Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

Potek projekta


Prvotno smo zasnovo modela oblikovali na osnovi lastnih izkušenj, razgovorov z ostalimi partnerji in s pomočjo literature (Wilby, Pete and Conroy, Andy (1994): The Radio Handbook, Routledge, London and New York, Crisell, Andrew (1994): Understanding Radio, Routledge, London and New York, BBC (1996): Producers´ Guidelines, British Broadcasting Corporation, London). V naslednji stopnji je bil 23. in 24. oktobra, organiziran prvi delovni sestanek, kjer so se srečali predstavniki partnerskih organizacij in dopolnili osnutek modela. Skupina študentov in brezposelnih bo opravila testno usposabljanje po modelu. Prvo testno usposabljanje je potekalo od 25. oktobra do 22.decembra, od ponedeljka do četrtka, od 17h do 20h v prostorih Radia Študent.


1.usposabljanje

Udeleženci pri učenju uporabe snemalnih in editirnih naprav.

1.usposabljanje 3

Editiranje v mp3 tehniki.

1.usposabljanje 2

Demonstracija dela tehnika v oddajnem studiu

1.usposabljanje 4

Vsak udeleženec je bil seznanjen z osnovami dela tehnika v oddajnem studiu.

Med samim potekom prvega testnega usposabljanja je bil prirejen drugi delovni sestanek, na katerem smo partnerji ugotavljali, ali usposabljanje poteka v želeni smeri in če so potrebne korektivne spremembe.

Klikni za veliko sliko: 2.sestanek

Del drugega sestanka je potekal na Radiu Agora, od leve: Peter Barbarič (Radio Študent), Prof. Dr. Dejan Jelovac (Radio Študent), Angelika Hoedl (Radio Agora), Prof. Dr. Reinhard Kacianka (Radio Agora) in Laurent Passicousset (ESJ).

Ob zaključku usposabljanja je sledil sestanek s študenti in brezposelnimi, ki so se usposobili. Potekala je debata o ustreznosti modela, potrebnih spremembah, ustreznosti časovne razporeditve sekcij, ustreznosti tem, težavnosti modela ipd. Sledil je tretji delovni sestanek, na katerem smo v sodelovanju s partnerji ustrezno spremenili, dopolnili in nadgradili model.

1.usposabljanje 5
Ralf Wendt, Radio Corax, med zapisovanjem nove strukture usposabljanja na tretjem sestanku.

Od 21. februarja do 22. aprila 2005 je druga skupina študentov in brezposelnih preverila nadgrajeni model na podoben način kot ga je prva.

2.usposabljanje

Udeleženka bere svoj prispevek k zaključni oddaji.

2.usposabljanje1

Udeleženec v vlogi tehnika med snemanjem zaključne oddaje.

2.usposabljanje2

Udeleženci editirajo posneti material za zaključno oddajo.

Tokrat je bilo popravkov bistveno manj. Tudi v okviru drugega testnega usposabljanja so sodelovali mentorji iz partnerskih organizacij.

2.usposabljanje-Thomas

Thomas Kupfer z Radia Corax pri skupinskem oblikovanju tem za blok novic.

Po koncu izvajanja usposabljanja so partnerji na četrtem delovnem sestanku ocenili uspešnost nadgrajenega modela. Ob zaključku drugega testnega usposabljanja je ponovno potekal razgovor s študenti, brezposelnimi in mentorji, ki bodo sodelovali v testnem usposabljanju.

Med obema skupinama, ki sta dokončali usposabljanje, so partnerji izbrali štiri posameznike, ki so na testnih usposabljanjih pokazali najboljše rezultate in ti so pridobljene izkušnje en teden preverjali na Radiu Corax iz Halleja v Nemčiji. Tako smo dokončno ugotovili, da model ustreza evropskim razmeram.

Klikni za veliko sliko: Halle-Lucija in Leo

Dva od udeležencev na glavnem trgu v Halleju. Od leve: Lucija Dimnik in Leo Novak.

Klikni za veliko sliko: Halle-LucijaKlikni za veliko sliko: Halle-Darja

Lucija Dimnik in Darja Prašnikar v prostorih Radia Corax.

Klikni za veliko sliko: Halle v pivnici

Po napornem delu je čas za sprostitev. Od leve: Stefan Tenner, Thomas Kupfer, Darja Paršnikar, Ralf Wendt, Lucija Dimnik in Leo Novak, četrta udeleženka, Anja Šter, fotografira.

Klikni za veliko sliko: Halle-mentorji

Menthorji; z leve: Ralf Wendt, Stefan Tenner in Thomas Kupfer.

Na zadnjem, petem delovnem sestanku, ki je sledil povratku štirih udeležencev, so bili storjeni končni popravki in dopolnitve modela.

Klikni za veliko sliko: Štanjel2

Partnerji so se srečali v Šatanjelu. Za teden dni smo se izolirali od ostalega sveta, da bi lahko dokončali model. Zgoraj od leve: Dejan Jelovac (Radio Študent), Zdenka Logar Belina (Zavod za zaposlovanje), Reinhard Kacianka (Radio Agora), Laurent Passicousset (ESJ), Angelika Hoedl (Radio Agora); spodaj od leve: Eva Stare (Radio Študent), Peter Barbarč (Radio Študent) in Ralf Wendt (Radio Corax).

Klikni za veliko sliko: Štanjel-notranjaKlikni za veliko sliko: Štanjel-notranja1

Diskusija je bila vroča, naporna in produktivna.

Klikni za veliko sliko: Štanjel v RŠ majčkah
Pripadnost Radiu Študent so partnerji izrazili s fotografiranjem v RŠ majčkah.

Tako je bil dokončno oblikovan evropski model praktičnega usposabljanja za integralnega radijca. Sledi objava modela na projektni strani na internetu in diseminacija rezultatov.