Politika> OFF Program

OFF ZA 5 CENTOV
Petek, 29. 7. 2011

avtor/ica: Boris V.

… ubit vojaški poveljnik libijskih upornikov …
… v dveh nesrečah v ukrajinskih rudnikih umrlo 17 ljudi …
… po poročanju srbskega dnevnika Blic naj bi za napadi huliganov na mejni prehod Jarinje na severu Kosova stal znani tihotapec …
… Skupnost občin Slovenije kritizira vladni predlog dopolnitev zakona o interventnih ukrepih …

OFF NAPOVEDNIK

Zimbabvejski predsednik, bolje rečeno samodržec, Robert Mugabe je znan po svojih gromoglasnih govorih o zagotavljanju neodvisnosti velikega Zimbabveja in podobnih floskulah. A ta Zimbabve le ni tako neodvisen, kot se rad razglaša. Leta 2009 je namreč zaradi hiperinflacije propadel zimbabvejski dolar. Takrat so se izdajali tudi bankovci v vrednosti 100.000 milijard zimbabvejskih dolarjev. A po tem, ko je finančni minister postal Tendai Biti, so postale sprejemljive tudi tuje valute, južnoafriški rand, bocvanska pula in predvsem ameriški dolar. To pa je ustvarilo nove probleme za prebivalce Zimbabveja.

Medtem ko so dolarski bankovci lahko dostopni, pa obstaja hudo pomanjkanje centov oziroma drobiža. Tako so se prodajalci znašli in namesto drobiža ob plačilu kupci prejemajo sladkarije ali pa imajo odprt račun pri trgovini. Potrošniki so zato nezadovoljni, saj morajo de facto trošiti več, a finančni minister trdi, da so zimbabvejski bankirji v stikih z ameriškimi oblastmi, in obljublja vnos kovancev do konca leta.

Berete

OFF Program Radia Študent.

OFF PROGRAM

Sirijske oblasti pravijo, da so saboterji razstrelili naftovod blizu mesta Homs, središča protestov proti predsedniku Bašarju al-Asadu. To je že drugi takšen napad ta mesec, zgodil pa se je nekaj ur pred za danes napovedanimi protesti proti režimu. Guverner Homsa Gasan al-Adel ni povedal, ali je napad zahteval žrtve oziroma vplival na proizvodnjo ali dobavo nafte. Protirežimski aktivisti zadnjega napada še niso komentirali, so pa sporočili, da je bilo v nočnih racijah vladnih sil ubitih najmanj pet ljudi, in sicer v severovzhodnem mestu Deir al-Zour in v predmestju glavnega mesta Damask. Današnji protesti naj bi bili uperjeni tudi proti ostalim arabskim državam s sloganom: „Vaša tišina nas ubija".

Libijski nacionalni prehodni svet je sporočil, da je bil ubit vojaški poveljnik upornikov, general Abdel Fatah Younes. Vodja nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdul Jalil je dejal, da so generala na poti na zaslišanje pred sodniki iz vrst upornikov o vojaških operacijah ubili napadalci, katerih vodja je bil aretiran. Za zdaj se ne ve, kdo je odgovoren za napad, v katerem sta umrla tudi dva generalova sodelavca, niti kje se je napad sploh zgodil. Prav tako ni popolnoma jasno, zakaj je bil general Younes ubit. Younes je bil ožji Gadafijev sodelavec vse od leta 1969. Uril je njegove posebne enote, bil pa je tudi notranji minister. Februarja letos je med prvimi višjim predstavniki oblasti prestopil na stran upornikov, vendar mu vsi med njimi zaradi njegove prejšnje vloge niso zaupali. Vodja nacionalnega prehodnega sveta Jalil je oznanil tridnevno žalovanje za umrlim.

