V sredo 20. januarja je umrl Omer Pobrić eden najbolj cenjenih in produktivnih bosansko-hercegovskih harmonikarjev in ustanovitelj inštituta za sevdalinko. V oddaji se bomo spomnili njegovega mojstrstva. Hkrati bomo pregledali tudi trenutno aktualne novice iz dejavnosti lokalnih bošnjaških kulturnih društev.
Klik do poslušanja oddaje! >>admirb, komentarji
Tokrat boste slišali, kako se pripravijo tipične švicarske testenine po imenu Spätzle. Te testenine niso domače samo v Švici, marveč tudi na Predarlskem in na Švabskem.
Spätzle se tradicionalno pripravljajo iz moke, jajc in vode, včasih pa se doda tudi mleko. Zelo priljubljena je tudi različica, kateri se doda špinača, katero bomo danes pripravili pri Evrolončnici.
>>Peter, komentarji
Šrink ta četrtek 21. januarja prihaja v vaš dom že ob 20:00. S Katjušo
Popovič (Društvo Ključ) bova razkrivala skrivnosti grozljivega tihotapljenja
ljudi, ki ima svoje izrastke tudi v Sloveniji. Ste videli film Ugrabljena
(Taken)? Potem se vam verjetno sanja, o čem vam govorim. Bodite z nami v
četrtek in pazite nase!
Vaš Šrink
Klik do poslušanja oddaje!!! >>Šrink, komentarji
Danes bomo skuhali jed, ki jo poznajo tako nemško, kakor tudi francoskogovoreči Švicarji, imenuje pa se Rösti.
Nastrgan, v olju pečen, krompir je v Zürichu obstajal že v prvi polovici 19. stoletja, kjer se je Rösti kot alternativa k srednjeveškim kašam uveljavil kot zajtrk pri kmetih. Počasi se je jed razširila v jugozahodno smer in postala tudi tipična za francoski del Švice in uvelavila se je tudi kot priloga pri kosilu ali samostojna jed za večerjo.
>>Peter, komentarji
Zaradi izkrivljanja resnice, ki sta si ga privoščila uprava Vegrada in prvi sindikalist vegradovega sindikata, v IWW sporočamo, da je dne 4. januarja 2010 prišlo do spontane stavke z zaustavitvijo dela na gradbiščih Celovški dvori, Litostroj ter nekaterih manjših gradbiščih.
Oddaja je kontaktna, prosimo Vas za sodelovanje.
Pokličite nas lahko na: 01 242 88 00
Klik do poslušanja oddaje!!! >>IWW, komentarji
Varuhinja v primeru pokopa Romkinje zahteva informacije
Strokovni sodelavci varuhinje človekovih pravic so se v zvezi s pogrebom pripadnice romske skupnosti v občini Škocjan včeraj sestali z vodstvom Policijske postaje Šentjernej in s koncesionarjem za izvajanje pogrebnih storitev. Varuhinja od policije zahteva informacije in dokumente, na podlagi katerih bo ocenila zakonitost njihovega ravnanja.ne bo pa manjkalo dobre glasbe.
ip.haris
klik! >>harist, komentarji
Bošnjaška kulturna zveza Slovenije v sezoni 2009/2010 izvaja kulturno-izobraževalni projekt "Manjšinska kultura v zvoku in sliki". Gre za serijo brezplačnih filmskih delavnic, ki bodo svoj končni rezultat zagledale nekje sredi septembra s premiero kratkih filmov, ki jih bodo ustvarili udeleženci delavnic. Bolj podrobno o vsem skupaj v oddaji.
klik do poslušanja oddaje! >>admirb, komentarji
Tokrat boste slišali, kako se pripravi pristen švicarski fondue, ki je pri nas priljubljen predvsem kot tipična jed za novo leto.
V Švici je fondue simbol za družabnost, saj se ta jed kuha predvsem v družbi, dejstvo da vsak je iz enega lonca pa še poveča občutek družabnosti in veselja. Ime za fondue prihaja od francoske besede za stopljeno, ker je pač značilnost te jedi, da se stopi določeno količino sira v vinu.
>>Peter, komentarji
Alternova je parodija na alternativno sceno v Ljubljani v obliki radijskega stripa. S klikom lahko poslušate vseh 16 delov Alternove v seznoni 2009/2010. >>društvo cinikov, komentarji
Emisija nevidljivih radnika svjeta! Za bolji život!
Organiziraj se i pocni sa borbom za svoja i nasa prava! Pozovite direktno u emisiju: 01 242 88 00
klik do poslušanja oddaje!!! >>komentarji
Dragi poslušalci!
