Politika> OFF Program

OFFINGERS
Torek, 1. 11. 2011

avtor/ica: Boris V.

… nov napad izraelske vojske v Gazi …
… Združene države bodo izpolnile grožnjo o nenakazilu sredstev za Unesco zaradi sprejetja Palestine kot polnopravne članice …
… osemnajsti dan zasedbe ploščadi pred borzo …
… v Sloveniji upokojenci in brezposelni v najbolj zajebani situaciji …

OFF NAPOVENIK

Ameriški vojaki v Afganistanu iz dneva v dan dokazujejo, da so pripadniki najbolj zavzete in profesionalne vojske na planetu, če ne širše. Ti ljudje bi preprosto storili vse za zmago dobrega nad zlom. Če ni dovolj ubijati oborožene Afganistance, se ubija tudi neoborožene. 26-letni Calvin Gibbs je tako obtožen uboja treh neoboroženih kmetov v letu 2010, za kar ga krivijo tudi njegovi kolegi iz enote. A Gibbs se ni ustavil pri ubojih. Šel je „above and beyond the call of duty", da bi, če že ni mogel osvojiti „hearts and minds" Afganistancev, osvojil vsaj njihove „fingers". Točno, Gibbs je priznal, da je truplom ubitih civilistov odrezal prste in jih shranil kot vojne trofeje.

Kdo bi Gibbsu lahko kaj zameril? Navsezadnje se v Afganistanu bori in tvega svoje dragoceno življenje tudi za nas tukaj v Sloveniji, ki se še predobro zavedamo, da je treba našo demokracijo braniti čim dlje od nas. Gibbs je tako prevzel enega od sloganov protestnikov pred bojzo „kavč ni opcija" in nekaj storil. Pa mrtvi civilisti in odrezani prsti? Ah, ravno ta malenkosten pristop do ameriškega angažmaja v Afganistanu onemogoča razumevanje sodobnega ameriškega vojaka. Gibbs ni en procent, znotraj ameriške vojske predstavlja 99 procentov.

Berete takšnih 99 procentov zaničujoč OFF program Radia Študent.

OFF PROGRAM

Izraelska vojska je v nočnih napadih na Gazo ubila dva Palestinca v mestu Khan Younis na jugu Gaze. Oglasilo se je oboroženo krilo gibanja Al Ahrar, brigade Al Ansar, in dejalo, da sta bila ubita njihova borca, ter zagrozilo s povračilnimi napadi. Izraelska vojska trdi, da je ciljala skupino militantnežev, ki so izstreljevali rakete na Izrael. V Gazi je tako od sobote umrlo že dvanajst ljudi, gre pa za najhujše napade na to palestinsko enklavo po avgustu, ko je Izrael ubil 9 borcev Islamskega džihada, Palestinci pa so ubili enega Izraelca v mestu Aškelon.

Kot smo poročali že včeraj, je Unesco dobil novo članico, in sicer Palestino. Poslušajmo, kako je rezultate glasovanja generalne konference te organizacije sporočila njena predsednica Katalin Bogyay:

To odločitev so v palestinskem gibanju Hamas pozdravili in dejali, da bo članstvo Palestine v Unescu Palestincem pomagalo pri njihovem nasprotovanju izraelskemu nespoštovanju njihovih svetih lokacij, še posebej mošeje Al Aksa in mesta Jeruzalem. Hamas se sprašuje, kako to, da je do tega prišlo tako pozno. Na drugi strani se Američani nič ne sprašujejo, ampak trdijo, da je sprejetje Palestine v Unesco obžalovanja vredno in prezgodnje. Zato bodo Združene države prenehale nakazovati sredstva tej organizaciji, kar pomeni, da bo ostal Unesco brez približno petine svojih sredstev. V Združenih državah je bil namreč v devetdesetih letih prejšnjega stoletja sprejet zakon, po katerem je prepovedano financirati katerokoli telo Združenih narodov, ki sprejme Palestino za polnopravno članico pred mirovnim sporazumom med Palestino in Izraelom. Unesco bo tako prikrajšan za 60 milijonov dolarjev, ki bi jih moral od Združenih držav dobiti prihodnji mesec. Poslušajmo, kako je ameriški ukrep včeraj predstavila predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Victoria Nuland:

Varnostni svet Združenih narodov je soglasno sprejel resolucijo, v kateri izraža zaskrbljenost zaradi velikih zalog orožja, ki jih je v Libiji ustvaril padli diktator Moamer Gadafi. Varnostni svet je tako pozval sosednje države, naj preprečijo širjenje tega orožja, saj bi lahko padlo v roke Al Kaidi in drugim aktivističnim skupinam. Precej orožja je sicer že uničil Nato v svojih napadih, vendar ni znano, koliko ga je še ostalo. Šlo naj bi predvsem za ročne raketomete večinoma sovjetske izdelave, ki bi kljub starosti lahko še vedno ogrožali potniška letala. Resolucijo proti širjenju libijskega orožja je sicer pripravila Rusija.

