Politika> KrOFF

PREMIERSKI KROFF
Četrtek, 9. 6. 2011

avtor/ica: Boris V.

... V Grčiji protesti proti napovedani privatizaciji ...
... Novi protesti v Španiji ...
... Vlada: vse zamrznjeno, zaposlovanje v javnem sektorju prepovedano ...
... Pahor: "Jaz sem premier" ...

Grška vlada naj bi danes sprejela načrt za zmanjšanje dolga z veliko prodajo državnega premoženja, zaposleni v državnih podjetjih pa protestno stavkajo. Sindikati se namreč bojijo privatizacije in posledičnega odpuščanja. Že dva tedna se organizirajo nočni protestni shodi pred stavbo parlamenta, kjer je postavljeno tudi veliko šotorov. Sklicana je tudi splošna stavka za 15. junij. Med potencialnimi prodajnimi artikli naj bi bile tudi grške železnice, ki prinašajo izgubo, za investitorje pa naj bi bile zanimive le, če se velik del mreže ukine.

Voditelji držav, ki prispevajo sredstva za tako imenovano pomoč Grčiji, od nje zahtevajo dodatne ukrepe v zameno za nadaljevanje finančne podpore. Prejšnji teden so ministri članic Evropske unije in Mednarodni denarni sklad sporočili, da bodo nova sredstva iz finančnega paketa za Grčijo izplačana najverjetneje v juniju. Jean Claude Juncker, vodja skupine finančnih ministrov držav z evrom, je dejal, da so dodatna sredstva verjetna, a v zameno za dodatne ukrepe Aten za zmanjševanje javnega primanjkljaja. Nezaposlenost v Grčiji je okoli 16-odstotna, med mladimi med 15im in 24 letom pa 42 in pol odstotna.

Protestirajo tudi v Španiji. Tokrat poročamo o protestu v Valencii, natančneje pred tamkajšnjim regionalnim parlamentom, kjer je več sto ljudi protestiralo proti korupciji v španski politiki. Danes je prišlo namreč do ustanovne seje po lokalnih volitvah, med poslanci pa je okoli deset takšnih, ki so domnevno vpleteni v korupcijske škandale. Okoli pol druge ure popoldne je prišlo do spopada s policijo, ki je protestnike nasilno razgnala. Ranjenih je približno deset protestnikov.

Vlada je na današnji seji sprejela odločitev, da bo ob predlogu rebalansa državnega proračuna pripravila tudi dopolnitve zakona o interventnih ukrepih. Tako bodo plače, pokojnine in socialni transferji ostali zamrznjeni, v že veljavni interventni zakon pa namerava vlada zapisati še absolutno prepoved zaposlovanja v javnem sektorju do konca leta 2012. To pomeni, da zaposlovanja ne bo ne glede na veljavne standarde in normative za posamezne dejavnosti, sprejete kadrovske načrte in programe dela. Sicer bo izjemoma dovoljena dodatna zaposlitev, a le s soglasjem organa ustanovitelja, recimo vlade ali župana. Prav tako bo prepovedano sklepanje podjemnih in avtorskih pogodb, tiste pogodbe, ki imajo zaposleni že sklenjene s svojimi institucijami, pa bodo morali biti prekinjene.

Na današnji tiskovni konferenci po seji vlade se je Pahor odzval na včerajšnji ultimat stranke Zares, ki zahteva resne spremembe vlade v roku 14ih dni - v drugem primeru bo stranka izstopila iz koalicije - pa tudi na poziv LDS po spremembah. Pahor trenutne situacije ne označuje za politično krizo, temveč zgolj za politično negotovost.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=28096