Politika> BritOFF

PUSSY RIOTS BRITOFF
Ponedeljek, 23. 4. 2012

avtor/ica: Boris V.

… Egipt prekinil dobavo plina Izraelu …
… Ruska pravoslavna cerkev moli za poboljšanje članic benda Pussy Riots …
… novi zapleti v Burmi zaradi prisege poslancev …
… Podpisan afganistansko-ameriški sporazum o vlogi ZDA v Afganistanu po umiku njenih sil iz te države …
… nadaljujejo se pogajanja med sindikati in vlado …
… čaka se na razsodbo Ustavnega sodišča o ustavnosti petih zakonov …
… V Gazi razmišljajo o uvedbi poučevanja hebrejščine v šolah …
… Kolumbijska vojska zasegla več kot 2 toni kokaina

ob 7:05

Egipt je prekinil dobavo plina Izraelu. Predsednik holdinga „Naravni plin" Mohamed Šoeb je zatrdil, da odločitev ni politična, temveč poslovna, saj po njegovih besedah Izrael že štiri mesece ni plačal plina. Izraelska stran to zavrača in Egipt obtožuje, da ni dostavil že plačanega plina. Sporazum o izvozu plina v Izrael iz leta 2005 je v Egiptu izjemno nepriljubljen, saj naj bi bivši predsednik Hosni Mubarak preko njega nakradel na milijone dolarjev, prav tako pa naj bi Izrael plin kupoval po prenizki ceni. Izrael dobiva kar 40 odstotkov vsega plina iz Egipta. Od začetka upora proti Mubaraku je bil plinovod proti Izraelu napaden že 14-krat.

Na včerajšnjih predsedniških volitvah v Franciji sta se v drugi krog pričakovano uvrstila sedanji predsednik Nicolas Sarkozy in kandidat opozicijskih socialistov Francois Holland. Glede na vzporedne volitve je prvi prejel med 24,5 in 27,5, drugi pa med 28 in 30 odstotka glasov. Visoko podporo je prejela tudi Marine Le Pen, predsednica skrajno desne Nacionalne fronte. Zanjo je glasovalo kar 20 odstotkov volivcev, s čimer je presegla rezultat, ki ga je na volitvah pred desetimi leti prejel njen oče, ki se je takrat celo uvrstil v drugi krog. Ta bo letos potekal 6. maja, deset dni kasneje pa bo zmagovalec prisegel.

V Moskvi so zopet potekali protesti, a tokrat ne proti liku in delu Vladimirja Putina. Protest je bil cerkvene narave, več deset tisoč ljudi pa je z molitvijo izkazalo podporo Ruski pravoslavni cerkvi. Gre namreč za cerkveni odgovor na akcijo ruske feministične punk skupine Pussy Riots, ki je z nastopom pred oltarjem cerkve Jezusa Odrešenika v glavnem mestu februarja opozorila na problematično podporo cerkve Putinu v času predvolilne kampanje. Tri članice skupine so mesec dni kasneje priprli in sedaj čakajo na začetek sojenja zaradi obtožb o huliganstvu. Grozi jim sedemletna zaporna kazen. Patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril je performans skupine Pussy Riots označil za svetoskrunstvo, cerkev pa je vernike pozvala, naj molijo za to, da bi članice skupine poboljšale.

ob 8:05

Potem, ko se je Južni Sudan umaknil iz mesta Heglig na severni strani meje s Sudanom, je prišlo do novih spopadov med severom in jugom. Za nadzor nad tem mestom s pomembno naftno infrastrukturo so spopadi potekali 10 dni. Satelitski posnetki kažejo, da so glavne naftne instalacije v območju močno poškodovane in ne delujejo. Sudan in Južni Sudan sta se medsebojno obtoževala za napadanje teh instalacij. Novi spopadi potekajo južno od naftnih nahajališč v Hegligu, a ni jasno, na kateri strani meje.

Opozicijska voditeljica v Burmi, Aung San Suu Kyi se kljub izvolitvi v parlament danes ne bo udeležila otvoritvene seje zaradi spora okoli prisege za poslance. Problem naj bi bil v tem, da bi poslanci prisegli, da bodo „čuvali" ustavo, poslanci Nacionalne lige za demokracijo pa bi raje prisegli, da bodo ustavo „spoštovali", saj se jim zdi izraz „čuvati" nedemokratičen. Do spora je prišlo dan po napovedi Japonske, da bo Burmi odpisala dolg v višini več kot 3,7 milijarde dolarjev in da bo znova vzpostavila razvojno pomoč. Tudi Evropska unija se pripravlja, da bo zaradi političnih reform omilila sankcije proti tej azijski državi.