Kitajski umetnik in disident Ai Weiwei je sporočil, da so mu kitajske oblasti poslale uradno zahtevo za izplačilo 15 milijonov juanov oziroma 2,3 milijona dolarjev, ki jih mora zaradi obtožbe davčne utaje izplačati v petnajstih dneh. Davčna utaja je bila tudi uradni razlog, zaradi katerega je bil aprila letos Weiwei v trimesečnem priporu, iz katerega so ga kitajske oblasti izpustile rekoč, da je umetnik davčno utajo priznal, kar pa je ta kasneje zanikal. Po obtožbah kitajskih oblasti naj bi do utaje prišlo pri podjetju Beijing Fake Cultural Development Ltd., ki je sicer v lasti Weiweijeve žene Lu Quing, po Wieweijevem zatrjevanju pa je bil sam zgolj oblikovalec pri podjetju in ni imel nobene vodilne funkcije. Songliang Wang iz organizacije Kitajski branilci človekovih pravic je ob tem dejal, da je videti, da so se oblasti odločile uničiti umetnika, če ne ekonomsko, pa vsaj tako, da pripravijo tla za kasnejšo aretacijo ob njegovi neporavnavi izdanega računa. Svetovno priznani umetnik in prominenten kritik vladajoče Komunistične partije je bil med drugim letos s strani revije ArtReview imenovan za najvplivnejšega umetnika na svetu, uradni Peking pa je potezo označil za politično.

Ploščad pred bojzo ostaja zasedena že 18. dan. Bliža se 3. november, ko se bo v Parizu začel dvodnevni vrh voditeljev držav iz skupine G20, temu pa se posvečajo tudi protestniki v ljubljanskem kampu. Boj seveda ni osredotočen zgolj na finančni kapitalizem. Gibanje 15. oktober se tako ukvarja tudi z brezdomstvom, socialnim delom in drugimi problematikami sodobne družbe. Več o dogajanju pred borzo včeraj in danes nam je povedal aktivist Irfan:

Več prispevkov na temo gibanja 15. oktober lahko dobite na www.radiostudent.si/15o, gibanje pa ima tudi svojo spletno stran, ki sliši na ime www.15o.si.

Po podatkih državnega statističnega urada je bila stopnja tveganja za revščino v Sloveniji lansko leto 12,7-odstotna, pri tem pa so bili v najslabšem položaju brezposelni in upokojenci. Mesečni prag tveganja revščine se je sicer od leta 2009 znižal s 593 evrov na 587 evrov. Letni prag tveganja revščine je znašal 7042 evrov. Glede na podatke po posameznih socialno-ekonomskih kategorijah gospodinjstev so bila v najslabšem položaju gospodinjstva brez delovno aktivnih članov, od tega je bilo 44,1 odstotka oseb pod pragom revščine, posebej pa tista z vzdrževanimi otroki, pri katerih je bilo 74,8 osebe pod pragom revščine. Stopnja tveganja revščine je bila visoka tudi za ženske, starejše od 64 let, in sicer 27,1-odstotna, ter za najemnike stanovanj, 27,6-odstotna.

Med osebami pod pragom revščine jih je sicer 46,3 odstotka živelo v prenaseljenih stanovanjih, med tistimi nad pragom revščine pa je takšnih 33,3 odstotka. Primerno ogrevanega stanovanja si ni moglo privoščiti 15 odstotkov gospodinjstev pod pragom in 4 odstotki nad pragom revščine. Enotedenskih letnih počitnic si ni moglo privoščiti 71 odstotkov gospodinjstev pod in 28 odstotkov nad pragom tveganja revščine. Brez mesnega ali enakovrednega vegetarijanskega obroka vsak drugi dan naj bi ostalo 24 odstotkov gospodinjstev pod pragom in 8 odstotkov nad pragom tveganja revščine.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=29532