Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

En azil prosim! > o oddaji
Border monitoring, Pravna svetovalnica za tujce in begunce in Pesemtry (1670 bralcev)
Ponedeljek, 28. 3. 2011

Predstavljamo rezultate border monitoringa, ki ga je izvajala nevladna organizacija Pravno-informacijski center, orisala jih je dir. Katarina Bervar Sternad. Samo Bardutzky o programu Pravna svetovalnica za tujce in begunce, ki je na pravni fakulteti edina točka, kjer se študentje spoznavajo z azilno in begunsko pravno problematiko.Literarno-glasbeni večer Pesemtry v knjižnjici Prežihov Voranc, kjer smo 21. marca brali poezijo v svetovnih jezikih.

V celoti >>

Ana F., komentarji

Eksodus vs. Frontex (3658 bralcev)
Ponedeljek, 28. 2. 2011

Svet in EU pozorno spremljajo dogajanje v arabskem svetu, zdaj še posebej v Libiji.
Poleg gospodarskih razlogove gre še za strah EU pred "navalom beguncev," pred katerim svari Italija. Po Fratinijevih besedah Evropo lahko čaka biblični eksodus. Frontex že nadzaruje mediteransko morje, a načinih reševanja "problemov" te evropske agencije ne vemo skorajda nič.
Poleg tega še prispevki o border monitoringu na naših mejah, ki ga izvaja PIC. O tem, kako integriramo tujce pa Natalija Vrečer i >>

Romana Z., komentarji

O nespretnosti borilnih udarcev EU proti migracijam (2701 bralcev)
Ponedeljek, 31. 1. 2011

Kakšni so globalni in evropski migracijski trendi? Kako se z potrebami beguncev in realnostjo migracij spoprijema EU? Nekaj besed o grajah evropske azilne politike s strani Evropskega sodišča za človekove pravice, Visokega komisariata ZN za begunce in komisarja Hammerberga za človekove pravice. Poročili International Organization for Migration in Human Rights Watch za preteklo obdobje. Začetek projekta Spremljanje položaja migrantov v Sloveniji.

V celoti

>>

Romana Z., komentarji

O azilnem zakonu in varuhih beguncev v Sloveniji (1694 bralcev)
Ponedeljek, 29. 11. 2010

V Sloveniji sta le dva delujoča varuha za begunce. Pogovor z Andrejem Žabjekom in Majo Ramšak. Kako je delati s prosilci za azil in kako z njimi ravna država? Kakšnega mnenja sta edina aktivna slovenska varuha za begunce?

Spremembe in dopolnitve zakona o mednarodni zaščiti prosilcem za azil prinašajo nekaj pozitivnih sprememb. Kakšno realno težo imajo lahko pozitivne spremembe pri splošni negativni naravnanosti evropskega azilnega aparata?

V celoti >>

Romana Z., komentarji

Kako postati begunec? (2880 bralcev)
Ponedeljek, 25. 10. 2010

Na obravnavo v Državnem zboru čaka predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o mednarodni zaščiti, ki naj bi zakon v kritičnih točkah omilil. Kakšne so posledice kritične zakonodaje za tiste, ki si želijo postati begunci? In "izboljšave"?

V celoti.
>>

Romana Z., komentarji

Begunci, azil in totalne institucije v Sloveniji (2916 bralcev)
Ponedeljek, 28. 6. 2010

Sporočilo UNHCRja ob Svetovnem dnevu beguncev. Andreja Rafaelič o akciji IZ-HOD. Zakaj sta Azilni dom in Center za tujce totalni instituciji? Kakšne so posledice življenja v tovrstnih ustanovah? Bivši prostovoljec Matjaž Oven poroča o razmerah v Azilnem domu, o psihičnih težavah prosilcev za azil in poskusih samomorov.
Lana Zdravković, aktivistka in raziskovalka z Mirovnega Inštituta o državljanstvu, inherentni logiki neenakosti in politični filozofiji Étienna Balibarja.

Klik do poslušanja >>

Romana Z., komentarji

Preselitev beguncev iz Malte (2686 bralcev)
Ponedeljek, 31. 5. 2010

Slovenija bo sprejela do 10 oseb, ki jim je bil na Malti priznan status begunca. O Malti in tam nameščenih beguncih smo govorili s predstavnikom Direktorata za migracije in integracijo MNZ, mag. Matjažem Dovžanom. Na drugo stran Trdnjave Evrope bomo pogledali skozi izpoved somalijskega begunca, ki je – eden izmed redkih, ki to poskušajo – preko Libije uspel živ doseči obale Evrope.

