Politika> OFF Program

NESPODOBEN OFF
Sreda, 18. 1. 2012

avtor/ica: Boris V.

… premirje v sirskem obmejnem mestu, režim zavrača možnost tujega posredovanja …
… neuspešna pogajanja med Grčijo in Makedonijo o imenu slednje v New Yorku …
… Italiji se obeta val stavk zaradi napovedanih vladnih ukrepov za liberalizacijo gospodarstva …
… ob štirih pred borzo delavnica gibanja 15o o novih oblikah socialnih nastanitev ...

OFF NAPOVEDNIK

Svet so preplavila tako imenovana resničnostna tekmovanja, kjer se išče tako imenovani talent na kateremkoli področju. Govorimo o Ameriškem idolu, X faktorju, oddaji Slovenija ima talent in podobnih programskih zapolnitvah, o katerih brata Lumiere gotovo nista razmišljala, ali bi jih odobravala. A medtem ko se spodobna publika po vsem svetu, stisnjena med spektakla hoteče odjemalce televizijskih vsebin, zgraža in obupuje nad lastno usodo, pa se v Gazi televizije vklapljajo s ponosom in brez strahu.

Tamkajšnje vladajoče gibanje Hamas je namreč prebivalcem prepovedalo sodelovanje v nacionalnem šovu Nova zvezda. Prva epizoda je bila sicer posneta že decembra v mestu Gaza preko video povezave, na avdicijo pa je prišlo okoli 120 ljudi. A nadaljevanja te mizerije ne bo, saj je vladni medijski urad oddajo prepovedal. Vodja urada, Hasan Abu Hašiš, je podal edino razumno utemeljitev vladne odločitve. Oddaja je namreč nespodobna. Tekmovanje je tako v nasprotju s tradicijami Gaze, petje pa je, kot je dejal Abu Hašiš, tako ali tako zgolj strast redkih posameznikov in ni v interesu večine.

Berete OFF Program, ki Hamas spominja na dejstvo, da pojejo tudi muezini.

OFF PROGRAM

Izrael je izvedel nov zračni napad na Gazo. V napadu na območje blizu severnega mesta Beit Hanoun je po poročanju palestinske zdravstvene službe umrl en človek, trije pa so bili huje ranjeni. Eden od njih je po navedbah ministrstva za zdravje v Gazi klinično mrtev. Izrael je kot običajno napad opravičil z navedbami o teroristični skupini, ki da je želela nastaviti eksplozivno telo blizu zidu, ki loči Gazo od Izraela. V napadu so poleg letala sodelovali tudi tanki, v streljanju pa naj bi bilo poškodovano tudi palestinsko ambulantno vozilo.

Sirske vladne sile v mestu Zabadani blizu Damaska in še bližje meji z Libanonom so po besedah enega od opozicijskih vodij Radwana Ziadeha pristale na prekinitev ognja. Vladne sile so sicer od petka bombardirale uporniške položaje v mestu. Vladna ofenziva na mesto je bila prva, odkar so opazovalci Arabske lige prišli v državo decembra lani. Pogajanja med protestniki in vladno stranjo so potekala dva dni, rezultat pa je premirje in umik vojske, z ulic pa naj bi se umaknili tudi pripadniki opozicijske, tako imenovane Svobodne sirske vojske. Sirska opozicija predlaga, da Arabska liga od Varnostnega sveta Združenih narodov zahteva intervencijo v Siriji, da bi tako preprečili državljansko vojno. Rusija in Kitajska sicer dosledno zavračata resolucije, ki bi omogočale takšne akcije. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da Rusija nasprotuje tako sankcijam kot uporabi sile.

Sirska vlada je medtem zavrnila poziv Katarja, naj se v Sirijo napotijo arabske enote, da bi ustavile nasilje v državi. Sirski zunanji minister je zavrnitev utemeljil z voljo ljudstva, ki naj bi zavračalo tuje posredovanje. Predsednik Bašar al Asad je za upor proti njegovemu režimu obtožil tujo zaroto. V nasilju od lanskega marca je po podatkih Združenih narodov v Siriji umrlo že več kot 5000 civilistov, več kot 400 ljudi pa je bilo ubitih od prihoda opazovalcev Arabske lige 26. decembra.

