Politika> BritOFF

RAMBO BRITOFF
Torek, 3. 1. 2012

avtor/ica: Boris V.

… Protesti proti novi ustavi na Madžarskem …
… Nadaljevalo se bo zbiranje podpisov za razpis referenduma o družinskem zakoniku …
… Rambo 1 v resničnem življenju …
… Srečanje palestinske in izraelske delegacije po več kot enem letu …
… nadaljujejo se cenkanja glede sestave nove vlade …
… Senegalski glasbenik N'Dour hoče postati predsednik …
… BP zahteva povračilo od Halliburtona zaradi razlitja nafte v Mehiškem zalivu …
… V Grčiji stavka zdravnikov in farmacevtov …
… Gozdni požari v Čilu …

ob 7:05

Newyorška policija preiskuje nedeljske napade z molotovkami na trgovino, dve hiši in mošejo v predelu Queens. Zaradi zadnje tarče policija sumi, da gre za napade iz sovraštva. Mošeja je bila napadena s tremi molotovkami, napadeni pa sta bili tudi hiši hindujske družine in krščanskega temnopoltega para. Policija pri preiskavi računa na podatke, ki jih bodo postregle varnostne kamere, ki so napade posnele.

Z novim letom je začela veljati zloglasna nova madžarska ustava, pred zgradbo državne opere, kjer je potekala slovesnost ob njeni uveljavitvi pa so potekali tudi protesti pod sloganom „obramba Republike Madžarske". Na protestih, ki so jih organizirala civilna združenja in nekatere politične stranke, se je zbralo več tisoč protestnikov. Nasprotniki nove ustave, ki je bila sprejeta zgolj z glasovi vladajoče desne stranke premierja Viktorja Orbana, so slovesnost ob njeni uveljavitvi označili za, navajamo, „pogreb republike, vladavine zakona in demokracije", konec navedka. Nova ustava med drugim spreminja pristojnosti sodstva državnega tožilstva in centralne banke, ogrožala pa naj bi tudi medijski pluralizem.

Potem ko je ustavno sodišče dovolilo izvedbo referenduma o družinskem zakoniku, bo civilna iniciativa z imenom „Civilna iniciativa za družino in pravice otrok" danes nadaljevala z zbiranjem podpisov za zahtevo referenduma. Sicer so v iniciativi zbrali že 25.000 podpisov, imajo pa še 33 dni, da zberejo še preostalih 15.000, saj jih za razpis referenduma potrebujejo 40.000. Za zakonik se bodo med strankami zavzeli Socialni demokrati, Pozitivna Slovenija in Državljanska lista Gregorja Viranta, proti pa bodo Slovenska demokratska stranka, Slovenska ljudska stranka in Nova Slovenija. Demokratična stranka upokojencev bo ostala brez mnenja.

ob 8:05

V ameriškem nacionalnem parku Mount Rainer v zvezni državi Washington se je odvila scena iz filma Rambo 1. Potekal je namreč lov za sicer ne vietnamskim, ampak iraškim veteranom Benjaminom Barnesom, ki je najprej ubil gozdno policistko, nato pa se zatekel v naravo. Geneza Barnesovega odpadništva je sicer manj romantična od Rambovega. Barnes je namreč v nedeljo zjutraj streljal na neki zabavi in ranil štiri ljudi, dve osebi sta v kritičnem stanju. Pobegnil je v nacionalni park, kjer je naletel na policijsko cestno blokado in ubil omenjeno policistko. Iskalo ga je oziroma še išče ga 150 policistov in agentov Zveznega preiskovalnega urada FBI, ki so že našli njegovo vozilo z orožjem in opremo za preživetje v naravi. V parku je bilo najdeno tudi že truplo, za katerega se je izkazalo, da je Barnesovo. Lik je v gozdu zmrznil. Barnes je v letih 2007 in 2008 služil v Iraku, od koder se je vrnil pod stresom.

V Jordaniji se bosta danes po več kot letu dni srečali palestinska in izraelska delegacija. Izraelski odposlanec Yitzhak Molcho in glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat se bosta srečala v prestolnici Ammanu. Glavni namen sicer naj ne bi bil zagnati pogajanja, ki so se konec leta 2010 končala zaradi izraelske gradnje nezakonitih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih, temveč zgolj izogniti se krivdi za zastal proces. Srečanju nasprotuje palestinsko gibanje Hamas, ki ga označuje za politično nevarnega. Palestinska in izraelska delegacija se bosta srečali tako bilateralno kot z delegacijo tako imenovanega bližnjevzhodnega kvarteta, ki vključuje Združene države Amerike, Rusijo, Evropsko unijo in Združene narode.

