Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

Temna zvezda > o oddaji
Filmski teden Evrope in performativnost Pobalinke (996 bralcev)
Ponedeljek, 7. 5. 2012

V novi ediciji Temne zvezde:

- intervju z Rokom Govednikom o Filmskem tednu Evrope (Katja Šircelj)
- recenzija filma Pobalinka Céline Sciamma in filmske novičke (Nina Cvar)

V celoti! >>

KatjaŠ in NinaC, komentarji

Kdo je Janez Janša?  (983 bralcev)
Ponedeljek, 23. 4. 2012

Danes sem jaz, jutri drugi Janša, pojutrišnjem si lahko na vrsti ti. Cenzura, pritisk, ustrahovanje, manipulacija množic skozi množična občila so odraz stanja države, v kateri živimo. Fašizem na pohodu. Primer Janše je le slikovit primer delovanja oblasti. Stanja v naši državi. Stanja, ki ga je treba spremeniti. >>

jassy, komentarji

V Švico, Španijo in družinsko okolje nevarnega uma (760 bralcev)
Ponedeljek, 9. 4. 2012

V tokratni Temni zvezdi bomo prisluhnili poročilu iz filmskega festivala v Fribourgu; nato se bomo podali v zakotje morilskega uma z analizo filma We Need to Talk About Kevin; za konec pa bomo sledili vodstvu po retrospektivi španskega cineasta Luisa Garcie Berlanga, ki še vedno poteka v Slovenski Kinoteki. Na pot, torej! >>

Zora, Jan in Katja Č, komentarji

Temnozvezdni intervju: Olmo Omerzu (1223 bralcev)
Ponedeljek, 26. 3. 2012

Drage poslušalke in poslušalci v novi Temni zvezdi vam bomo v daljšem intervjuju predstavili Olma Omerzuja, režiserja, ki je oktobra lani s celovečercem »Mlada noč«, zaključil študij na znameniti praški FAMU. Film je bil premierno prikazan na »Berlinalu«, v »sekciji Forum«, vodstvo berlinskega filmskega festivala pa ga je umestilo tudi v projekt »Berlinale Goes Kiez«, ki zajema od petnajst do dvajset filmov, ki bodo predvajani v berlinskih kinih zunaj festivala.

V celoti! >>

Nina Cvar, komentarji

Berlinale in Zbornik proti koncu (630 bralcev)
Ponedeljek, 12. 3. 2012

Lepo pozdravljeni v prvi marčevski ediciji Temne zvezde, ki je tokrat razdeljena na tri dele. V uvodnem delu boste lahko prisluhnili retrospektivnemu pregledu 62. Berlinskega filmskega festivala s fokusom na ne-tekmovalni sekciji eksperimentalnih filmov “Forum Expanded”. Nadaljevanje oddaje je posvečeno “Jesenski filmski šoli”, ki je v Kinoteki potekala januarja. Tokratni simpozij, ki je prevpraševal fenomen televizijskih serij, je pospremil izid zbornika “Proti koncu”. ODDAJA V CELOTI: >>

Katja Č., Bor P., Katja Š, komentarji

Kafka na filmu in Attenberg (1186 bralcev)
Ponedeljek, 27. 2. 2012

Tokrat bomo govorili o ciklu »Kafka na filmu«, ki se je minuli teden odvrtel v Cankarjevem domu in nam med drugim postregel s filmskimi adaptacijami Kafkovih romanov »Proces«, »Grad« in »Amerika« ter kratke zgodbe »Preobrazba«. V drugem delu oddaje bomo prisluhnili intervjuju z režiserko in scenaristko Athino Rachelo Tsangari ter igralko Ariano Labed o filmu »Attenberg«, ki si ga v teh dneh lahko ogledate v ljubljanskem Kinodvoru.

