Politika> KrOFF

OBSKUREN KROFF
Petek, 2. 12. 2011

avtor/ica: Boris V.

... Ocampo zahteva izdajo mednarodnega zapornega naloga za sudanskega obrambnega ministra ...
... Bolgarska vlada spremenila stališča zaradi sindikatov ...
... Protesti tudi v Bruslju ...
... obsurna policijska konferenca ...

Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča Luis Moreno Ocampo je zahteval izdajo mednarodnega zapornega naloga za sudanskega obrambnega ministra Abdelrahima Mohameda Huseina. Ocampo pravi, da je dovolj dokazov, da je Husein kazensko odgovoren za vojne zločine in zločine proti človečnosti v sudanski regiji Darfur. Gre za zločine, ki so jih vladne sile v tej pokrajini zagrešile v letih 2003 in 2004, ko je bil Husein notranji minister in posebni odposlanec sudanskega predsednika Omarja al Baširja. Takrat naj bi z domov zbežalo 4 milijone ljudi. Ni znano, kdaj bo sodišče odločilo o morebitni izdaji zapornega naloga. Poleg tega je mednarodno kazensko sodišče izdalo zaporni nalog še za nekdanjega sudanskega ministra za humanitarne zadeve Ahmada Haruna in za vodjo provladnih arabskih milic džandžavid v Darfurju Alija Kušajba.

Bolgarski premier Bojko Borisov je sporočil, da je njegova vlada opustila načrte o dvigu upokojitvene starosti za eno leto od naslednjega leta. Namesto tega bo zvišanje starosti za upokojitev uvedla postopno. Razlog za spremembo stališča so bili protesti zaposlenih v javnem sektorju, ki so se ta teden zgodili v Sofiji. V Bolgariji bodo morali tako moški delati do 64., ženske pa do 61. leta. V preteklih tednih so ostri varčevalni ukrepi bolgarske vlade razjezili veliko zaposlenih v različnih panogah. Že deveti dan tako stavkajo zaposleni pri državnih železnicah, v torek pa so tam protestirali tudi kmetje, ki so s stroji blokirali ceste in grozili, da bodo z njimi zasedli Sofijo, če jim bo vlada zmanjšala subvencije za 40 odstotkov, kot je napovedala.

Tudi v Bruslju se je protestiralo proti strogim varčevalnim ukrepom. Mesto je preplavilo več deset tisoč protestnikov, ki nasprotujejo ukrepom vlade, s katerimi hoče reševati dolžniško krizo. V mestu so zaradi protestov vozili le redki metroji in tramvaji. Po podatkih sindikata se je na njihov poziv na proteste odzvalo med 60 in 80 tisoč ljudi. Med drugim sta napovedana krčenje nadomestil za brezposelnost in višja starostna meja za predčasno upokojitev. Tu pa so tudi posebni davki na višje dohodke in obdavčenje delniških poslov. Sindikati se bojijo znižanja plač in odpuščanj. Splošno stavko proti varčevalnim ukrepom so za 13. december napovedali tudi francoski sindikati.

Namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar je na konferenci Mreže policistk v jugovzhodni Evropi predstavila podatke o zaposlovanju žensk v slovenski policiji. Delež žensk v policiji je bil ob koncu lanskega leta okoli 15 odstoten, po informacijah prej omenjene namestnice direktorja, ki jih je javnosti zaupala na tej obskurni konferenci, pa policistke zaradi svojega spola večinoma nimajo večjih težav pri opravljanju nalog. Prej obratno, policistke so po informacijah Bobnarjeve, citiramo: „praviloma dobro sprejete s strani stanovskih kolegov", konec citata.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=29947