Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Pobeg iz Alkatraza: ORGANski jam sešn (1328 bralcev)
Sreda, 11. 1. 2012
Bojan AnđelkovićV sredo po 18. uri se bo RADAR spet obračal v galeriji Alkatraz, od kod bomo prenašali Organski jam sešn, spremljevalni dogodek ob razstavi Mateja Stupice, Pobeg iz Alkatraza.

ORGAN se nahaja na stičišču glasbe in likovne umetnosti, ki je sicer že oguljena, oznanstvena in velikokrat opevana povezava: če gre pri vizualnem delu za način kolažiranja najdenih predmetov, "found object", gre pri zvočnem delu za kolažiranje t.i. najdenih zvokov, "found sounds"...

Posnetek vključitve:

Video Vključevanja:

RADAR: ORGANski jam sešn from RTV Študent on Vimeo.Organski jam sešn, spremljevalni dogodek ob razstavi Mateja Stupice: Pobeg iz Alkatraza, se bo zgodil v sredo, 11. januarja ob 18. uri v Galeriji Alkatraz: sodelovanje na dogodku je za vse glasbenike in proizvajalce zvoka, ki bodo imeli edinstveno priložnost upravljati s prepariranim pianinom Organ 2011, ki je del razstave, oziroma se na njega odzivati z drugimi inštrumenti. Vabljeni tudi ostali potrošniki zvoka.

Dogodek bo v živo prenašan na Radiu Študent (od 18:10 do 18:30), in sicer v okviru Odprte radijske (umetniško-teoretske) raziskovalne platforme R A D A R (www.radiostudent.si//radar)


Sašo Vollmaier in Matej Stupica: ORGAN

"ORGAN se nahaja na stičišču glasbe in likovne umetnosti, ki je sicer že oguljena, oznanstvena in velikokrat opevana povezava. Pri ORGANU se ustvarjanje zvoka in ustvarjanje slike/njegove fizične podobe, sučeta okoli njegovega bistva - IMPROVIZACIJE... Ko gre pri vizualnem delu v veliki meri za način kolažiranja najdenih predmetov "found object", gre prav tako pri zvočnem delu za kolažiranje t.i. najdenih zvokov. Po principu zbiranja predmetov, ki se osmislijo s svojo zvočno dimenzijo...."Found sounds".

Klavir ima 85 istih zvokov z različnimi višinami vsakega tona posebej. Obseg klavirja bova obdržala, po možnosti širila, predstavlja pa platformo za nadaljnje plastenje in odvzemanje.. Predstavlja tudi strukturo virtuoznega inštrumenta, v katerega posegava z zvokom. Zvok, ki nas obdaja v vsakdanjem življenju. Kljub temu, da je od njegovega nastanka (klavir) res naredil velik premik v glasbi nasploh, mora nositi to breme univerzalnega inštrumenta. Zato se tudi pojavlja v raznih formacijah in modulacijah.

Razširila sva funkcijo tipk, nisva omejena samo na kladivce, kot edini vzbujevalnik zvoka ampak tudi na stikala, ki so na nekaterih tonih nameščena pod tipko, tako nam tipka poleg svoje funkcije "tipka-kladivce- struna" omogoči še vklop naprav, ki za delovanje potrebujejo dovod električnega toka... Na nekaterih mestih kladivce ne udari po struni, ampak po drugih predmetih, ki so nameščeni na ogrodje. To tvori zanimivo zvočno sliko že ob igranju osnovne lestvice od katere ostane le kakšen "pravi" ton, opazimo tudi, da od lestvice ostane le še ritem. Ritem je osnova glasbe, zato se s tem projektom še posebej približamo čistim, po drugi strani surovim zvokom (ritem jim da pomen), ki jih v času katerem živimo, dejansko ne zaznavamo več, namreč uho imamo v veliki meri zdresirano na uležane uglasitve in lestvice.

Želela bi posneti kompozicijo napisano za ORGAN, sama ideja dopušča nenehno nadgrajevanje (s tem misliva tudi odvzemanje), zato je ORGAN z načinom kolažiranja primoran obstajati kot 'delo v procesu'."

ORGAN je doživel otvoritev na razstavi Matej Stupica: Pobeg iz Alkatraza 28. Decembra 2011 v Galeriji Alkatraz.

Projekt ORGAN pa bova nadaljevala s pripravljanjem avtorske plate. Ta je spet zamišljena dvodelno. Z zvokom in podobo. Tu svoje mesto dobijo projekcije oz. slike, risbe na formatu dia-filma....Performativno, za koncert bodo obstajale kot dejanska projekcija, v album pa bodo reproducirane, da bodo nadomeščale hkrati naslove komadov, kot bodo tudi njihove notacije.

V improvizaciji na te notacije, z razvijanjem zvoka ORGANa, nameravava gostiti več izvajalcev.... Kot možen vzgib za čim širši razvoj projekta in refleksije ter s tem čim več interpretacij prej omenjenih "notacij"."

 Komentarji
komentiraj >>