To nedeljo bo zadnja letošnja oddaja, ki bo glasbeno obarvana. Zato bodite ob 12-ih pred radijskimi sprejemniki na frekvenci 89,3 , saj bo vaš klic obdarjen s cd-jem z romsko glasbo, ki jo tako radi poslušate. Do slišanja zadnjič v letu 2009. vaš haris
klik do poslušanja oddaje! >>harist, komentarji
Nedavno je v Ljubljani gostoval dr. Semir Osmanagić, odkritelj bosanskih piramid. V Cankarjevem domu je predaval o svojih visoških odkritjih ter o piramidah nasploh. V tem času božičkov in dedkov mrazov se spodobi slišati kaj več tudi o čudežnih bosanskih hribih piramidnih oblik, ki naj bi v prihodnje v Bosno vabili dolge kolone radovednih turistov.
klik do poslušanja oddaje!!! >>admirb, komentarji
Leto deveto v tretjem mileniju bo kmalu vzel hudič. Ni bilo najbolj fino, za
vrat nas je zgrabila kriza, za katero imajo različne pametne glave različna
pojasnila. Mi bomo zadnjič letos pogrnili Šrinkov kavč in na njem gostili
človeka, ki je s svojo glasbo desetletja nazaj napovedoval takšne in podobne
dogodke, čeprav je svoje songe napisal za tisti čas. Z mano bo v studiu 89.3
MHz ta četrtek 24. decembra legenda Jani Kovačič. Prisluh zaželen!
Aja, pa vse dobro v 2010 vam želi
Vaš Šrink >>Šrink, komentarji
Tokrat boste izvedeli, kako se pripravi slastna jogurtova juha, ki se prileže tudi v poletnem času in je zanimiva alternativa k čisavi župi, po barvi sta si juhi namreč precej podobni. Značilna sestavina jogurtove juhe je tudi čičerka. Čičerka je pri nas manj znana stročnica s svetlo rumenimi zrni, podobnimi drobnim lešnikom. Vse stročnice učinkovito znižujejo negativni holesterol, uravnavajo krvni sladkor in so idealno živilo za diabetike. Poleg zdravilnih učinkov pa je čičerka tudi zelo dobra, zato ni čud >>Peter, komentarji
Svi radimo na vizi za budućnost! Organiziraj se i pocni sa borbom za svoja i nasa prava! Pozovite direktno u emisiju: 01 242 88 00
Irina Vinčić bo gostja tokratne oddaje. Pogovarjali se bomo o sporazumu o socialnem zavarovanju med RS in BIH.
Klik do poslušanja oddaje!!! >>komentarji
Brez učinkovitih ukrepov vlade še ena generacija romskih otrok zapisana nepismenosti, neizobraženosti in brezposelnosti. V AI Slovenije znova opozarjajo na sistemske pomanjkljivosti izobraževalnega sistema, ki ne zagotavlja učinkovite vključenosti romskih učencev v izobraževalni sistem. Skrbi jih, da bo zaradi teh pomanjkljivost - na nekaterih območjih Slovenije - še ena generacija romskih otrok zapisana nepismenosti, neizobraženosti in posledično brezposelnosti.
Seveda pa brez naše romske glasbe ne bo šlo >>harist, komentarji
Prejšnji teden je zavod Averroes v Ljubljani gostil dr. prof. Enesa Karića. Povod je bil Karićev roman »Pjesme divljih ptica«, ki je izšel spomladi. Prof. Karić je strokovnjak za islamsko teologijo in zgodovino, predava na sarajevski Fakulteti islamskih ved, z omenjenim romanom pa se je prvič resno poskusil tudi v književnosti. V kratkem naj bi Karićev roman dobili tudi v slovenskem prevodu. V Podalpskem selamu prisluhnite kaj zanimivega je bilo povedanega na promociji.
Klik do oddaje! >>admirb, komentarji
V tem mescu se bomo podali na skrajno mejo evropske kuhinje, v Turčijo. Turška kuhinja je pri nas znana povsem po hitri prehrani, najbolj priljubljen pri nas je vsekakor kebap. Da pa je turška kuhinja zelo raznolika in premore veliko več kot samo v narezano meso v lepinji, boste lahko izvedeli v tej in v naslednjih oddajah. Danes bomo za vas pripravili tipično turško solato. >>Peter, komentarji
Tokrat boste izvedeli, kako se pripravi pristen kebap, ki je bistven sestavni del kulinarične tradicije turškega naroda. Jed je poimenovana po mestu Adana, ki je na skrajnem jugu države in le 40 km oddaljena od Sredozemskega morja. Adana je domovina raznoraznih kultur in narodov. >>Peter, komentarji
Človek je ob rojstvu nepopisan list, če zanemarimo prenatalno vsebino. Kot bitje odnosov, se z leti oblikuje v različno paleto občutkov, misli, vedenj, ki pa ne govorijo nujno prave resnico o njem. Človek se lahko, ko nedotakljivo pobira zadnje vzdihljaje, počasi sestavlja. Kaj je tisto kar iz bolečine znova rodi življenje nam bo povedala Mateja Bedenk Košir družinska terapevtka in glasbenica, ki bo gostja pogovorno večernega termina v četrtek, 3.12. ob 21:30 na 89,3 MHz.