Ameriški in afganistanski pogajalci so v Kabulu podpisali partnerski sporazum, ki določa ameriško vlogo v Afganistanu po umiku tujih sil iz države konec leta 2014. Podrobnosti sporazuma še niso znane, sam sporazum pa bosta pregledala še oba predsednika držav. Ena od pomembnih točk je višina finančne pomoči Združenih držav po umiku njenih enot iz Afganistana. Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je prejšnji teden Združene države pozval k pisnemu zagotovilu o plačilu najmanj 2 milijardi dolarjev za vzdrževanje afganistanske vojske. Končno zavezo zahodnih okupacijskih sil glede finančne podpore afganistanski vojski se pričakuje na čikaškem vrhu NATA naslednji mesec.

ob 9:05

Med predstavniki sindikatov javnega sektorja in vlade se nadaljujejo pogajanja o napovedanem zmanjšanju plač in drugih prejemkov. Koordinacija stavkovnih odborov je v četrtek vladi poslala enoten predlog, ki bo osnova za zbliževanje stališč. Sindikati vladi tako predlagajo sedemodstotno znižanje plač ob hkratni odpravi obeh četrtin plačnih nesorazmerij, zapisali pa so tudi pogoje za leto 2013. Eden od sindikalnih pogojev je tudi umik nižjih standardov in višjih normativov šolstvu, ki jih predvidevajo vladni ukrepi. Oba policijska sindikata sicer tega predloga nista podprla, saj se z vlado ne želita pogajati le o tako imenovanih varčevalnih ukrepih, temveč tudi o odpravi anomalij, o vrednotenju delovnih mest, pa tudi o zmanjšanju kadra in sredstev za opremo. Policisti tako zahtevajo ločena pogajanja z vlado.

Ustavno sodišče bo danes razglasilo svojo odločitev o ustavnosti petih zakonov in sicer novele Kazenskega zakonika, novele zakona o kazenskem postopku, zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, dopolnitev zakona o gospodarskih družbah in zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije. Gre namreč za zakone, ki jih prejšnja sestava Državnega zbora potrdila, ko je bil ta organ že razpuščen. Predsednik države Danilo Tűrk je akt o razpustitvi parlamenta podpisal 21. oktobra, poslanke in poslanci pa so pet omenjenih zakonov potrdili 2. novembra. Na potrjene zakone je državni svet izglasoval veto, državni svetniki pa so na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno, ali so zaradi predhodne razpuščenosti parlamenta, ti zakoni neustavni.

Začenja se spomladansko zasedanje parlamentarne skupščine Sveta Evrope, njegova osrednja tema pa bodo učinki arabske pomladi. Parlamentarci, ki jih bo nagovoril maroški zunanji minister Saad dine El Otmani, bodo razpravljali še o enakosti med spoloma kot pogoju za uspeh arabske pomladi. Parlamentarna skupščina bo poleg tega obravnavala poročilo o smrti 63ih beguncev, ki so lani po begu iz Libije umrli v Sredozemskem morju, na nujni razpravi pa naj bi govorili o Siriji. Zasedanje bo potekalo do petka.

ob 10:05

Zunanji ministri Evropske unije, med njimi bo tudi Karl Erjavec, bodo v Luksemburgu razpravljali o možnosti uvedbe dodatnih sankcij proti Siriji in zamrznitvi dela sankcij proti Mjanmaru. Gre že za 14. krog sankcij proti Siriji oziroma režimu predsednika Bašarja al Asada. Zdaj naj bi unija prepovedala izvoz luksuznih predmetov v Sirijo. Na drugi strani pa želi Evropska unija spodbuditi demokratične spremembe v Mjanmaru z enoletno zamrznitvijo dela sankcij proti tej državi. Predvidoma naj bi unija zamrznila sankcije, ki se nanašajo na zamrznitev premoženja in prepoved potovanja posameznikom in podjetjem, medtem ko naj bi trgovinske omejitve in embargo na orožje ostali.

Namestnik ministra za izobraževanje v Gazi, Ziad Tabit, je izjavil, da ministrstvo za izobraževanje razmišlja o uvedbi poučevanja hebrejščine kot izbirnega predmeta v letu 2013. Palestinske oblasti, ki sicer ne nadzorujejo Gaze, so sporočile, da o poučevanju hebrejščine niso razmišljale in da je nesprejemljivo, da prihaja do nesoglasij v učnem načrtu. Nasprotovanja poučevanju hebrejščine naj sicer ne bi bilo, vendar o tem v Zahodnem bregu še ni tekla debata. Veliko Palestincev govori hebrejsko, bodisi zaradi dela v Izraelu, bodisi zaradi dolgih bivanjih v izraelskih zaporih.

Kolumbijska vojska je sporočila, da je zasegla več kot dve toni kokaina v provinci Narino na jugu države. Droga naj bi pripadala uporniški skupini FARC, zasežena pa je bila v laboratoriju v kampu, v katerem je bilo prostora za okoli 20 upornikov. Laboratorij je vojska našla globoko v džungli, vseboval pa je vse potrebno za izdelavo te priljubljene droge. Narino je sicer provinca z največjo gostoto rastline koke v Kolumbiji. Uporniki FARC se v veliki meri zanašajo na trgovino z drogo za financiranje svoje že 50-letne borbe proti kolumbijskim oblastem.

Na naftnem tržišču se cene gibajo neenotno. Vlagatelji so zaskrbljeni zaradi dolžniške krize v območju evra, optimizem pa so jim vendarle zbudili indici, da je zmanjševanje kitajske gospodarske rasti najverjetneje doseglo dno. Teksaška lahka nafta se je od petka nekoliko pocenila, potem ko se je v petek njena cena zvišala. Podražila pa se je nafta brent.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=31679