Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Črne mačke podeč OFF Program! (3164 bralcev)
Petek, 13. 10. 2006
Boris V.Danes je moj dan!


... Danes naj bi bil potrjen novi generalni sekretar Združenih narodov ...

... Japonska sprejela nove ukrepe proti Severni Koreji ...

... Rusija nadaljuje s pritiski na Gruzijo ...

... načelnik britanskega generalštaba ostro kritizira britansko politiko do Iraka ...


Kot se verjetno že zavedate je danes petek trinajsti. Vraževernost je še vedno »in«, nesrečam zaradi datuma pa se izogibajo tudi v raznih podjetjih. V letalih nemške letalske družbe Lufthansa namreč dvanajsti vrsti sledi štirinajsta, saj naj bi tista vmes prinašala nesrečo. Vendarle pa družba ni v celoti dosledna, saj leti iz Hamburga v Frankfurt vsak dan avion na liniji H013. Poleg trinajste je izpuščena včasih tudi sedemnajsta vrsta, saj v Italiji in Braziliji tudi ta velja za nesrečno.

Profesor fizike Heinrich Hemme pravi, da bo današnji dan še posebej nesrečen, saj je vsota številk datuma 13. 10. 2006, uganili ste, trinajst. Medtem ko je trinajstka nesrečna, pa naj bi bila dvanajstka harmonična. Dan je razdeljen na dvanajst ur dnevne svetlobe in dvanajst ur teme, leto ima dvanajst mesecev, pa tudi apostolov je bilo nenazadnje dvanajst. Po tem sodeč ste včeraj uživali.

Berete vraževernosti nenaklonjen OFF Program Radia Študent!

Potem, ko je Varnostni svet za novega generalnega sekretarja Združenih narodov soglasno izvolil edinega kandidata, južnokorejskega zunanjega ministra Ban Ki Moona, naj bi ga danes potrdila še Generalna skupščina. Naslednik Kofija Annana bo v primeru potrditve prevzel naloge prvega januarja prihodnje leto. Ban Ki Moon se bo, kot pravi, prednostno ukvarjal z reformiranjem Združenih narodov, spodbujanjem razvojne pomoči, pa tudi humanitarec bo. Visokemu položaju se bliža ravno v času, ko se kriza zaradi severnokorejskega jedrskega poskusa strmo viša, mačji kašelj pa ne bo niti vprašanje iranskih jedrskih ambicij.

Svoje ukrepe zaradi severnokorejskega rožljanja z atomi je že sprejela Japonska. Od sobote bo tako prepovedan kakršenkoli uvoz iz Severne Koreje, severnokorejske ladje ne bodo imele več dostopa do japonskih pristanišč, že od četrtka pa državljani Severne Koreje ne morejo vstopiti na Japonsko. O svojih ukrepih se dogovarjajo tudi članice Varnostnega sveta, ki razpravljajo o ameriškem osnutku resolucije o Severni Koreji. Prvotni predlog ZDA je bil za Kitajsko in Rusijo prestrog, prav tako pa ti dve državi želita zagotovilo, da resolucija v nobenem določilu ne bo omogočila vojaških ukrepov.

Svoj osnutek resolucije glede Gruzije je Varnostnemu svetu predložila Rusija. V njem Gruzijo poziva, naj umakne svoje sile z območja soteske Kodori, ki leži ob mednarodno nepriznani republiki Abhaziji. Gruzija je pred tem Rusiji že zagrozila, da bo zavirala njen vstop v Svetovno trgovinsko organizacijo, dokler Moskva ne bo preklicala embarga na gruzijsko vino in mineralno vodo. Sosedi sta že več kot dva tedna ujeti v prikazovanju mišic zaradi, tako Rusija, gruzijske aretacije petih ruskih častnikov zaradi vohunjenja. Ruski zunanji minister Ivanov sicer prisega, da ne želijo vojne z Gruzijo, s pritiski pa vseeno ne bodo prenehali.

Svoj pritisk na politiko britanskega premierja Tonyja Blaira je dodal tudi novi načelnik britanskega generalštaba, general Richard Dannatt. Označil jo je za naivno in se zavzel za čimprejšnji umik britanske vojske iz Iraka. Po besedah Dannatta, prisotnost britanske vojske v Iraku poslabšuje varnostne razmere. Priznal je, da v Irak niso bili povabljeni, ampak so jim leta 2003 »razbili vrata«. Ni pa britanski general opazil podobnosti s situacijo v Afganistanu in je glede situacije tam optimističen. Odzivi na njegov revolt so med nasprotniki vojne pozitivni, bizarno pa je, da ga je »Pobuda Zaustavite vojno« celo povabila kot govornika na naslednje protivojne demonstracije. Ustaviti vojno z generali?

Čilenski general in diktator Augusto Pinochet je obtožen še enega umora. Leta 1995 so na urugvajski plaži izkopali truplo Eugenia Berriosa, kemika in sodelavca tajne policije, ki naj bi bil leta 1976 vpleten v umor Orlanda Leteliera, Pinochetovega nasprotnika. Pinochet naj bi Berriosa poslal v Urugvaj v izogib njegovemu pričanju v preiskavi Letelierovega umora, umorjen pa naj bi bil, da se ne bi mogel vrniti v Čile. Zaenkrat je prizivno sodišče Pinochetu za ta primer odvzelo imuniteto in devetdeset letnemu ex-diktatorju slabo kaže. Še slabše je kazalo tisočim žrtvam njegove dolgoletne oblasti.

Oblasti pa se je že vnaprej odpovedal blejski županski kandidat Aktivne Slovenije Matej Alijeski, ki je na lokalni televiziji na predvolilnem soočenju obelodanil, da se, kljub nepreklicnosti kandidature, umika iz tekme za župansko mesto. Poleg tega je občanom celo svetoval, naj podprejo kandidata Slovenske nacionalne stranke Janeza Fajfarja. Več o odločitvi nam je povedal sam bivši kandidat Matej Alieski:

/////////////////////////////////////////////////

Kako komentira podporo kandidatu iz stranke, ki je v več stvareh izrazito nasprotna Aktivni Sloveniji?

/////////////////////////////////////////////////


Komentarji
komentiraj >>

Re: Črne mačke podeč OFF Program!
Klemen [29/04/2008]

Svaka čast, vsaj ni pokvarjen, kot so same stranke
odgovori >>