Politika> KrOFF

ČILENSKI KROFF
Četrtek, 25. 8. 2011

avtor/ica: Boris V.

... Sranje v Tripolisu ...
... in drugje po Libiji tudi ...
... V Čilu sranje ...
... Vlada medijem zavrnila vplogled v dokument, povezan s trgovino z orožjem ...

Al Džazira poroča o možnem masovnem poboju političnih aktivistov v Libiji. Novinar te televizijske mreže s sedežem v Katarju je obiskal bolnišnico v Tripolisu in videl 15 trupel. Šlo naj bi za aktiviste, ki naj bi jih v zadnjih dneh aretirale Gadafijeve sile in jih ubile, ko so se glavnemu mestu začeli približevati uporniki. Po ranah sodeč je šlo za eksekucije. Medtem prihajajo iz vrst upornikov nekatera nepreverjena poročanja, da je Gadafi skupaj s svojima sinovoma ujet v neki, kot so se uporniki izrazili, luknji in da je zgolj vprašanje ur, kdaj ga bodo uporniki prijeli.

V Tripolisu sicer še potekajo spopadi, predvsem v soseski Abu Salim, kjer naj bi Gadafi na prostost izpustil, oborožil in plačal nekdanje zapornike, da se borijo zanj. Lokalni prebivalci so zaskrbljeni, saj se bojijo, da jih bodo napadli Gadafijevi podporniki, a se organizirajo in sami nadzorujejo ulice. Uporniki se medtem pripravljajo tudi na nov napad na Sirto, Gadafijevo rojstno mesto. Na pohodu proti mestu z vzhoda države so bili zaustavljeni v mestu Bin Džavad, kjer so se Gadafiju zveste sile močno uprle.

V Čilu poteka drugi dan dvodnevne splošne stavke, ki so jo sklicali največji sindikati. Stavka se je včeraj pričela sicer mirno, do spopadov pa naj bi prišlo, ko je nekaj demonstrantov v več mestih po državi zažgalo barikade in začelo metati kamenje. Stavki naj bi se po trditvah največjega čilenskega sindikata pridružili javni uslužbenci, zaposleni v prevozu in pristaniščih, učitelji in študenti. Slednji že več tednov zahtevajo spremembe v izobraževanju. Sedanji sistem namreč označujejo za premalo financiranega in neenakopravnega. Sindikati pa zahtevajo spremembe pokojninskega in davčnega sistema, zdravstvenega zavarovanja, zahtevajo pa tudi reformo ustave.

Vlada je na današnji seji Radioteleviziji Slovenija in Pop TV zavrnila vpogled v dokumente v zvezi s trgovino z orožjem. Medijski hiši je konkretno zanimalo poročilo o prometu in tranzitu orožja iz leta 1993, ki je nastalo na zahtevo takratnega predsednika vlade Janeza Drnovška. Prvotno zahtevo po vpogledu je že marca zavrnilo ministrstvo za obrambo, po pritožbi RTV-ja in POP TV-ja pa je informacijski pooblaščenec kot pritožbeni organ zahtevo vrnil v ponovno odločanje. Vlada je tako zahtevo ponovno zavrnila, kljub marčevskemu zavzetju predsednikov koalicijskih strank za umik stopnje zaupnosti z vseh dokumentov, povezanih s trgovino z orožjem.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=28805