Politika> KrOFF

KROFF PROTI LAŽNIM MIROVNIKOM
Sreda, 25. 5. 2011

avtor/ica: Boris V.

... Palestinci ostro proti Netanjahujevem govoru ...
... Omar al Bašir se ne bo umaknil iz Abjeja ...
... Se je Grimsvőtn ustavil? ...
... Brez podpisovanja med Beogradom in Prištino ...

Palestinci so se odzvali negativno na nedavni govor izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja v ameriškem Kongresu. Palestinski predsednik Mahmud Abas je dejal, da predstavlja vsebina govora oviro na poti k miru. Naj spomnimo. Netanjahu je zavrnil Obamovo pobudo o izraelski vrnitvi na meje iz junija leta 1967, torej preden je Izrael zasedel Gazo, Golansko planoto, Zahodni breg in Sinaj. Poslušajmo odlomek Netanjahujevega govora:

Na koncu ste slišali stoječe ovacije ameriških kongresnikov. O odzivih na govor izraelskega premiera v izraelski javnosti smo govorili z Adamom Kellerjem iz izraelske mirovne organizacije Gush Shalom. Kako torej izraelska javnost razume oba govora?

Sudanski predsednik Omar al Bašir je dejal, da ne namerava umakniti svoje vojske iz pokrajine Abjej na meji z Južnim Sudanom, ki so jo severnosudanske enote zasedle čez vikend. Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Navi Pillay je dejala, da je prejela poročila, da so enote severa bombardirale civiliste v regiji, iz mesta Abjej pa naj bi pobegnilo že okoli 20.000 beguncev. Status te pokrajine je bil izpuščen iz mirovnega sporazuma leta 2005, referendum o pripadnosti pokrajine bodisi severu bodisi jugu, ki naj bi bil izveden januarja, pa je bil prestavljen za nedoločen čas.

Sodeč po sporočilu islandskega meteorološkega urada je ognjenik Grimsvőtn prenehal delovati, oblak pepela pa je skoraj izginil. Kljub temu je še prezgodaj govoriti o tem, da je izbruha povsem konec. Letalski promet naj bi se kmalu normaliziral, s težavami pa se bodo še naprej soočali prebivalci, ki živijo blizu ognjenika. Teh je okoli tisoč, islandska vlada pa je že pripravila vrsto ukrepov za pomoč tem ljudem.

Vodja srbske pogajalske skupine na pogovorih s Kosovom Borislav Stefanović je zanikal napoved vodje kosovske delegacije Edite Tahiri, da bosta Beograd in Priština podpisala sporazum o svobodi gibanja. Stefanović je tako dejal, da v okviru dialoga med Beogradom in Prištino ne bodo ničesar podpisovali, je pa potrdil, da sta strani zelo blizu dogovora o svobodi gibanja, katastru in matičnih knjigah, verjetno pa tudi glede telekomunikacij. Tako bo možno, da bo obravnava dokumentov obeh držav zgolj neformalna, kar bi omogočilo prehod oseb in hkrati ne bi pomenilo, da Srbija priznava Kosovo kot državo z lastnimi dokumenti.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=27903