Politika> KrOFF

BORGOVSKI KROFF
Torek, 2. 8. 2011

avtor/ica: Boris V.

... Stavka se, stavka ...
... V SDS začudeni nad različnimi stališči v vladi glede Palestine ...
... KFOR je utrujen ...
... Reforme na Kubi ...

V Luki Koper že peti dan traja stavka žerjavistov in ostalih delavcev, ki jo je uprava Luke označila za nezakonito. Pogajanja so kljub temu v teku. Danes so se sicer začela s polurno zamudo, sedaj pa so začasno prekinjena, saj sindikat od uprave zahteva pisne predloge za sporazumne rešitve, tako kot so jih predstavili tudi delavci sami. Prevzem tovora v Luki je zaradi stavke zelo upočasnjen, glavne ceste, ki vodijo do nje pa so polne tovornjakov. O aktualnem poteku pogajanj smo govorili s članom stavkovnega odbora, Mladenom Jovičićem:

V Slovenski demokratski stranki so začudeni nad razlikami v stališčih premiera Pahorja in zunanjega ministra Žbogarja glede palestinskih prizadevanj za priznanje neodvisne države v Združenih narodih. Kot smo že poročali, je Pahor na obisku na zasedenih palestinskih ozemljih dejal, da si ne želi, da bi palestinska stran septembra enostransko iskala podporo članic Združenih narodov za neodvisno Palestino, na drugi strani pa je minister Žbogar kakšen mesec prej v New Yorku izrazil svoje mnenje in sicer, da je verjetno čas, ko bi morali stopati ravno v tej smeri. SDS tako moti neusklajenost njunih stališč, pa tudi to, da sta, čeravno na uradnih obiskih, izražala kar svoji osebni mnenji in ne stališč vlade Republike Slovenije. Kljub temu v SDS niso sporočili, kakšno je njihovo stališče do tega vprašanja.

Tiskovni predstavnik Natovih sil na Kosovu - KFOR - Hans Dieter Wichter je sporočil, da je zveza NATO zaprosila za okrepitve na Kosovu, da bi pripadnikom, ki so v zadnjih dneh službovali v napetih razmerah, omogočili počitek. Wichter je kljub temu dodal, da KFOR še vedno nadzoruje razmere in da imajo za to dovolj vojakov. NATO naj bi zaprosil za dodatnih 500 vojakov, trenutno pa razpolaga KFOR s skoraj 6000 uniformiranimi uslužbenci. Štab Nata v Neaplju je po navedbah nemške vojske sicer že odredil napotitev 550ih nemških in 150ih avstrijskih vojakov na Kosovo. Tja naj bi prispeli v prihodnjih dneh.

Kubanska narodna skupščina je podprla načrt predsednika Raula Castra za reformiranje gospodarstva. Castro je skupščini dejal, da je prišel čas za družbene in politične spremembe. En od ukrepov je tudi ukinjanje več kot milijona državnih delovnih mest z namenom zmanjšanja birokracije in vpliva države na sektorje, kot so agrikultura, prodaja in gradbeništvo. Spodbujalo se bo majhna zasebna podjetja, državne subvencije za dobrine in storitve pa bodo postopoma ukinjene. Spremenila naj bi se tudi pravila glede potovanj in izseljevanja. Castro je še dejal, da je vsako birokratsko upiranje spremembam zaman.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=28629