V celoti
>>

Romana Z., komentarji

Begunci in biznis: B&B (2817 bralcev)
Ponedeljek, 26. 4. 2010

Slovensko gradbeno podjetje poskuša z Libijo skleniti 333 mio evrov vreden posel. Kakšna je cena gospodarskega sodelovanja med EU in Libijo? Nafta, plin, naložbe in življenja beguncev so sredstva pogajanj in izmenjave med celinama.

Pogovor s Tomom Križnarjem o pomembnosti obiska Suleimana Jamousa, mirovnika in duhovnega vodje, dalaj lame Sudana.

Povabilo k sodelovanju pri prvem festivalu migrantskega filma v Sloveniji, Na poti.

Oddaja v celoti >>

Romana Z., komentarji

Migracije in EU ali Kdo zlorablja koga? (2769 bralcev)
Ponedeljek, 29. 3. 2010

Kakšne so razvojne smernice evropske migracijske politike in kakšne so možnosti dialoga med civilno družbo, nevladnimi organizacijami in evropskim parlamentom, komisijo in svetom Evrope? Kako velik je razkorak med formalnimi možnostmi in realnim učinkom?

O azilu in migracijah Tina Michieli (CNVOS) in Franci Zlatar (Slovenska filantropija), o zlorabah znotraj reguliranega krožnega pretoka delavcev pa dr. Karmen Medica (SAZU, Univerza na Primorskem).

Oddaja v celoti >>

Romana Z., komentarji

Begunska taborišča (5951 bralcev)
Ponedeljek, 22. 2. 2010

Vse kaže, da gre za prakso zahodnih držav: podkupovanje sosedov s slabim slovesom, naj rešijo begunsko vprašanje namesto njih. Cilj opravičuje sredstva. Kako daleč je prisotna politika in mentaliteta od tiste, ob kateri so se zgodila koncentracijska taborišča?
Pripovedi beguncev, ki so uspeli zapustiti zapore v Libiji (financirani od Italije) in pogovor z Jammie Taylor,ki je opravila 250 intervjujev z begunci, ki so pristali v brezizhodni situaciji v Indoneziji (podkupovanje Avstralije). Prisluhnite oddaji >>

Romana Z., komentarji

Guantanamo in njegove globalne paralele (2667 bralcev)
Ponedeljek, 25. 1. 2010

Svet:
Pregled World Report, Events of 2009, represivnih držav in njihovih strategij, ki ga je pripravil Human Rights Watch. Kaj je poleg zaprtja Guantanama obljubil Obama, kaj je izpolnil?
Slovenija:
Ali nova vlada spreminja zloglasno reputacijo negostoljubnosti do beguncev? Kaj se dogaja z obljubljenimi spremembami v Zakonu o mednarodni zaščiti? Koliko beguncev smo sprejeli lansko leto? Kako mačehovski je odnos Slovenije do otrok migrantov? >>

Romana Z., komentarji

Azilni veseli december (2645 bralcev)
Ponedeljek, 28. 12. 2009

Kako vesel je december za prosilce za azil, begunce in tujce, ki čakajo na odstranitev iz države? Govorili smo z mongolsko družino, ki se nahaja v Centru za tujce, afričanom, ki je nastanjen zadnje pol leta v Azilnem domu, kubancem, ki čaka v Centru za tujce na vrnitev na Kubo.

Ob izteku leta se pogovarjamo z predstavnikom Human Rights Watch, Billom Frelickom, ki izpostavi glavne izzive preteklega in prihajajočega leta. >>

Romana Z., komentarji

Od Azila v Limbo (2609 bralcev)
Ponedeljek, 30. 11. 2009

Kam pripelje Azilna politka v Sloveniji? Pogovor v živo s prosilci za azil.
Skozi pogovor bomo skušali pokazati na kakšen način deluje migracijska politika v Evropi na podorčju azila.

Klik do poslušanja oddaje!!! >>

IWW, komentarji

FRONTEX PRAZNUJE 5. ROJSTNI DAN (2598 bralcev)
Ponedeljek, 26. 10. 2009

Kdo čuva meje EU, kakšne so strategije, kakšna sredstva se uporabljajo za dosego cilja? Agencija Frontex, ki je bila ustanovljena na današnji dan natančno pred 5 leti, meni, da ima za sabo vrsto uspešnih akcij zajezitve nedokumentiranih migracij. Vendar - kakšna je cena? Kaj pomeni delo evropske agencije za begunce, kaj za migrante? Naš sogovornik bo neodvisni raziskovalec in novinar, Roman Herzog.
S klikom lahko poslušate celotno oddajo!
>>

Romana Z., komentarji

Branimo Evropo (2870 bralcev)
Ponedeljek, 28. 9. 2009

Evropska unija je zaprla še ena vrata, ki so omogočala tako beguncem kot ostalim migrantom iz afriških držav stopiti na evropska tla. Radikalni ukrepi Evropske unije imajo temu primerne posledice.