ODDAJA V CELOTI... >>

Bor, Katja in Nina, komentarji

Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači in ameriški neodvisni film - perspektive Jeffa Nicholsa (1201 bralcev)
Ponedeljek, 13. 2. 2012

V novi Temni zvezdi:

- intervju s Pijo Bodlaj, koordinatorko »Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači« (Barbara Hribar),
- komentar o Jeffu Nicholsu, režiserju in scenaristu filmov »Nasilne zgodbe« in »Zaklonišče«, pri čemer smo se osredotočili zlasti na njegov prvenec "Nasilne zgodbe" (Nina Cvar),
- info blok (Nina Cvar).

V celoti! >>

Nina in Barbara, komentarji

Intervju: Jan Cvitkovič  (1958 bralcev)
Ponedeljek, 6. 2. 2012

Po projekciji filma Archeo in razpravi, ki je z Janom Cvitkovičem potekala po ogledu filma, smo se z režiserjem lanskega nagrajenca Festivala slovenskega filma, pogovarjali tudi mi. Kajpada smo večino časa govorili o njegovem najnovejšem celovečercu, vendar je na koncu povedal tudi nekaj o tem, kako vidi prihodnost človeštva po zaključku dobe razuma. >>

Anja Radaljac , komentarji

Osebno in film in osebno na filmu (1168 bralcev)
Ponedeljek, 30. 1. 2012

Tokrat ste lahko prisluhnili besedilu Jana Adlešiča, ki je za vas pripravil prispevek o Fassbinderju, čigar filme si lahko ogledate v okviru velike kinotečne retrospektive. V nadaljevanju smo še naprej ostajali v okvirih osebnega, a na malo drugačen način. Za vas smo namreč spisali nekaj misli, ki so se nam utrnile ob ogledu filma "Pogovoriti se moramo o Kevinu", le-te pa smo dopolnili še z zvočnimi posnetki intervjuja s Tildo Swinton, ki ima v filmu osrednjo vlogo. Za konec še novice.

V celoti >>

Jan in Nina, komentarji

O vezeh: Naši kratki 5 in Virginia Woolf ter še nekaj novičk (1551 bralcev)
Ponedeljek, 16. 1. 2012

Temno zvezdo bomo začeli s prispevkom Bora Pleterška, ki je za vas pripravil reportažo o dogodku "Naši kratki 5". Nadaljevali bomo z besedilom Katje Šircelj, ki je svoje kritiško oko usmerila v filma »Orlando« Sally Potter in »Ure do večnosti« Stephena Daldryja - oba sta bila del kinotečnega večera, posvečenega 70 – letnici smrti Virginie Woolf. V zadnji etapi pa vas čaka še temnozvezdni info blok.

V celoti! >>

Bor, KatjaŠ in Nina, komentarji

3. Festival neodvisnega filma, Črne filmske noči v Tallinu in filmske novice (1418 bralcev)
Ponedeljek, 19. 12. 2011

Lepo pozdravljeni v novi in v letošnjem koledarskem letu tudi zadnji ediciji Temne zvezde, v kateri boste uvodoma lahko prisluhnili prispevku Bora Pleterška o 3. Festivalu neodvisnega filma. Nadaljevali bomo z reportažo Katje Čičigoj s Tallin Black Nights Film Festivala, v zadnjem delu našega druženja pa smo za vas pripravili še pregled filmskih dogodkov, pri čemer bo slednjega pospremila še daljša izjava finske igralke Kati Outinen, ki često sodeluje z Akijem Kaurismäkijem.

V celoti! >>

Bor, Katja in Nina, komentarji

V družbi 8. Animateke in Aleksandrink (1205 bralcev)
Ponedeljek, 5. 12. 2011

Uvodoma bomo napovedali 8. edicijo »Animateke«, ki bo v Ljubljani potekala med petim in enajstim decembrom, med dvanajstim in osemnajstim decembrom pa še v Mariboru v »Kinu Udarnik«. Več o letošnji »Animateki« vam bo razkril Rok Govednik, vodja projekta pri »Animateki«. V nadaljevanju sledi obljubljeni zaključni del o celovečernem dokumentarcu »Aleksandrinke«. Predstavili vam ga bomo tudi skozi zvočne posnetke pogovora z Metodom Pevcem.