Državljanska lista Gregorja Viranta, Slovenska ljudska stranka in Demokratična stranka upokojencev Slovenije pričakujejo od poslanskih skupin odgovor na njihovo pobudo za oblikovanje tako imenovane vlade narodne enotnosti. Te ideje neuradno ne podpirata Pozitivna Slovenija in Slovenska demokratska stranka. Predsednik države Danilo Tűrk bo v teh dneh začel drugi krog pogovorov s poslanskimi skupinami glede tega, komu naj podeli mandatarstvo za sestavo vlade. SD je podporo Jankoviću že potrdila, SLS in NSi sta sodelovanje v koaliciji zavrnili, Virant pa bo v primeru, da predlog za vlado narodne enotnosti ne bo uspel, nadaljeval pogovore z Jankovićem in se začel pogovarjati tudi z Janšo.

ob 9:05

V Egiptu se je začel tretji, zadnji krog parlamentarnih volitev, ki bo v devetih provincah trajal dva dni. V prvih dveh krogih sta slavili glavni islamski stranki. Po volitvah v spodnji dom parlamenta bodo volivci volili še člane zgornjega doma. Celoten proces volitev v narodno skupščino naj bi bil končan februarja, v celoti pa bo trajal več kot tri mesece. V prvih dveh krogih je bila volilna udeležba 62-odstotna. Dodajmo, da so pred nekaj dnevi vojaške oblasti izvedle racije v prostorih več nevladnih organizacij, ki jih financirajo Združene države Amerike, in zasegle dokumente ter računalnike.

Senegalski glasbenik Youssou N'Dour je naznanil, da se bo potegoval za predsedniški položaj na februarskih predsedniških volitvah v Senegalu. Kandidiral bo proti Abdoulayu Wadeu, ki si želi zagotoviti še tretji mandat, kar je skupaj z napovedanimi spremembami ustave sprožilo nemire po državi v zadnjih mesecih. N'Dour je v tem času postal viden predstavnik opozicije. Do leta 2005 je sicer še podpiral predsednika Wadea, nato pa sta se politično razšla. N'Dour, ki nima formalne izobrazbe, pravi, da ga to ne bo oviralo, češ da se s potovanji lahko naučiš toliko kot v šoli.

Naftna korporacija BP zahteva od svojega podizvajalca Halliburtona kritje stroškov, ki so nastali z razlitjem nafte v Mehiškem zalivu. Najhujše razlitje nafte v zgodovini Združenih držav Amerike, v nesreči je umrlo tudi 11 delavcev na naftni ploščadi, naj bi korporacijo stalo na desetine milijard dolarjev. Sojenje, v katerem se bo določilo, kdo bo kril te stroške, naj bi se končalo letos.

ob 10:05

Grčija je v letu 2012 že priča novim stavkam. Tokrat stavkajo zdravniki v javnih bolnišnicah in farmacevti. Slednji so jezni zaradi vladnih načrtov za znižanje cen zdravil, s čimer bi država po besedah ministra za zdravje Andreasa Loverdosa letos prihranila okoli 90 milijonov evrov. Farmacevti bodo stavkali dva dni, stavka zdravnikov pa bo trajala štiri dni. V tem času bodo stavkajoči opravljali le najnujnejše posege. Država želi z napovedanimi ukrepi izpolniti zahteve Mednarodnega denarnega sklada in Evropske unije za pridobitev denarne pomoči.

V Čilu divjajo gozdni požari, v katerih je že umrla ena oseba, uničenih pa je bilo 230 kvadratnih kilometrov površin na jugu in v osrednjem delu države. V nedeljo je tako po državi divjalo 48 različnih požarov. V požarih je bil uničen tudi del nacionalnega parka Torres del Paine v Patagoniji. Že v soboto je bil prijet nek izraelski turist, ki naj bi iz malomarnosti povzročil požare, vendar sam to zanika. Grozi mu do 60 dni zaporne kazni in denarna kazen v višini 230 evrov.

Zaradi novoletnih praznikov je tokijska borza tudi danes tiho. So pa borze v regiji zabeležile rast. Spodbudno naj bi na njih vplivala ponedeljkova rast na evropskih sestrskih institucijah. Med drugim so borze zaprte danes tudi na celinski Kitajski in na Tajskem. Avstralska borza je dan sklenila z 1,1 odstotno rastjo, novozelandska pa 0,88 odstotno. V Seulu je borza zrasla za 2,69 odstotka, več kot dvoodstotno rast pa beleži tudi borza v Hongkongu.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=30282