Politika> BritOFF

Nič kaj hudomušen BritOFF!
Sreda, 4. 4. 2012

avtor/ica: polonat

… korupcija here, korupcija there, it seems korupcija is everywhere…
… sistematično protestiramo, ugovarjamo in zavračamo …
… novo, prenovljeno in ponovno naslovljeno …
… cel kup novih izzivov in priložnosti …

ob 07.05

Po navedbah grške izpostave mednarodne organizacije Transparency International s sedežem v Berlinu naj bi finančna kriza v Grčiji prispevala k zmanjšanju števila majhnih podkupnin, ki jih prejemajo uslužbenci v javnem in zasebnem sektorju in jih Grki imenujejo »fakelaki« ali majhne kuverte. Skupna vsota tovrstnih podkupnin naj bi se z 632 milijonov evrov leta 2010 zmanjšala na 554 milijonov evrov leta 2011.

Najpogosteje do takih malih podkupnin pride v zdravstvu, na davčnih uradih in na organih za izdajo gradbenih dovoljen. Sicer pa naj bi bil cenik podkupnin, ki temelji na podlagi odgovorov 12.000 vprašanih takšen: čim boljša izvedba operacije - med 100 in 30.000 evrov; v bolnišnici čim prej na vrsti - med 100 in 20.000 evrov; vozniško dovoljenje - med 40 in 5000 evrov; izdaja gradbenega dovoljenja - med 200 in 8000 evri.

Na Kosovu pa so zaradi korupcije in sprejemanja podkupnin aretirali vodjo oddelka za boj proti korupciji v uradu kosovskega tožilstva Nazmija Mustafija. Ta naj bi od posameznikov, katerih vpletenost v korupcijo je preiskoval njegov oddelek, zahteval visoke vsote denarja za opustitev obtožb.

Tudi koalicijsko partnerico v nekdanji italijanski vladi Severno ligo, ki je bivšo vlado rada kritizirala zaradi korupcije, preiskujejo zaradi suma goljufij njenega finančnika Francesca Belsita. Milanski tožilci poleg domnevnih investicij Belsita v Tanzaniji in na Cipru, ki naj bi znašale pet milijonov evrov, preiskujejo tudi morebitni organizirani kriminal in pranje denarja. Brez skrbi, nekdanji notranji minister Roberto Maroni je že napovedal čistke znotraj stranke.

ob 08.05

Hekerska skupina Team Poison, povezana s skupino Anonymous je ob 3. obletnici hrvaškega članstva v zvezi Nato vdrla na spletno stran hrvaškega zunanjega ministrstva in na njej objavila protestno sporočilo v katerem so Hrvaško, skupaj z zvezo Nato, obtožili prikrivanja umorov nedolžnih civilistov v imenu demokracije ter genocida. Povedali so še, da članstvo v zvezi Nato Hrvaški ni potrebno, še manj pa je zveza Nato potrebna Siriji in Libiji.

Medtem, ko ostali sindikati javnega sektorja še nekako ohranjajo mirno kri, pa se predlagano 15 odstotno znižanje plač ne zdi nič kaj smešno Sindikatu policistov Slovenije, ki so svojemu predsedniku že dali mandat za napoved stavke, če vlada ne bo predstavila njihovim zahtevam bolj sprejemljivega predloga. Menijo, da je zategovanje pasu pri plačah policistov »norost brez primere in zanjo ni resne utemeljitve".

Eden vodilnih proti-dopinških strokovnjakov, avstralec Michael Ashenden, se je protestno poslovil od kolesarskega projekta tako imenovanih bioloških potnih listov, saj naj bi mu pri Svetovni proti-dopinški agenciji (Wada) preprečevali javno spregovoriti o nedovoljenih poživilih v kolesarstvu. Podpisati bi moral klavzulo o zaupnosti, sam pa meni, da se javnosti ne bi smelo ničesar prikrivati.

