Politika> KrOFF

KROFF BREZ UNIVERZIJADE
Četrtek, 16. 2. 2012

avtor/ica: Boris V.

... tajska policija prijela dva Iranca v povezavi z eksplozijami v Bangkoku ...
... EP pozval Rusijo k reformam volilne zakonodaje ...
... in k spremembi stališča glede Sirije ...
... Kangler presenečen nad odločitvijo vlade glede Univerzijade ...

Tajska policija je po torkovih eksplozijah v Bangkoku prijela dva Iranca, ki sta po navedbah policije nameravala napasti izraelske diplomate. Oblasti so incident v Bangkoku že povezale s ponedeljkovimi napadi na izraelske diplomate v Gruziji in Indiji. Izrael je sicer takoj po napadih obtožil Iran, da stoji za napadi, kar ta država zanika. Ena od eksplozij v torek je raznesla streho hiše, v kateri so bili domnevni zarotniki. Dva od njih sta pobegnila, eden od njih pa je bil ranjen in za njima zaostal. Ko so ga policisti obkolili, je skušal na njih vreči bombo, vendar je ta eksplodirala prezgodaj, pri čemer je napadalec izgubil obe nogi. Dva od zarotnikov sta tako aretirana, eden je pobegnil v Malezijo in čaka izročitev na Tajsko, četrta članica skupine pa naj bi se že nahajala v Iranu.

Prejšnji mesec je bilo v Bangkoku prijetih več domnevnih pripadnikov libanonskega gibanja Hezbolah, zaveznika Irana, a policija tega dogodka z eksplozijami javno ne povezuje. Teheran Izrael sicer obtožuje, da je sam priredil napade kot del psihološke vojne, s katero bi preusmerili pozornost z ubojev iranskih jedrskih znanstvenikov, za katerimi naj bi stala izraelska varnostno-obveščevalna agencija Mosad.

Evropski parlament je na zasedanju v Strasbourgu sprejel resolucijo, v kateri poziva Rusijo, naj pred marčevskimi predsedniškimi volitvami sprejme nujne reforme svoje volilne zakonodaje. Rusija mora po mnenju poslancev volilno zakonodajo uskladiti s standardi Sveta Evrope in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi. Poleg tega je bila Rusija pozvana k zagotovitvi nemotenega dela mednarodnih opazovalcev med predsedniškimi volitvami. Na decembrske parlamentarne volitve v Rusiji je letelo veliko pritožb, Evropski parlament pa opozarja na netransparentno in neučinkovito obravnavanje pritožb v zvezi s potekom teh volitev.

Evropski poslanci so Rusijo ob tem še pozvali, naj se pridruži, kot so zapisali, mednarodnemu konsenzu in dovoli ukrepanje Varnostnega sveta Združenih narodov v zvezi z dogajanjem v Siriji. Parlament Rusijo še poziva, naj zaradi nasilnega ukrepanja režima proti protestnikom preneha s prodajo orožja in druge vojaške opreme tej državi. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz iz skupine socialistov in demokratov je ob tem sirskega predsednika al Asada označil za popolnoma diskreditiranega tako doma kot v tujini.

Mariborski župan Franc Kangler je izrazil presenečenje nad današnjo odločitvijo vlade, da ne bo več sofinancirala zimske univerzijade. Kangler je dejal, da so ponedeljkovi pogovori predsednika organizacijskega odbora zimske univerzijade Maribor 2013, Toneta Vogrinca, z ministrom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Žigo Turkom, dajali upanje. Mariborski župan sedaj krivi predvsem, kot se je izrazil, tretjerazredne birokrate, ki naj bi bili poleg Pahorjeve vlade odgovorni za to, da v državnem proračunu ni denarja za univerzijado. Kangler je dejstvo, da tega športnega dogodka ne bo, označil za veliko ekonomsko škodo za nadaljnji razvoj turizma v regiji.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=30833