Politika> OFF Program

V evropske poslance dvomeč KROFF!
Petek, 9. 6. 2006

avtor/ica: Boris V.

Kako se po nemško reče: džabe ti poseta?


... Evropski poslanci na obisku pri koroških Slovencih ...

... iranski ajatola zavrnil ponudbo Zahoda ...

... Blair in Chirac za tesnejše jedrsko sodelovanje ...

... Al Zavahiri poziva Palestince naj zavrnejo referendum ...

... Koštunica poziva k spoštovanju Daytonskega sporazuma ...

Na obisku pri slovenski manjšini na avstrijskem Koroškem se mudi delegacija medstrankarske skupine v Evropskem parlamentu. Poslanci iz štirih največjih evropskih poslanskih skupin, socialdemokratske frakcije, evropske ljudske stranke, liberalcev in demokratov za Evropo ter Zelenih so se sešli s predstavniki koroških Slovencev in predstavniki občine Borovlje. Kaj se lahko pričakuje od bruseljske vizite nam je povedal Rudi Vouk, eden vidnejših predstavnikov tamkajšnje slovenske manjšine:

/////////////////////////////////////////

Je realno pričakovati, da bo prišla Evropska unija v spor z Avstrijo zavoljo slovenske manjšine?

/////////////////////////////////////////

So kakšne razlike med prejšnjo in sedanjo slovensko oblastjo glede odnosa do koroških Slovencev?

/////////////////////////////////////////

Za svoje pravice se mislijo še naprej boriti tudi Iranci. Ajatola Ahmad Džanati, vodja vplivnega iranskega sveta varuhov, je zavrnil ponudbo Zahoda za rešitev iranskega jedrskega vprašanja. Stalne članice Varnostnega sveta in Nemčija so od Irana zahtevale le prekinitev bogatenja urana in ne njegovo trajno ustavitev. Iranske oblasti pa so potrdile, da so celo pospešile jedrske dejavnosti.

Za tesnejše jedrsko sodelovanje pa sta se zavzela prav voditelja dveh stalnic članic Varnostnega sveta, francoski predsednik Jacques Chirac in britanski premier Tony Blair. Velika Britanija je nedavno napovedala postavitev nove generacije jedrskih elektrarn. Poklepetala sta seveda tudi o Iranu in izpostavila željo po diplomatski rešitvi problema.

Kot rešitev problema za Palestince pa Al Zavahiri, drugi možakar Al Kaide, ne smatra referendum o palestinski prihodnosti. Al Zavahiri Palestince tako poziva naj referendum zavrnejo, saj se, kot pravi, s Palestino ne baranta in se je ne ponuja.

O referendumu o statusu Republike srbske pa niso govorili na srečanju med srbskim premierjem Vojislavom Koštunico in najvišjimi predstavniki Republike srbske. Na obisku v Banja Luki je Koštunica povedal, da je »njegovo in uradno stališče srbske vlade glede problemov v BiH veliko širše kot pa vprašanje referenduma«. Koštunica je prav tako izpostavil, da je treba uveljaviti načela in pravila mednarodnega prava, ki jih opredeljuje Daytonski sporazum.


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=9184