Politika> BritOFF

BritOFF KRANJSKE KLOBASE
Četrtek, 5. 4. 2012

avtor/ica: Božidar K.

…Ai Weiwei po stanovanju postavil spletne kamere…
…Evropska komisija pozvala k preložitvi glasovanja o Acti v Evropskem parlamentu…
…na Gorenjskem nezakonita predelava konjskega mesa…
…svet Liste Virant podprl Virantov poziv k odstopu Vogrina…
…Avstrija nasprotuje zaščiti slovenske kranjske klobase v Evropski uniji…
…Društvo Temno nebo znova opozarja na svetlobno onesnaževanje…
…lani več mrtvih na cestah kot leto prej…
…v Atenah neredi po samomoru upokojenca…

7.05

Kontroverzni kitajski umetnik Ai Weiwei je, v odgovor na že eno leto trajajoči 24 urni nadzor s strani policije, po svojem stanovanju postavil mrežo spletnih kamer. Umetnik želi z inštalacijo kamer v svojem stanovanju spodbuditi policijo k transparentnosti. Ai Weiwei je sicer obtožen utaje davkov, že od aprila 2011 pa ne sme zapustiti Pekinga.

Evropska komisija je Evropski parlament pozvala, naj odloži glasovanje o spornem mednarodnem trgovinskem sporazumu za boj proti ponarejanju - ACTA, dokler o njem ne presodi Sodišče Evropske Unije. Komisija naj bi Acto Sodišču predložila v nekaj tednih. Evropski parlament naj bi o Acti sicer glasoval na junijskem plenarnem zasedanju. Glasovanje v Evropskem parlamentu je bistveno za usodo Acte, saj je njegovo soglasje - kot tudi ratifikacija v vseh članicah unije - nujno za uveljavitev sporazuma.

Veterinarska uprava Republike Slovenije je na Gorenjskem opravila več hišnih preiskav, saj naj bi obstajala velika verjetnost, da v Slovenijo prihajajo nekdanji športni konji iz Italije in, da se ti konji nezakonito zakoljejo in predelajo v mesne izdelke. Za takšne živali namreč obstaja prepoved klanja zaradi prejemanja zdravil in substanc, ki so škodljive za uživanje. Vurs potrošnike zato poziva, da v kolikor so kupili neoznačene izdelke iz konjskega mesa, te zavržejo oziroma jih o tem obvestijo.

8.05

Svet stranke Lista Virant je soglasno podprl odločitev predsednika stranke Gregorja Viranta, da poslanca Ivana Vogrina pozove k odstopu s poslanskega mesta. Kot je dejal Virant, je prepričan, da nekdo ki je ustvaril takšne dolgove in ki denar dolguje tudi mnogim malim ljudem, ne more in ne sme biti poslanec. Vogrin je v izjavi med sejo sicer dejal, da še ne ve, kaj bo storil in dodal, da je že na svetu stranke pojasnil, da ne sprejema nobenih časovnih omejitev. Kot je pojasnil, do konca tedna zagotovo še ne bo sprejel odločitve o odstopu.

Pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja so tudi po včerajšnji peturni razpravi ostala na mrtvi točki. Glavna zavora so še vedno plače v javnem sektorju. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj meni, da država ne popušča in želi nesprejemljivo poseči v plače, minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič pa, da sindikati niso čisto enotni. Pilančič sicer upa na dogovor prihodnji teden.

Združene države Amerike so napovedale, da bodo za Kalida Šejka Mohameda in še štiri teroriste zaradi napada 11. septembra 2001 na prihajajočem sojenju zahtevale smrtno kazen. Kot so sporočili iz Pentagona, iz obtožnice izhaja, da je vseh pet obtoženih odgovornih za načrtovanje in izvršitev napada na Združene države. Obtožnica peterico bremeni zarote, umora, napada na civiliste, napada na civilne objekte, povzročitve hude telesne poškodbe, uničevanja lastnine, ugrabitve letal in terorizma.