Odlični v ugovarjanju pa bodo gotovo mladi predstavniki Pravne Fakultete Univerze v Ljubljani, ki so se udeležili tekmovanja iz mednarodnega prava Phillip C. Jessup in zaključili med 16. najboljšimi na svetu. Prvi so bili Rusi z moskovske državne univerze, ti pa so v finalu premagali študente prava iz newyorške Columbie. Na tekmovanje, ki poteka kot simulacija postopka pred Meddržavnim sodiščem v Haagu, je bilo sicer prijavljenih več kot 600 ekip iz celega sveta.


ob 09.05

Znanstveniki, ki raziskujejo jamo Wonderwerk v Južni Afriki, so povedali, da imajo nove dokaze, da so naši predniki uporabljali ogenj že približno milijon let nazaj. Ti dokazi lahko pomenijo, da je uporabnik jame, najbrž Homo erectus, kontrolirano kuril ogenj in tako imel dostop do pripravljene hrane ter drugih tehnologij že 300.000 let prej, kot se je špekuliralo do sedaj.

Uniforme Britanskih vojakov bodo morda kmalu vsebovale električno prevodne niti, všite direktno v njihova oblačila, kar bo nadomestilo sedanjo uporabo okornih baterij in kablov ter vojakom omogočilo polnjenje le ene same baterije in lažjo telesno obremenitev. V primeru poškodovanja tekstila bodo iz centrale za vojake potrebne informacije lahko preusmerili po drugem koncu uniforme.

The Beatles - The Next Generation ni naslov nekega novega filma, temveč poskus, da bi moški potomci članov zasedbe The Beatles kapitalizirali na stari slavi svojih staršev, kar resnično zveni kot grozljivka. James McCartney, Sean Lennon in Dhani Harrison so nad idejo, da bi ustanovili svojo zasedbo navdušeni, sin Ringa Starra, Zak Starkey baje malo manj.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je podpisal nov zakon o političnih strankah, ki liberalizira zahteve za ustanovitev in delovanje le teh. Po novem bo stranko lahko registriralo 500 ljudi, medtem ko jih je bilo po starem zakonu za to potrebnih 40.000. To je za Medvedjeva moderna pot v demokracijo, za opozicijo pa lepotni popravek starega zakona.


ob 10.05

Kitajska namerava povečati dovoljeno velikost mednarodnih investicij, ki jih tuji menedžerji lahko investirajo na njeno tržišče, in sicer na 80 milijard ameriških dolarjev. Istočasno je premier Wen Jiabao po kitajskem Nacionalnem radiu povedal, da je potrebno razbiti monopol bank v državni lasti. Spremembe lahko prinesejo rast kitajske valute, kar je ključno v pekinškem prizadevanju za to, da bi juan postal alternativa ameriškemu dolarju kot globalna rezervna valuta.

Indijska vojska je tudi formalno za 10 let najela milijardo ameriških dolarjev vredno, rusko zgrajeno, več kot 8 ton težko jedrsko podmornico tipa K-152 Nerpa, ki so jo iz Akula II preimenovali v INS Chakra II. Indija se tako pridružuje drugim silam, ki so lastnice podvodnih jedrskih plovil, tj. Kitajski, ZDA, Veliki Britaniji in Franciji.

Španija ima svojega malega goljufa, le da ta za razliko od naših ne prihaja iz vrst politikov, temveč mednarodno pomembnih športnikov. Voznik MotoGP-ja Dani Pedrosa je bil s strani Civilne Zaščite aretiran v sklopu njihove racije v Valenciji. Ta je lovila člane združbe, ki je ljudem s pomočjo sofisticiranih naprav pomagala »plonkati« na izpitu za licenco kapitana jadrnice. Za svoje usluge so računali med 2000 in 2500 evrov. Pedrosa se je že opravičil in povedal, da je naredil napako in poslušal slab nasvet.


BritOFFe pisala Polona.

 Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=31434