V New Yorku so potekala dvodnevna pogajanja med Makedonijo in Grčijo glede imena bivše jugoslovanske republike, a so bila neuspešna. Grčija namreč nasprotuje imenu Makedonija zaradi istoimenske pokrajine na njenem severu, svoji sosedi pa očita ozemeljske pretenzije in jo vse od njene osamosvojitve leta 1991 ovira pri včlanjevanju v različne mednarodne organizacije. Na vrhu zveze NATO aprila leta 2008 v Bukarešti je tako Grčija edina blokirala Makedonijo pri vstopu v to vojaško zvezo. Matthew Nimetz, posrednik Združenih narodov v pogajanjih, ki naj bi v kratkem obiskal tako Skopje kot Atene, je dejal, da je od obeh strani dobil zagotovilo, da si resno prizadevata za rešitev. Makedonija je bila sicer v Združene narode sprejeta kot Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija.

V Italiji že nekaj dni protestirajo taksisti, stavke pa so napovedali tudi distributerji pogonskih goriv in avtoprevozniki. Gre za nasprotovanje ukrepom liberalizacije, s katerimi namerava vlada Maria Montija letno prihraniti več kot 20 milijard evrov, povečati konkurenčnost gospodarstva in oživiti gospodarsko rast, ki naj bi bila letos po napovedih Banke Italije negativna. Bruto domači proizvod naj bi namreč padel za 1,2 do 1,5 odstotka. Vlada bo o ukrepih odločala na petkovi seji, z njimi pa mnogi v državi niso zadovoljni. Taksisti bodo tako stavkali 23. januarja, avtoprevozniki od 23. do 27., železničarji pa 26. tega meseca. A stavki se ne bodo pridružili številni sindikati. Tako bo stavka zajela slabo polovico bencinskih servisov od 24.000, kolikor jih je v Italiji. Dva sindikata, ki se stavki ne bosta pridružila, namreč menita, da bo liberalizacija prinesla precej boljše pogoje poslovanja malih bencinskih servisov, ki po novem ne bodo več vezani zgolj na enega dobavitelja.

Še vedno trajajo pogajanja glede sestavljanja nove vlade. Državljanska lista Gregorja Viranta je zavrnila vstop v koalicijo pod vodstvom Zorana Jankovića, sedaj pa se o podpori pogaja z Janezom Janšo in njegovo Slovensko demokratsko stranko. Virant je včeraj gostoval v oddaji Odmevi na nacionalni televiziji, kjer je na voditeljevo vprašanje, ali obstaja možnost, da Lista Virant ne podpre niti Janeza Janše in ostane v opoziciji, odgovoril tako:

Očitno je torej odločitev padla. Virantova stranka želi sodelovati v desni koaliciji pod vodstvom Janeza Janše, a sedaj se postavlja vprašanje, kako bo odločila Demokratična stranka upokojencev Slovenije. Njen predsednik Karel Erjavec, ki je že bil minister v Janševi vladi, vstopa v Janševo vlado ne izključuje, članstvo stranke pa naj bi imelo drugačne želje. Kot piše Dnevnik, podpredsednik stranke Vasja Klavora meni, da okoli tri četrtine članov stranke vstopu v koalicijo Janeza Janše niso naklonjene. Janković ima tako še vedno možnosti za sestavo koalicije, vendar mora pridobiti še dva glasova iz vrst desnih poslancev, da si zagotovi potrebno večino v parlamentu pred sobotnim ponovnim glasovanjem o mandatarju. Virant, ki je sicer predsednik državnega zbora, je za nacionalno televizijo tako izpostavil tri možnosti, ki jih vidi v sedanji situaciji:

Obseg gradbenih del se je v Sloveniji na mesečni ravni po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat povečal za 23,1 odstotka, kar je največ med članicami Evropske unije. Slovenija tako krepko vodi pred drugouvrščeno Madžarsko in tretjeuvrščeno Nemčijo, kjer se je obseg gradnje povečal za 7,4 in 4,5 odstotka. Gre sicer za podatke novembra lani v primerjavi z oktobrom. V območju evra se je obseg gradbenih del povečal za 0,8 odstotka, na ravni Evropske unije pa za pol manj. Sicer se je na letni ravni obseg del v območju evra povečal za 0,2, v Uniji pa za 0,7 odstotka. Slovenija pa je na letni ravni zabeležila padec gradbenih del, in sicer za 10 odstotkov.

V okviru gibanja 15o se bo ob štirih na ploščadi pred ljubljansko borzo pričela delavnica z naslovom Nove oblike socialnih nastanitev. O vsebini delavnice in razlogih zanjo smo govorili z aktivistko Danijelo:Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=30469