Politika> KrOFF

KrOFF BREZ KRIVCA ZA FINANČNO KRIZO
Ponedeljek, 23. 4. 2012

avtor/ica: Gregor K.

...Bivši predsednik Islandije ni bil malomaren pred krizo...
...Zunanji ministri Evropske Unije zaskrbljeni zaradi porasta skrajne desnice v Evropi...
...Turčija ne želi Izraela na srečanju NATA...
...Minister za notranje zadeve želi prekiniti pogodbe policijskim sindikatom...
...Minister za zdravje Tomaž Gantar vidi varčevalne ukrepe v zdravstvu kot nujne, kljub alternativnim predlogom...

Islandsko sodišče je odločilo, da je bivši predsednik vlade Geir Haarde nedolžen v treh od štirih obtožb glede malomarnega ravnanja pred finančno krizo, ki je v letu 2008 prizadela Islandijo. Za krivega je bil spoznan le za obtožbo, da ni skliceval namenskih sestankov vlade pred finančnim zlomom. Haarde je bil edini politik na svetu, ki se je moral na zatožni klopi zagovarjati, ker ni preprečil krize. Mnogi Islandci so nad odločitvijo sodišča razočarani, obenem pa se sprašujejo, zakaj se na zatožnih klopeh niso znašli tudi bankirji, ki so krizo povzročili.

Zunanji ministri držav Evropske unije so se na pogovorih v Luksemburgu z zaskrbljenostjo odzvali na dober rezultat, ki ga je v nedeljskem prvem krogu predsedniških volitev v Franciji dosegla kandidatka skrajne desnice Marine Le Pen. Pred širjenjem populizma v Evropi je po francoskih volitvah posvarila tudi Evropska komisija.

Turčija je izrazila svoje nestrinjanje z udeležbo Izraela na sestanku Severno Atlantskega zavezništva naslednji mesec, saj se Izrael še vedno ni opravičil za smrtne žrtve turških državljanov ob napadu izraelskih komandosov na ladjo Mavi Marmara, ki je maja 2010 poskušala prebiti izraelsko blokado in v Gazo pripeljati humanitarno pomoč. Po napadu so se odnosi in sodelovanje med obema državama ohladili. Izrael sicer ni član NATA, vendar se srečanj ponavadi udeležuje, saj vojaško sodeluje z večino držav zavezništva.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je generalnemu direktorju policije Janku Goršku naročil, naj enostransko prekine pogodbe sindikatoma policistov. Minister, kot vzrok sicer ni navedel aktualno policijsko stavko in vloženo pobudo za zbiranje podpisov za referendum o varčevalnih ukrepih, temveč razkošje sindikalnih pogodb, ki naj bi plačevale preveč ur za sindikalno delo policistov. Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je obtožbe o državnemu plačevanju sindikalnega delovanja zavrnil, obenem pa je poudaril, da gre pri ministrovih navodilih za precedenčen primer, saj se odpoved pogodbe pogojuje z zakonito napovedano stavko, ki je legitimna in upravičena.

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je odzval na predlog Gibanje za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva, ki mu je svetovalo odstop zaradi predlaganega krčenja pravic na področju zdravstva z napovedanimi varčevalnimi ukrepi. Gibanje je opozorilo, da se z ukrepi zmanjšuje dostopnost zdravstva najrevnejšim ter, da se znižuje izdatke na napačnih mestih, kot sta na primer združitev dodatnega in obveznega zavarovanja, previsoka marža zdravil in korupcija pri javnih naročilih. Ob očitkih se je minister, brez da bi razmislil o podanih predlogih gibanja za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva, kot vsa ostala vladna koalicija, skliceval na nujnost ukrepov.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=31687