Politika> KrOFF

KROFF ZA VSE DRUŽINE
Torek, 27. 12. 2011

avtor/ica: Boris V.

... Egiptovski sodišče prepovedalo izvajanje testov za ugotavljanje nedolžnosti pri zapornicah v vojaških zaporih ...
... Somalijski pirati spet podjetni ...
... Putin očita protestnikom, da nimajo vodstva ...
... Cerkev zadovoljna zaradi odločitve US; odziv kampanje Za vse družine ...

Egiptovsko sodišče je prepovedalo prisilno izvajanje testov za ugotavljanje nedolžnosti pri zapornicah v vojaških zaporih. Odločitev je sodišče sprejelo na podlagi tožb več egiptovskih organizacij za človekove pravice proti vrhovnemu vojaškemu svetu, ki je prevzel oblast v Egiptu po strmoglavljenju predsednika Hosnija Mubaraka. Ob objavi odločitve sodišča je bila v sodni dvorani navzoča tudi Samira Ibrahim, ki je v zvezi s spornimi testi prav tako vložila tožbo proti vojaškim oblastem. Ibrahimovo so marca letos skupaj s še okoli 17imi ženskami prijeli med protirežimskimi protesti na kairskem trgu Tahrir in jo v vojaškem zaporu prisilili, da je opravila test nedolžnosti. Egiptovska vojska je sicer sprva zanikala opravljanje takšnih testov, vendar je več vojaških generalov kasneje priznalo, da so jih dejansko izvajali, da bi s tem preprečili trditve žensk, da so bile v zaporu spolno zlorabljene ali posiljene.

Somalijski pirati so zabeležili nov uspeh. Zajeli so namreč 138-metrski italijanski tanker z 18imi člani posadke. Tanker Marnavi, ki je prevažal natrijev hidroksid, so pirati zasegli med četrto in peto uro zjutraj. Zanimivo je, da je bil ta tanker leta 2006 že tarča ugrabitve, vendar so ga po posredovanju italijanske vojaške ladje rešili.

Ruski premier Vladimir Putin je demonstrantom, ki že več kot tri tedne protestirajo zaradi domnevnih kršitev na parlamentarnih volitvah 4. decembra, očital, da nimajo vodstva. Eden od vodij opozicije Aleksej Navalni pa je napovedal oblikovanje nove stranke, katere kandidat bo na predsedniških volitvah marca 2012 verjetno nastopil kot Putinov tekmec. Navalni sicer velja za enega glavnih kritikov Putinove stranke Enotna Rusija, zmagovalke decembrskih parlamentarnih volitev, zaradi svoje vloge v množičnih protestih po volitvah pa je bil 15 dni v zaporu. Po napovedih Navalnega bo prvi cilj nove stranke mobilizirati najmanj milijon ljudi za nov krog protivladnih demonstracij, ki bi potekal februarja.

Na današnjo odločitev Ustavnega sodišča, da dovoli izvedbo referenduma o družinskem zakoniku, so se odzvali v domači katoliški cerkvi. Ljubljanski nadškof Anton Stres to odločitev razume tako, da ta pomeni, da prizadevanje nasprotnikov družinskega zakonika ni bilo v nasprotju s slovensko ustavo in s temeljnimi človekovimi pravicami, prav tako pa tudi ne v nasprotju s temeljnim načelom nediskriminacije. Na odločitev ustavnega sodišča so se na kratko odzvali tudi v kampanji Za vse družine. Govori njen koordinator Mitja Blažič:Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=30220