9.05

Varnostni svet Združenih narodov je pozval h končanju nasilja na severu Malija in ponovni vzpostavitvi ustavnega reda, dva tedna potem, ko je tamkajšnja hunta v državnem udaru z oblasti strmoglavila predsednika Amadouja Toureja. Vojska je po izvedbi udara sporočila, da se je za ta korak odločila, ker režim predsednika Toureja ni bil sposoben rešiti krize na severu države, kjer se je sredi januarja začel upor Tuaregov. Vojska se je sicer zavezala, da bo zopet predala oblast civilistom oziroma oblikovala vlado narodne enotnosti.

Projekt Očistimo slovenijo se zaključuje s slovesnostjo. Največji vseslovenski čistilni akciji se je letos pridružilo več kot 270.000 prostovoljcev, ki so na preko 8000 divjih odlagališčih zbrali okoli 5000 ton odpadkov. Pri čiščenju je aktivno sodelovalo 207 občin. Povprečna udeležba je dosegla 15 odstotkov. V naslednjih šestih mesecih se bo v okviru projekta Očistimo svet 2012 po državah sveta zvrstila cela serija velikih čistilnih akcij. Očistimo svet 2012 je namreč največja prostovoljska okoljska akcija v zgodovini človeštva doslej.

Celovečerni film Arheo režiserja Jana Cvitkoviča bo drevi s projekcijo v ljubljanskem Kinodvoru stopil v redno distribucijo v slovenski art kinomreži. V filmu igrajo Medea Novak, Niko Novak in Tommaso Finzi. Arheo je na 14. festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši celovečerni film, nagrajen pa je bil tudi za režijo in fotografijo.

10.05

Slovenija, ki ima že 11 zaščitenih slovenskih proizvodov v Evropski Uniji, želi kot zaščiteno označbo porekla registrirati tudi kranjsko klobaso. Problem je nastal, ker se ta oznaka uporablja tudi v Avstriji, zato bodo na Dunaju nasprotovali temu, da bi bila dovoljena le v Sloveniji. Slovenija je pri Evropski komisiji doslej registrirala naslednja živila - sir tolminc, ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, nanoški sir, kočevski gozdni med, prleško tünko, zgornjesavinjski želodec, šebreljski želodec, ptujski lük, belokranjsko pogačo, idrijske žlikrofe in prekmursko gibanico.

V Društvu Temno nebo Slovenije so po sobotni akciji Ura za Zemljo, v okviru katere so po vsem svetu zvečer za eno uro mnogi ugasnili luči, opozorili na svetlobno onesnaževanje v Sloveniji. Izpostavili so, da zakonodaja dopušča pretirano razsvetljavo. Po njihovih navedbah ima Ljubljana okoli 37.000 svetilk javne razsvetljave, avstrijski Gradec, ki je po številu prebivalcev primerljiv s slovensko prestolnico, pa jih ima 25.000. Kot dober primer so v društvu navedli Francijo, kjer naj bi z julijema začela veljati uredba, po katerem bodo morali med 1. in 6. uro zjutraj ugasniti vse luči v izložbah in luči, ki osvetljujejo fasade stavb.

Policija in notranje ministrstvo že dolgo težita k vsakoletnemu zniževanju števila žrtev prometnih nesreč, a kot kaže poročilo o delu policije za leto 2011, je na slovenskih cestah lani umrlo 141 ljudi, trije več kot leto prej. Čeprav je bila prometna statistika lani bolj črna kot leto poprej, pa je v primerjavi s prejšnjimi leti dosežen velik uspeh. Še leta 2007 je na cestah umrlo 293 ljudi, torej se je število v štirih letih zmanjšalo za kar 150.

V Atenah so včeraj zvečer izbruhnili neredi. Več deset demonstrantov je v policiste metalo kamenje in druge predmete, ti pa so jih razganjali s solzivcem in gumijevkami ter jih deset pridržali. Protesti so sledili samomoru starejšega moškega, ki je v poslovilnem pismu zapisal, da se za to odločil, ker v krizi ne vidi druge častne rešitve. Moški se je dopoldne ustrelil v glavo in bil na mestu mrtev, pred smrtjo pa naj bi zaklical, da svojim otrokom noče zapustiti dolgov. Po podatkih policije sta bili v neredih dve osebi poškodovanih, do danes zjutraj pa so se razmere v grški prestolnici že umirile.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=31462