V celoti!
>>

Nina Cvar, komentarji

Krasni novi novi val III in filmske novice (2047 bralcev)
Ponedeljek, 21. 11. 2011

V današnji Temni zvezdi boste lahko prisluhnili prispevku Petra Karbe o Krasnem novem novem valu III, dogodku, ki se je sedmega tega meseca zgodil v Kinu Šiška. V nadaljevanju smo za vas pripravili daljši novičarski sklop o prihajajočih se filmskih dogodkih.

V celoti! >>

Peter in Nina, komentarji

Heterogenost filmskega medija: od arhitekture do njegovih sociološko-kulturoloških izrazov (3115 bralcev)
Ponedeljek, 7. 11. 2011

Tokrat v Temni zvezdi:

- Majhno in pametno - ekspresije sodobne slovenske arhitekture v filmu (Zora Žbontar),
- nadaljevanje kritične analize b-filmske produkcije (Andrej Tomažin),
- kratek uvod v Aleksandrinke Metoda Pevca (Nina Cvar).

V celoti! >>

Zora, Nina in Andrej, komentarji

O Varšavskem filmskem festivalu, Čistilcih in filmskih novičkah (1698 bralcev)
Ponedeljek, 24. 10. 2011

Lepo pozdravljeni v novi ediciji Temne zvezde, ki smo jo razdelili na tri glavne sklope. V prvem boste tako lahko prisluhnili daljšemu prispevku Katja Čičigoj o »Varšavskem filmskem festivalu«, v drugem delu bo sledila recenzija filma Čistilci Andreja Tomažina, v zaključni etapi današnje oddaje, ki vselej poteka v živo, pa smo za vas zbrali še najpomembnejše novičke iz sveta filma. Vabljeni k poslušanju! >>

Katja, Nina in Andrej, komentarji

Festivalski in recenzentski dokumenti: 14. FSF, 2. FFF in Ropar (2491 bralcev)
Ponedeljek, 10. 10. 2011

V prvi oktobrski Temni zvezdi:

- 14. Festival slovenskega filma (Zora Žbontar),
- 2. Fužinski filmski festival (Andrej Tomažin),
- Ropar in novičke (Nina Cvar) >>

Zora, Nina in Andrej, komentarji

14. Festival slovenskega filma in Solaris (1585 bralcev)
Ponedeljek, 26. 9. 2011

Prav lepo pozdravljeni v novi ediciji Temne zvezde, v kateri bomo uvodoma predstavili »14. Festival slovenskega filma«, ki se bo odvijal med 29.9. in 1.10. v Portorožu. V drugem delu oddaje pa je Andrej Tomažin za vas pripravil daljši prispevek o prepletanju literature in filma na »Solarisu« kot študiji primera.

V celoti! >>

Nina in Andrej, komentarji

Premočeni Motovun, reciklirani Tam nekje in poletni info blok (1974 bralcev)
Ponedeljek, 8. 8. 2011

V poletni različici Temne zvezde boste uvodoma lahko prisluhnili prispevku Andreja Tomažina o filmskem festivalu v Motovunu. Sledila bo recenzija najnovejšega filma Sofie Coppola Tam nekje (Somwhere, 2010), za konec našega današnjega temnozvezdnega druženja pa smo za vas pripravili še poletni info blok.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite nocoj, ob 20.30, v živo. >>

Nina in Andrej, komentarji

Od zagrebškega festivala fantastike do delavnice Poslušaj (1915 bralcev)
Ponedeljek, 27. 6. 2011

V tokratni Temni zvezdi boste slišali intervju s Stjepanom Hundićem, umetniškim vodjo festivala fantastičnega filma v Zagrebu. Ta festival se predstavlja kot nulta edicija v obsegu večjega festivala leta 2012, ki pa bo predstavljen kot prvi. Poleg Grossmana, varaždinskega Trash festivala in FSFF-ja, če omenim samo nekatere, je to zanimiva popestritev žanrskega udejstvovanja. Pred tem pa nekaj besed o delavnici Poslušaj, ki se je ravno te dni z nastopom v Gledališču Glej tudi zaključila.