Poročilo Združenih narodov o Somaliji in Eritreji slednjo obtožuje načrtovanja napada z avtomobilom bombo na vrh Afriške unije v Etiopiji januarja letos. Eritrejo je obtožila že Etiopija, in sicer da uri upornike za bombne napade v mestu, kar Eritreja odločna zanika in označuje poročilo za fabrikacijo. Sodeč po poročilu Združenih narodov ima Eritreja vohune v Ugandi, Južnem Sudanu, Keniji in Somaliji, kar predstavlja grožnjo miru in varnosti v regiji. Poročilo omenja tudi, da gre v tem primeru za premik v politiki Eritreje. Medtem ko naj bi prej tuje uporniške skupine podpirala s konvencionalnimi vojaškimi operacijami, predstavlja, kot pravi poročilo, načrtovan teroristični napad s predvidenimi civilnimi žrtvami premik v taktiki Eritreje.

V Ukrajini sta se danes zgodili dve rudarski nesreči, v katerih je skupno umrlo 17 ljudi. V rudniku Suhodilsk na vzhodu države je ob dveh ponoči odjeknila eksplozija 915 metrov pod zemljo. V eksploziji je umrlo 16 rudarjev, devet jih pogrešajo, tri pa so z opeklinami odpeljali v bolnišnico. Nekaj ur zatem je v rudniku Bazhanova, tudi na vzhodu, strmoglavilo dvigalo za prevoz rudarjev, pri čemer je umrl en človek, osem pa jih je bilo ranjenih. Ukrajinski rudniki so eni najnevarnejših na svetu zaradi slabe opreme in varnostnih standardov.

Na severu Kosova je situacija trenutno mirna, čeprav so se pogovori srbskih oblasti in poveljnika Natovih enot na Kosovu - KFOR - Erharda Bűhlerja včeraj končali brez rezultata. Nato je medtem mejna prehoda Jarinje in Brnjak, ki ju Srbija označuje za administrativna prehoda, razglasil za prepovedano vojaško območje. Kontrolo na prehodu Jarinje, ki so ga v sredo zažgali srbski huligani, izvajajo ameriški pripadniki KFOR-ja, na prehodu Brnjak pa so za to odgovorni francoski pripadniki. Dodajmo še, da na prehodu Jarinje ni kosovske policije, na Brnjaku pa so prisotne mešane srbsko-albanske enote kosovske policije. Pogovori med poveljnikom KFOR-ja in predstavniki srbskih oblasti se sicer nadaljujejo, a lokalni Srbi na dveh ključnih cestah v bližini omenjenih prehodov ohranjajo barikade.

Srbski dnevnik Blic danes poroča, da za sredinim napadom na Jarinje po podatkih srbske policije in varnostnih agencij stoji srbski lokalni vodja kriminalne skupine, ki se ukvarja z organiziranim tihotapljenjem droge in drugih dobrin. Napad naj bi organiziral, ker naj mu ne bi ustrezalo, da prehode med Srbijo in Kosovom nadzirajo samo albanski policisti in cariniki, kar je želela doseči Priština z napotitvijo specialnih enot kosovske policije na prehoda Jarinje in Brnjak. O trenutni situaciji na severu Kosova smo govorili z novinarjem Blica Borisom Vukovićem, ki se je ravno vrnil s tega območja:

Vukovića smo prosili tudi za malce podrobnejšo predstavitev ugotovitev Blica, da stoji za sredinim napadom na Jarinje srbski kriminalec:

Skupnost občin Slovenije se je odzvala na vladni predlog dopolnitev zakona o interventnih ukrepih in opozorila, da z njimi predlog ni bil usklajen niti ga od vlade niso prejeli v obravnavo. Eden glavnih namenom dopolnitev tega zakona je prenehanje zaposlovanja v javnem sektorju, a to ima lahko negativne stranske učinke po mnenju Skupnosti občin Slovenije. Govorili smo s predsednikom Skupnosti Leom Kremžarjem:

Kremžar, ki pravi, da s predstavniki vlade po tej kritiki sicer še niso bili v stikih, pa dodaja:

Študentska organizacija v Mariboru, ŠOUM, že tradicionalno prireja Študentske delovne brigade z namenom urejanja okolice in opravljanja podobnega dela v raznih občinah po Sloveniji. Glede na to, da gre za prostovoljno delo, imajo organizatorji največ stroškov s prehrano. Več o letošnji akciji, ki se bo zaključila z zadnjim julijskim dnem, nam je povedal sekretar za socialna in zdravstvena vprašanja na ŠOUM-u ter vodja projekta, Matic Ber:Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=28599