Politika> KrOFF

KROFF BANKSTERJEV
Sreda, 18. 1. 2012

avtor/ica: Boris V.

... Pakistan preložil obisk ameriškega posebnega odposlanca ...
... Izrael z apartheidsko vodno politiko do Palestincev ...
... Prohorov oddal 2 milijona podpisov, potrebnih za kandidaturo na ruskih predsedniških volitvah ...
... Voljč novi Janković? ...

Pakistan je preložil obisk ameriškega posebnega odposlanca Marca Grossmana, ki bo ta teden na turneji po regiji, v okviru katere bo obiskal Katar, Združene arabske emirate in Afganistan. Namen Grossmanovega potovanja je začeti mirovne pogovore s talibani. Grossman je za možnost obiska zaprosil tudi pakistanske oblasti, a so mu le-te odvrnile, da trenutno to ni mogoče. Pakistan bo tako počakal na parlamentarni pregled bilateralnih odnosov z Združenimi državami Amerike. Odnosi med državama so na nizki ravni zaradi niza incidentov, ki so jih zagrešili Američani. Tako je sodelavec ameriške obveščevalne agencije CIA Raymond Davis lani ubil dva Pakistanca v Lahoreju, Američani z brezpilotnimi letali neprestano izvajajo napade na pakistanskem ozemlju, globoko znotraj Pakistana so maja ubili Osamo bin Ladna, novembra pa so sile zveze NATO ubile 24 pakistanskih vojakov.

Vodja palestinskega urada za vodo Šadad Attili je opozoril na potrebo po mednarodnem pritisku na Izrael zaradi njegove apartheidske politike, povezane z vodo, v Zahodnem bregu. Kot je poudaril Attili, so Svetovna banka, Združeni narodi in druge mednarodne organizacije izdale poročila, ki Izrael obtožujejo, da Palestincem krati njihovo pravico do vode. Medtem ko so Izraelci med največjimi porabniki vode na svetu, so Palestinci žrtve namerno ustvarjenih pomanjkanj vode, ki jih Izrael izkorišča kot politično orodje.

Izrael nadzira vse vodne vire v Zahodnem bregu, nadzor nad le-temi pa predstavlja eno od osrednjih točk judovske kolonizacije palestinskega ozemlja. Januarja je odbor za zunanje zadeve francoskega parlamenta izdal poročilo, ki izraelsko politiko do vode označuje za orožje, ki služi novemu apartheidu. Šadad Attili je še dejal, da se mora sedaj to vedno večje zavedanje prevesti v mednarodni pritisk na Izrael, naj preneha s tovrstno politiko.

Očitno bo na ruskih marčevskih predsedniških volitvah sodeloval tudi milijarder Mihail Prohorov. Prohorov je namreč na rusko volilno komisijo dostavil dva milijona podpisov, potrebnih za vložitev kandidature. Njegovi kritiki ga obtožujejo, da je Kremlju naklonjen kandidat, zadnje javnomnenjske raziskave pa mu napovedujejo le triodstotno podporo. Volilna komisija ima sedaj 10 dni za pregled vlog, nato pa bo objavila uradno odločitev, kateri kandidati bodo marca lahko ogrožali Putina v volilni tekmi. Na volitvah se bo sicer najverjetneje pomerilo 7 kandidatov.

Predsednik države Danilo Türk je predstavnikom parlamentarnih strank predstavil možnost, da bi za kandidata za mandatarstvo predlagal finančnika Marka Voljča. Ta je pripravljenost za kandidaturo že izrazil, a pod pogojem, da se bo med strankami izoblikoval konsenz. Voljč, magister ekonomije, je že februarja 1992 kandidiral za mandatarja, a mu takrat to ni uspelo. Jeseni tega leta je postal predsednik uprave takratne Ljubljanske banke. Iz NLB-ja je odšel januarja 2004, ko je prevzel mesto generalnega direktorja za Srednjo Evropo v belgijski finančni skupini KBC.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=30471