Politika> KrOFF

MARATONSKI KROFF
Ponedeljek, 9. 5. 2011

avtor/ica: Boris V.

... protesti koptov v Kairu ...
... prvi maraton v Gazi ...
... libijski migranti žrtve Sredozemskega morja...
... Silvio pred sodniki v Milanu ...
... bo Žarnić odstopil? ...

V Kairu okoli 1000 koptskih kristjanov protestira po nedeljskem napadu na njihovo cerkev, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi, 232 pa jih je bilo ranjenih. Med ubitimi je 6 muslimanov, 4 kristjani in dve osebi, čigar identiteta ni znana. Kopti protestirajo že od včeraj, želijo pa izraziti nezadovoljstvo, ker jih vojska ne zaščiti dovolj. Do spopadov je prišlo, ko so muslimani vdrli v koptsko cerkev, iz katere so, kot so trdili, želeli rešiti neko kristjanko, ki naj bi jo tam zadrževali proti njeni volji, ker naj bi želela prestopiti v islam. Oblasti in mediji so odgovornost za nasilje pripisali protirevolucionarjem in skrajnežem, ki naj bi jih vodili tisti, ki so ostali zvesti odstavljenemu predsedniku Hosniju Mubaraku.

V Gazi je bil izpeljan prvi maraton v tem delu Palestine. Zanimivo je, da je cela obala Gaze dolga ravno 42 kilometrov, celo dolžino - od Beit Hanuna na severu do Rafe na jugu - pa je preteklo 9 tekačev. Dogodka se je na sicer krajših etapah udeležilo tudi več kot 1000 otrok. Maraton je bila zamisel Avstralke Gemme Connell, ki dela pri Združenih narodih, sama Connellova pa je bila tudi ena izmed omenjenih 9ih tekačev, ki so pretekli cel maraton. Z dogodkom je bilo zbranih okoli milijon ameriških dolarjev za poletni kamp za otroke v Gazi.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce je sporočil, da naj bi v petek pred libijsko obalo potonila ladja z do 600 migranti, ki so skušali pobegniti iz Libije. Časnik The Guardian je poročal, da je britanska letalonosilka v Sredozemskem morju pustila umreti 61 libijskih beguncev, čeprav so bili pravočasno opaženi, a je zveza NATO to zanikala. Priče iz druge ladje so dejale, da se je plovilo prelomilo, trupla pa so plavala na gladini. Glede na to, da so konec marca Libijo zapustile najmanj tri ladje polne ljudi, ki niso dosegle Italije, se sklepa, da je umrlo v Sredozemskem morju v zadnjem mesecu okoli 800 ljudi.

Italijanski premier Silvio Berlusconi se je prvič pojavil pred milanskimi sodniki zaradi obtožbe, da je s 400.000 evri podkupil svojega nekdanjega britanskega odvetnika Davida Millsa, da bi ta pričal v njegovo korist v sodnih postopkih v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Milansko sodišče je Millsa leta 2009 sicer obsodilo na štiri leta in pol zapora, a je prizivno sodišče lani odločilo, da je kazen že zastarala. Podoben obet velja tudi v primeru Berlusconija, saj je poslanska zbornica namreč potrdila zakon o skrajšanju zastaralnih rokov. Tako grozi zastaranje še enemu postopku proti Berlusconiju in sicer v primeru Mediaset, v katerem se italijanskega premiera obtožuje utaje davkov. Berlusconi vztrajno trdi, da ga levičarji med tožilci in sodniki želijo spraviti z oblasti.

Potem ko je svet stranke DeSUS odločil, da stranka izstopa iz koalicije, je minister za okolje in prostor Roko Žarnić sicer napovedal, da bo Pahorju ponudil svoj odstop, a pravi, da je pripravljen ostati minister, če mu bo Pahor to možnost ponudil. Žarnić bo minister ostal tudi v primeru, da premier njegovega odstopa ne bo sprejel. Svoj odstop bosta ponudila tudi državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Vlasta Vivod in državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Peter Gašperšič.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=27704