul v kratkem uvodu so v naslednjih petdesetih minutah predstavili celoten album „Our World Died Yesterday". Skladbe so si prelivajoče sledile ves čas nastopa, brez nepotrebnih premorov ali tehničnih težav. Nikki Louder so ujeli in obdržali vibe&flow ves čas nastopa. Publiko so popeljali v skupno doživljanje hrupa, ki ga v osnovi tvori do nerazpoznavnosti modulirana kitara, ki je večino koncerta vzpostavljala hreščeč zvočni zid in se v odločilnih trenutkih s pravo mero združevala s pulzirajočo ritmično osnovo basa in bobna. Vokal je vstopal kričeče, na robu zmogljivosti, in se v trenutkih celo prelomil ter šel čez rob. Prehodi iz frenetičnega hrupa v bolj umirjeno valovanje so stekli vedno in ponovno povsem gladko. Dinamika znotraj skladb in skozi celoten koncert je dihala in s kaosom univerzuma smo dihali tudi spodaj pod odrom in zgoraj na balkonu Menze pri koritu.

Za petkov predstavitveni koncert Nikki Louder in njihove nove druge plošče „Our World Died Yesterday" , ki uradno izide jutri, lahko rečemo, da je uspešno opravil svoje poslanstvo. Skupina in nov album sta se predstavila v polni in jasni sliki ter v vsem bogastvu šuma, šundra, hrupa in urejenega zvočnega kaosa. Rockovski koncert je tudi gledališka predstava, tokrat nihilističnega značaja, ki ob koncu dobesedno uniči, izniči vsako formo, tako glasbeno, kot gledališko. Ko na koncu glasbenega razpada popadajo in se razbijejo kitare, ko odhod igralcev z odra s sklonjenimi glavami prepove aplavz, katarzo in ko se teatralno izniči rockovske simbole, se jih hkrati ponovno vzpostavi.

Polna Menza pri koritu, dober, odfukan in glasen rockovski koncert, predstavitev novega albuma ter sodelovanje treh neodvisnih založb je bil razlog za praznovanje minulega petka, ki mu je med drugimi prisostvoval in o njem kasneje pisal Hipster AKA Simon Vene.

 This article comes from Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=27617