V celoti! >>

Jelena in Andrej, komentarji

Obeti in vpogledi (1771 bralcev)
Ponedeljek, 13. 6. 2011

V novi Temni zvezdi vam bomo uvodoma, v pogovoru z Urošem Krasnikom, predstavili prihajajoči »Festival migrantskega filma Na poti«. Sledilo bo daljše druženje s filmom »Sampaguita«, National Flower« filipinskega režiserja Francisa Xavierja Pasiona, ki mu boste prav tako lahko prisluhnili. Naše današnje "temnozvezdenje" pa se bo končalo še s pregledom filmskih novičk.

Vljudno vabljeni v našo živo radijsko družbo, ob pol devetih zvečer!

V celoti! >>

Nina in Andrej, komentarji

Kino Otok 7 in 49 muh Pierra Héberta (2261 bralcev)
Ponedeljek, 30. 5. 2011

V novi Temni zvezdi vam bomo uvodoma predstavili prihajajoči »Mednarodni filmski festival Kino Otok«, ki bo tokrat vnovič potekal na pragu poletja, med osmim in dvanajstim junijem. V drugem delu našega današnjega druženja je Andrej Tomažin za vas spisal daljšo recenzijo projekta »49 muh« Pierra Héberta, ki smo si ga lahko minuli teden ogledali v »Kinoteki«.

Vljudno vabljeni v našo "živo" družbo, danes ob 20.30!

V celoti! >>

Nina in Andrej, komentarji

V smeri Makavejeva in filmskih novic! (2135 bralcev)
Ponedeljek, 16. 5. 2011

Nekaj povzetih besed udeležencev pogovora z Dušanom Makavejevim ob popolni retrospektivi njegovih del v prestolnici. Shematičen prikaz, kam je stekel pogovor in še malo o obstranskem. In novice.

V ponedeljek ob 20.30, v živo z Nino Cvar!

V CELOTI! >>

Andrej Tomažin, komentarji

Majsko-filmska diagonala (2445 bralcev)
Ponedeljek, 2. 5. 2011

Novice, kontekst, interpretacije: Kinoteka in Dušan Makavejev, Cannes in Terrence Malick, 4. Subversive Film Festival ...

... Lepo pozdravljeni v novi Temni zvezdi, v kateri bomo tokrat diagonalno pregledali filmske dogodke v mesecu maju, pri čemer bomo slednje le skušali postaviti v širši interpretativni kontekst...

Začnemo ob 20.30, v živo.

V celoti! >>

Nina Cvar, komentarji

Žlahtni filmski izrazi (2662 bralcev)
Ponedeljek, 18. 4. 2011

Nocoj bomo spregovorili o projekcijah dveh legendarnih eksperimentalnih filmov Maye Deren, »At Land« in »Meshes of the Afternoon«, ki sta se ob živi glasbeni spremljavi Sebastiana Tramontana zgodili marca v Španskih borcih. Nadaljevali bomo s krajšim pregledom filmskih del Benoîta Delépina in Gustava Kerverna - retrospektivo njunih del so pripravili v Kinodvoru. Zaključili bomo z izseki predavanja Kate Guyonvarch, veliko poznavalko Charlija Chaplina, ki je minuli teden gostovala v Kinoteki.

V celoti! >>

Nina Cvar, komentarji

Diego Menendes! (5426 bralcev)
Ponedeljek, 4. 4. 2011

Vsestranski fužinski ustvarjalec, ki nekje v prihodnosti kani ustvariti FFF: Fužinski filmski festival. Ta ponedeljek ob 20.30 na 89.3 MHz.

