Glasba> RŠ recenzija

Aidan Baker in thisquietarmy!!!
Četrtek, 9. 6. 2011

avtor/ica: Luka Bevk

Recenzija prvega dogodka Soon Soon Soon, na katerem sta nastopila kanadska umetnika Aidan Baker in thisquietearmy. Zgodil pa se je 7. junija v Menzi pri Koritu. Aidan Baker je član zasebe Nadja in je eden izmed najbolj aktivnih v ambient/drone sceni. Thisquietearmy je prav tako znano ime v ambientalni noise sceni. Tako Aidan Baker kot thisquietearmy predstavljata na skupni turneji sveži plošči. Soon Soon Soon bo niz dogodkov posvečenih tišji in ambientalni glasbi. (v celoti!)

AIDAN BAKER in THISQUIETARMY, 7. 6. 2011; Menza pri koritu- Metelkova mesto, Ljubljana* V prihodnje bomo v Menzi pri koritu imeli priložnost videti serijo dogodkov, ki bo imel fokus na tihi glasbi. Na teh dogodkih bo med koncertom zaprt šank in tudi znotraj prostora se ne bo kadilo. Super odločitev, saj to reši marsikatero neprijetnost, v stilu klepetanja za šankom in glasnega teženja za pijačo. Takšna praksa ni nova v prostorih Menze, saj so se podobni ukrepi izvajeli že na nekaterih drugih dogodkih. Obilen dež je tako krstil prvo prireditev z naslovom Soon Soon Soon. Dež je očitno demotiviral publiko, saj v prvih minutah koncerta žal ni bilo kaj preveč obiskovalcev.

Prvi dogodek Soon Soon Soon sta oplemenitila dva zanimiva kanadska ustvarjalca. Prvi je bil thisquietarmy in sledil pa mu je Aidan Baker, ki je sicer znan kot član dueta Nadja.

Okoli 22h je thisquietarmy začel spuščat prve nizkofrekvenčne tone. Organizator je poskrbel tudi za stole in publika je lahko lagodno uživala koncert. Prve minute seta so bile v znamenju umirjenega ambientalnega drona. Ponavljajoči se kitarski zvoki so se stopnjevali in vedno več hrupa je bilo slišati v ozadju. Nekakšen prelom se je zgodil, ko se je nepričakovano vklopila ritem mašina. Slišati je bilo zelo izven konteksta, saj je bil raven ritem bobnov dokaj dolgočasen. Počasi pa je ta monotoni ritem dobil tudi učinek nekakšnega hipnotičnega uroka. Hrup je postajal zmeraj bolj intenziven, medtem, ko je ritem mašina neusmiljeno diktirala tempo. Drugi drastičen prelom se je zgodil takrat, ko je zmanjkalo ritma in hrupen zvok kitare zložno pojenjal. V tem trenutku se je pojavilo vprašanje ali je to vrhunec njegovega seta. Seveda ni bil, saj je takoj zatem sledil miren ambientalni predah, kratek ampak sladek. Kmalu zatem se je ponovno začel stopnjevati hrup in kompleksno modificirani kitarski zvoki. Ritem mašina je spet začela delovati, vendar tokrat bolj z industrijskimi zvoki, ki so za malenkost spominjali na Jesu. thisquietarmy je zaključil svoj set z priredbo legendarnih Joy Division. Skozi svoj set ga je na platnu spremljala projekcija, ki je bila na trenutke precej dolgočasna. Kolažirane podobe so nekako skušale biti v kontekstu z glasbo, kar pa jim ni popolnoma uspelo. Izpostavil bi še to, da je thisquietarmy oziroma Eric Quach pravkar izdal novo ploščo z naslovom VESSELS.


Nato je na oder Menze pri Koritu stopil Kanadčan Aidan Baker,, ki sicer živi in ustvarja v Berlinu. Tudi Adian ima dve sveži izdaji in sicer Only Stories ter Lost in the Rat Maze, tako na vinilu, kot na CD-ju. Kot že prej omenjeno, je Aidan član dua Nadja. Poleg obsežnega glasbenega opusa, se ukvarja tudi s pisanjem in poezijo, hkrati pa je Baker eden izmed najbolj aktivnih na ambient drone sceni.

Njegov performans se je prav tako začel z mirnim ambientalnim uvodom. Kitarske linje so bile močno modulirane z delay-om in reverbom. Že po par minutah njegovega zvočnega produciranja je bilo jasno, da bo tokratna sonična izkušnja bolj umirjena in tiha. Tisto, kar je zgledalo kot uvod, se ni preveč stopnjevalo. Zvoki kitare so pričarali nekakšno sonično pokrajno in ovili v prostor prijetno hipnotično vzdušje. Skozi set ni bilo veliko preobratov, ampak zdaleč od tega, da bi bilo dolgočasno. Izjema nastopa je bila Aidanovo igranje na kitaro z violinski lokom. Na trenutke so nizke frekvence tresle celo Menzo. Seveda je tudi te zvoke ponavljal v neskončnost z loop pedalom, čez njih pa so začele prihajati sladke kitarske melodije. Za razliko od thisquietarmy, je bil njegov set dosti bolj intimen. Tako njegov odnos z kitaro na katero je nežno brenkal kot njegov zvočni odnos z publiko, je predstavljal dosti bolj tiho in mirno ozračje. Na trenutke so se pojavili kakšni bolj hrupni izpadi, ki pa niso delovali tako agresivno, kot pri njegovemu kolegu. Odsotnost drastičnih preobratov je pustila poslušalcu, da zaplava v svojih mislih in se tam zgubi, za razliko od glasbenega performansa thisquietearmy, ki je večkrat klical po pozornosti z raznimi ekscesi, bodisi z ritem mašino, ušesom neprijaznimi visokimi frekvencami ali pa preko globokih basov, ki so tresli notranje organe publike.

Tudi Aidan je imel projekcije, ki pa so bile dosti bolj zanimive, ter bolj v kontekstu. V prvem delu so bili posnetki krošenj in gozda ponoči, kjer je uporabljal infra red efekt. Drugi del projekcije pa je bil osredotočen na slapove. Vse skupaj je bolj sovpadalo z njegovo glasbo in atmosfero. V primerjavi z projekcijami pri thisquietarmy, ki so bile zgolj nekakšen naključen kolaž posnetkov.

Skratka, prvi Soon Soon Soon event je bil soliden in lahko samo upamo, da bo še več takšnih in podobnih ustvarjalcev popestrilo lokalno sceno. Tudi deževati je nehalo in obiskovalci so lahko odšli suhi domov.

Pripravil Luka Bevk


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=28087