Politika> KrOFF

GOLOBIČEV KROFF O NOVIH INICIATIVAH
Torek, 11. 10. 2011

avtor/ica: Luka P.

... v Siriji se nasilje stopnjuje ...
... Sirski nacionalni svet dobil prvo priznanje ...
... egiptovski finančni minister el Beblavi zaradi nedeljskih krvavih posredovanj nad Kopti odstopil ...
... Golobič o ustanovitvi novih iniciativ ...

Iz sirskega mesta Homs poročajo o ponovnem stopnjevanju nasilja. Po navedbah pripadnikov opozicije naj bi sirska vojska z granatami napadla njihove položaje in pri tem ubila tri civiliste, dva sta umrla minulo noč. Sirske varnostne sile pa naj bi v mestu tudi aretirale 144 pripadnikov oboroženih opozicijskih skupin. Skoraj sočasno so sirski državni mediji uporabili znano retoriko pri zatiranju protestov in navedli, da naj bi tako imenovani teroristi ubili štiri pripadnike sirske vojske.

Medtem ko sirska oblast opozicijska gibanja nasilno zatira je pred desetimi dnevi ustanovljen nacionalni svet, ki naj bi bil krovno politično gibanje vseh sirskih opozicijskih sil, dobil prvo mednarodno priznanje od libijskega prehodnega sveta. Sirski zunanji minister Valid al Mualim je države v regiji že pozval, naj ne ne sledijo libijskemu zgledu in obenem v primeru priznanja zagrozil z ostrimi ukrepi. Kljub temu nacionalni svet v Kairu že poskuša pridobiti podporo Arabske lige za njihov boj proti režimu predsednika Bašarja al Asada.

Egiptovski finančni minister Hazem el Beblavi je zaradi nedavnih protestov, ki so se končali s spopadi med vojsko in koptskimi kristjani, pri čemer je bilo ubitih 25 ljudi, odstopil s položaja. Beblavi, ki je bil tudi eden od dveh namestnikov premiera Esama Šarafa, je kot glavni razlog odstopa navedel neodločnost vlade in nezadovoljstvo z vlogo, ki jo je pri spoprijemanju s spopadi odigrala. Po njegovih besedah so nedavni dogodki omajali varnost v egiptovski družbi, ki je odgovornost države. Pri tem je še dejal, da morda ne gre za neposredno odgovornost vlade, a je odgovornost za nasilje na koncu vendarle njena in dodal, da so trenutne razmere v Egiptu izjemno težke in da nujno potrebujejo nov ter drugačen pristop.

Predsednik stranke Zares in poslanec Gregor Golobič se je odzval na aktualne dogodke v zvezi s predčasnimi parlamentarnimi volitvami. Golobiča smo vprašali kako v stranki Zares gledajo na ustanovitev novih iniciativ?Kaj je po Golobičevem mnenju ključno, da se v Sloveniji dogajajo ne samo politične ampak tudi družbene spremembe?Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=29278