Politika> KrOFF

BELORUSKI KROFF
Sreda, 6. 7. 2011

avtor/ica: Boris V.

... Nesreča azerbajdžanskega letala v Afganistanu ...
... VB bo umaknila 500 od svojih 9500 vojakov v Afganistanu ...
... Libijski uporniki začeli ofenzivo na Tripoli ...
... Protesti v Minsku ...
... Odpovedi pri hrvaškem Večernjem listu ...
... SDS bi sklenila predvolilno koalicijo s SLS, NSi in DeSUS ...

Blizu afganistanskega glavnega mesta Kabul se je zrušilo azerbajdžansko tovorno letalo, ki je prevažalo opremo za ameriško vojsko v državi. V nesreči naj bi umrlo vseh devet članov posadke. Na območju nesreče naj ne bi bilo zabeleženo nobeno streljanje, šele 6 let staro letalo iljušin 76 pa pred vzletom tudi ni imelo tehničnih težav, tako da vzrok strmoglavljenja še ni znan. Letalo je izginilo z radarjev, ko je bilo približno 25 kilometrov stran od kabulskega letališča, razbitine pa ležijo na višini okoli 3800 metrov.

Iz Afganistana se bo do konca prihodnjega leta po današnjih napovedih britanskega premiera Davida Camerona umaknilo 500 od sedanjih 9500 britanskih vojakov v državi. Že maja je Cameron sicer napovedal umik 400 pripadnikov podpornega osebja do sredine leta 2012, ta umik pa že poteka. London sicer namerava umakniti vse svoje bojne enote iz Afganistana do leta 2015, je pa Cameron afganistanskemu predsednik Hamidu Karzaju obljubil povečanje razvojne pomoči. Do prihodnjega poletja nameravajo tudi Združene države Amerike umakniti 33.000 svojih vojakov iz Afganistana.

Libijski uporniki so začeli ofenzivo na glavno mesto Tripoli, zaenkrat pa so zasedli 50 kilometrov oddaljen puščavski zaselek Guališ in zajeli nekaj Gadafijevih plačancev iz Malija in Gane. Ofenziva naj bi bila usklajena z zvezo NATO, ki jo je tudi odobrila, a do sedaj v njej ni posredovala. Francija, ki je upornikom v gorovju Nafusa prejšnji teden začela odmetavati orožje, je sicer sporočila, da jim orožja ne bo več odmetavala, saj so se organizirali in pomoči ne potrebujejo več.

V Belorusiji so za čez slabo uro napovedani ponovni protesti proti režimu avtoritarnega predsednika države, Aleksandra Lukašenka. V Minsku se bodo po napovedih organizatorjev, to so večinoma mladi in nekaj znanih blogerjev, protesti odvili na osmih različnih lokacijah. Zaradi blokade interneta in stalne prisotnosti policistov v civilu in agentov varnostnih služb pa ni konkretnih informacij o tem, kaj se bo dogajalo v drugih beloruskih mestih. Po besedah aktivista nevladnega mednarodnega centra za človekove pravice Viasna, Konstantina Staradudetfa, je večina protestnikov pripadnikov mlade beloruske generacije, ob tem pa izpostavi tudi razloge, zakaj je temu tako:Upoštevaje že znana dejanja ustrahovanja in zatiranja, kot so preventivne aretacije, pridržanja novinarjev, blokade interneta in uporaba solzivca ter drugih policijskih represivnih orodij ali metod, smo Staradudetfa vprašali, ali imajo podatke, koliko protestnikov se bo danes zbralo na beloruskih ulicah?Zagrebški časnik Večernji list, ki je v večinski lasti avstrijske Styrie, je napovedal odpoved delovnega razmerja 14im zaposlenim, večinoma novinarjem. Uprava je pojasnila, da gre za presežek delavcev, vendar v novinarskem sindikatu o tem močno dvomijo. Predsednik Novinarskega sindikata Hrvaške, Anton Filić, utemeljuje sum z naslednjimi besedami:Ob tem Filić dodaja …Predsednik opozicijske Slovenske demokratske stranke Janez Janša je na novinarski konferenci dejal, de si njegova stranka želi oblikovanja predvolilne koalicije s strankami, s katerimi je sodelovala že v prejšnjem mandatu. Medtem ko je neparlamentarna Nova Slovenija že sporočila, da je na sodelovanje pripravljena, pa DeSUS in SLS predvolilnih dogovorov ne bosta sklepali. Obe stranki bosta po besedah njinih predsednikov na volitvah nastopili samostojno, predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je dodal, da so v njegovi stranki pripravljeni prevzeti odgovornost za vodenje države.

KROFF so pripravili Gregor Kuhar, Luka Počivalšek in Boris Vasev.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=28407