>>Tatjana, komentarji
Parodija na alternativno sceno v Ljubljani. S klikom lahko poslušate vse do sedaj predvajane oddaje Alternova, vključno z zadnjim 16. delom. >>društvo cinikov, komentarji
Od radnika do radnika za bolji život! Pozovite direktno u emisiju: 01 242 88 00.
KLik do poslušanja oddaje!!! >>IWW, komentarji
to nedeljo bo z nami ga. Mojca Rakipov, ki nam bo povedala kaj več o plesih, katere izvaja. Ne bo pa manjkalo,kot vedno, dobre romske glasbe.
ga. Mojca pravi da zelo dobro razvijajo tudi tradicijo Romske kulture - noše, hrano, jezik, glasbo in ples. Poleg Makedonskega stila trebušnega plesa imenovanega Čoček raziskujemo in ohranjamo tudi tradicijo Romskih plesov, plesnih oblačil in glasbe Romov vzhodne Evrope, Egipta, Turčije, Španije in Indije.
Klik, klik!
>>harist, komentarji
V soboto 14. novembra je Bošnjaška kulturna zveza gostila prof. dr. Envera Imamovića s Filozofske fakultete iz Sarajeva, enega največjih poznavalcev bosanskega srednjega veka. Predaval je o srednjeveški bosanski vladarski dinastiji Kotromanićih. V Podalpskem selamu bomo predstavili kaj zanimivega je bilo povedano.
Klik do poslušanja oddaje! >>admirb, komentarji
Skupaj v boj za pravice!
Delavske in študentske demonstracije!!!
28.11.2009 - 10:00 Ljubljana Prešernov trg
Več na:
http://www.zadostojanstvo.org/
http://www.studentska.org/
>>komentarji
Danes boste izvedeli, kako se pripravi nadevana paprika, ki ni razširjena le po Makedoniji ampak tudi po vsem balkanskem in tudi v širšem evropskem prostoru. Vsak narodi ima svoj način priprave te priljubljene jedi, mi pa jo bomo pripravili po makedonsko.
Nadevano papriko lahko postrežete skupaj s pivom ali rdečim vinom, kot prilogo pa lahko servirate ali soljen krompir ali pa svež bel kruh, katerega lahko čudovito tunkate v omaki.
>>Peter, komentarji
Droga me je vzela!
V zadnjih dihih novembra, meseca boja proti drogam, bo Šrink spet nekoga
gostil. Podali se bomo na ulice, med đankije takšnih in drugih substanc in
med ljudi, ki z njimi delajo.
Kako je torej s temi drogami pri nas, kaj se
nam obeta in kakšne so obeti dela z odvisniki v četrtek 26. novembra ob
21:30 na 89,3 MHz.
Do takrat ostanite "clean", vaš Šrink
KLIK do poslušanja oddaje!!! >>Šrink, komentarji
Tokrat boste lahko slišali, kako se pripravi tipični bavarski golaž s pivom. Glavna razlika med bavarskim golažem in denimo avstrijskim ali madžarskim je ta, da bavarskemu ne dodajamo mlete paprike in kuhati ga ni treba več ur, kar nam prihrani veliko časa in denarja za tok. Kot prilogo bomo k bavarskemu golažu pripravili v vročem olju fritirane kolobarje zelene, ki bodo dali jedi zelo posebno in nezamenljivo noto. >>Peter, komentarji
GDJE SE ORGANIZIRAMO I GDJE RJEŠAVAMO PITANJA U VEZI RADA, STATUSA I ZDRUŽIVANJA PORODICE, TE DRUGE PROBLEME SA BORAVKOM I RADOM U SLOVENIJI?
klik do poslušanja oddaje!!! >>komentarji
pozdravljeni! to oddajo bomo gostili znana slovenska glasbenika, katera obenem tudi promovirata kampanjo Dosta in to sta Murat in Jose. z njima bomo imeli sproščen pogovor v zvezi kampanjo Dosta. če vas bo karkoli zanimalo, da bi ju vprašali, bodo telefoni odprti, tako da boste lahko poklicali in vprašali naša gosta. kot vedno pa brez romske glasbe ne bo šlo. lep pozdrav. vaš haris.
več stvari o delovanju romske skupnosti v RS pa si lahko preberete na www.anglunipe.com >>harist, komentarji
|