Kultura> Art-area

Art-Area 171: Paolo Cirio / kiparska razstava ALUO
Sreda, 11. 5. 2011

avtor/ica: mcolner

V sredo 11. maja ne zamudite 171. edicije oddaje Art-Area, ki se tokrat podaja v vode hacktivizma in reflektiranja produkcije študentov ALUO.
V projektnem prostoru Aksiome se predstavlja Paolo Cirio, ki je na ogled postavil tri svoje poglavitne projekte pod skupnim naslovom 'Reality-Flow-Hacked'. V Galeriji Škuc se predstavljajo študentje trtjega letnika kiparstva Akademije za likovno umentost in oblikovanje.

Oba prispevka temeljita na pogloblenih pogovorih z avtorji!

Ne zamudite!171. edicija oddaje Art-Area prinaša dve povsem različni neposredni refleksiji razstavnih projektov, ki se odvijata v ljubljanskih razstaviščih. V projektnem prostoru Aksiome se je odprla druga razstavna produkcija, ki ponovno prinaša uveljavljenega avtorja iz mednardonega prostora. Paolo Cirio je na ogled postavil tri svoje poglavitne projekte pod skupnim naslovom 'Reality-Flow-Hacked', ki raziskujejo v polju spletnega umetniškega aktivizma. Ciria smo ujeli na otvoritvi in z njim opravili obsežnejši pogovor. V Galeriji Škuc se predstavljajo študentje trtjega letnika kiparstva Akademije za likovno umentost in oblikovanje. Z mladimi avtorji, ki v svet umetnosti šele stopajo smo opravili kolektivno diskusijo, ki reflektira njihova videnja lastne produkcije in položaja.

Oba prispevka bosta na sporedu čez nekaj trenutkov, začenjamo pa s Paolom Ciriom in njegovim projektom 'Reality-Flow-Hacked'.

Novomedijski umetnik in spletni aktivist Paolo Cirio se v vodah politično angažirane umetnosti, ki preizprašuje pozicije moči v virtualnem prostoru svetovnega spleta, aktivneje pojavlja že zadnjih deset let. Njegov najbolj razvpit in najnovejši projekt 'Face to Facebook' je zaradi burnih odzivov njegovo ime še trdneje vpisal na globalni umetnostni zemljevid, a kar samo po sebi se zastavlja vprašanje o distinkciji med neposredno akcijo in umetniškim delom. 'Face to Facebook' bi lahko pripisali obema omenjenima kontekstoma, ki se med seboj pogosto neločljivo prekrivata.

Paolo Cirio je virtualno ukradel milijon Facebookovih profilov in jih uporabil na novo vzpostavljenem portalu v slogu platforme za iskanje intimnih partnerjev. Podatke je filtriral ob pomoči »face-recognition« software programa, osebe pa je sistematiziral po njihovih karakternih značilnostih, prav tako objavljenih na priljubljenem socialnem omrežju. Poleg tega je v Projektnem prostoru Aksiome predstavljeno delo 'Open Society Structure' in ostanki projekta 'P2P Credit Cards – Gift Finance'. Delovanje Paola Ciria je vselej usmerjeno v kritiko obstoječega ekonomskega sistema ter pogosto izvedeno na način neposrednih akcij v fizičnem ali virtualnem prostoru. A njegov radikalizem ostaja zgolj na ravni umetnostne reprezentacije, kot jasna gesta in uporabna aplikacija, ki pa je sam v izogib pravnim posledicam v nadaljevanju običajno ne razvija.

Ob odprtju razstave je Cirio pripravil javno predstavitev svojega dela ter izzval zanimivo diskusijo prav na temo namena in učinkovitosti svojega delovanja. V duelu s poznavalcem spleta in umetnikom Vukom Ćosićem je na koncu priznal izključno umetniško ambicijo svojih zadnjih projektov. S Paolom Ciriom smo se pogovarjali na sami otvoritvi in zašli v številne tematike, ki se tičejo polja novomedijskih umetnosti, spleta in hacktivizma. Osrednji del intervjuja je obdeloval delo 'Face to Facebook', medtem ko bo celoten pogovor, ki zajema širši kontekst avtorjevega delovanja, objavljen na spletnih straneh Radia Študent.Pridevnik šolski morebiti izzveni dolgočasno, vendar lahko v minuli četrtek odprti razstavi take misli odmislimo. Ne gre le za razstavo del študentov tretjega letnika kiparstva na ALUO, temveč se nam razkriva še neka druga plast. Artefakte namreč spremljajo komentarji, ki so jih o posameznem delu spisali njihovi kolegi. Skozi njihovo različnost beremo zgodbo o poti od skupnosti k posamezniku, o napetosti specifičnega znotraj objemajočega okvira skupine. Okoli teh tem se je sukala tudi naša beseda, ki se konkretnih del ni tako dotikala.
Razstavo si žal lahko ogledate le še jutri, ko pa se ob priložnosti zaprtja lahko udeležite tudi predavanja mentorja mladih kiparjev, Jožeta Baršija.

Naši sogovorniki so bili Vid A. Batista, Maša Pelc, Boris Beja, Brina Ivanetič, Gal Košnik in Tomi Blažević.
Toliko za danes v oddaji Art-Area. Naslednja edicija se bo zgodila v sredo, 25. maja, ob isti uri na isti frekvenci Radia Študent. Tokratno oddajo so vsebinsko pripravili Miha Colner, Iza Pevec in Zora Žbontar.

Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=27705