Neizbežen redosled:
- trash film
- internet
- menendes brothers
- filmska kritika
- literatura
- slo. filmska scena
- filmsko ustvarjanje
- birokracija in ljudstvo
- politični horror

intervju v celoti
>>

Andrej Tomažin, komentarji

Dokumentiranje filmskega dokumentarizma: 13. FDF in Naš bližnjik Pasolini (2657 bralcev)
Ponedeljek, 21. 3. 2011

Prav lepo pozdravljeni v novi Temni zvezdi, kjer vam bomo nocoj predstavili program »13. Festivala dokumentarnega filma«, Andrej Tomažin pa je za vas nanizal vtise in posnetke, ki jih je tako rekoč porodila »Kinotekina« projekcija dokumentarnega filma z naslovom »Naš bližnjik Pasolini« Giuseppe-ja Bertolucci-ja ter pogovor v »Kinodvoru«, na katerem so se o Pasoliniju ter njegovih literarnih delih pomenkovali Miklavž Komelj, Majda Širca, Andrej Medved in Denis Valič.

V celoti! >>

Nina in Andrej, komentarji

Prelamljanje družbe v posamezniku: Jasna Krajinovič in Jean-Gabriel Périot (2794 bralcev)
Ponedeljek, 7. 3. 2011

Nocoj v Temni zvezdi: izseki posnetka pogovora z Jasno Krajinovič, scenaristko in režiserko, s katero se je minuli teden, na premierni večer filma Damjanova soba, v Kinodvoru pogovarjal Matic Munc. V drugem delu današnje edicije je Andrej Tomažin za vas spisal recenzijo retrospekitve Jeana-Gabriela Périota, ki smo si jo lahko v zadnjem februarskem tednu ogledali v Kinoteki. Zaključne radijske minute bodo pregovorno minile v družbi novičarskega filmskega semaforja...

V celoti!

>>

Nina in Andrej, komentarji

Rotterdamsko filmsko rjovenje in dobrikanje klasičnega brazilskega filma  (3146 bralcev)
Ponedeljek, 21. 2. 2011

V Temni zvezdi boste lahko prisluhnili prispevku Katje Čičigoj, ki je obiskala letošnjo, že štirideseto edicijo »Mednarodnega filmskega festivala v Rotterdamu«. Sledila bo napoved serije klasičnega brazilskega filma Andreja Tomažina, ki jo v okviru »Festivala oddaljene kulture Obraz Brazilije« prirejajo v okviru »Cankarjevega doma«. Današnjo edicijo bomo sklenili z daljšim novičarskim sklopom, prepletenim z izjavama Wendersa in Herzoga o rabi 3D tehnologije v njunih najnovejših filmih.

V celoti!
>>

Katja, Nina in Andrej, komentarji

Sylvain George (2575 bralcev)
Ponedeljek, 7. 2. 2011

Sylvain George, režiser, predstavnik novega francoskega političnega filma, esejist, pesnik, aktivist, filozof. Pričujoči opis je brez kakršnihkoli pretenzij po vzpostavljanju morebitnega mitologiziranega avtorskega limba. Je deskripcija, napoved osrednje rdeče niti današnjega temnozvezdnega druženja, v katerem vam bova s Katjo Čičigoj predstavili avtorja, čigar celoten opus ste si med 11. in 14. januarjem lahko ogledali v Kinoteki.

V celoti!
>>

Katja in Nina, komentarji

Vse to je film! (3083 bralcev)
Ponedeljek, 24. 1. 2011

Tokrat smo spregovorili o razstavi Vse to je film, ki poteka v Moderni Galeriji do konca meseca februarja. Zanimala nas je družbena klima v kateri so jugoslovanski eksperimentalni filmi nastajali kot tudi kaj imajo za povedati filmi sami. Pri vsem tem pa sta nam na pomoč priskočila tudi dva velika ljubitelja filma, Tone Rački in Jurij Meden.

>>

Janez Janša, komentarji

Starejše