Roman Herzog je edini novinar in avtor audio dokumentarca We defend Europe, ki mu je bil dovoljen dostop do zapornikov in beguncev v libijskih centrih. Posnetim izjavam iz zaprtih centrov je dodal mnenja libijskih oblasti, tamkajšnjih NGOjev, združenih narodov in mednarodne organizacije za migracije IOM. >>

Romana Z., komentarji

Svetovni dan beguncev (2370 bralcev)
Ponedeljek, 29. 6. 2009

Amnesty je ob priložnosti svetovnega dneva beguncev opozoril na dejstvo, da evropske vlade z odrekanjem zaščite beguncem ogrožajo življenja. Grčija odslavlja ljudi na svojih mejah brez da bi ocenila prošnje za azil, med Španijo in afriškimi državami se dogajajo samovoljne aretacije, pridržanja in deportacije.

V maju je bilo med Libijo in Italijo prestreženih 500 ljudi, ki so bili na obale Libije vrnjeni brez da bi sploh imeli priložnost zaprositi za azil. >>

Romana Z., komentarji

Svet za vsakogar??? (3651 bralcev)
Ponedeljek, 28. 4. 2008

Prosilci za azil skupaj z Socialnim centrom Rog so v mesecu aprilu organizirali vrsto dogodkov: javnih tribun, razprav in manifestacij. Vsi dogodki pa so bili namenjeni opozarjanju javnosti na vse pogostejše psihično, fizično in sistemsko nasilje nad prosilci za azil. Po mnenju prosilcev samih in Socialnega centra Rog je Azilni dom namesto varnega zatočišča pred preganjanjem postal sredstvo odvračanja prosilcev za azil.
>>

Romana Z., komentarji

Homofobni izpadi varnostnikov in policistov v azilnem domu (4413 bralcev)
Ponedeljek, 31. 3. 2008

V tokratni oddaji En azil, prosim, ki bo na sporedu ob 20:oo, se bomo ukvarjali z nasiljem, ki se je pojavilo nad dvema prosilcema za azil s strani varnostnikov in policistov v domu za Azilante. Sicer je dala policija zopet smešne pisne odgovore, so pa prosilca odpeljali na policijsko postajo in ju tam zadržali kar 12 ur. Po mnenju nevladnih organizacij gre za homofobne izpade, saj sta prosilca istospolno usmerjena. >>

Romana Z., komentarji

laganje uradnih oseb v Azilnem domu (4107 bralcev)
Ponedeljek, 25. 2. 2008

V tokratni oddaji En Azil prosim! smo obravnavali dva Rusa, ki so jih po prihodu v Sloveniji dali na zaprt oddelek Azilnega doma, nato pa sta si zaradi tega prerezala žile, nakar sta tudi gladovno stavkala. Seveda zato, da bi jima dovolili, da se prosto gibljeta znotraj doma za Azil. Na koncu sta pobegnila med čakanjem na zdravniški pregled z dosti absurdno razlago MNZ-ja... S klikom na puščico lahko poslušate celotno oddajo! >>

Romana Z., komentarji

Kaj pomeni nov Zakon o mednarodni zaščiti za prosilce za azil? (3481 bralcev)
Ponedeljek, 26. 11. 2007

Zakon o mednarodni zaščiti, ki je v pripravi, bo zamenjal Zakon o azilu. Predlog je oblikoval MNZ, nevladne organizacije pa so podale komentarje. O tem smo govorli s predstavniki obeh strani. Nevladne organizacije podajajo ostre kritike in opozarjajo na zaostrovanje azilne politike v Evropi, vladna stran pa se zgovarja na evropske direktive. Govorili smo z Sektorjem za azil MNZ, z Amnesty International Slovenije in Pravno-informacijskim centrom nevladnih organizacij - PIC.
>>

Romana Z., komentarji

Mladoletniki brez spremstva (3359 bralcev)
Torek, 25. 9. 2007

Pozdravljeni v oddaji En azil prosim! Skupni imenovalec tako tokratne oddaje, kot vseh ostalih, ki jih bo pripravilo društvo Matafir, je opozarjanje na depriviligirane skupine, ki so vpletene v našo skupno realnost. Že po definiciji te skupine ostajajo obrobne in njihove težave so prepogosto neopažene. V prejšnji oddaji smo predstavili problematiko prosilcev za azil v splošnejši perspektivi, tokrat pa bomo govorili o najranljivejšem delu prebežnikov. Kakšna je zgodba otrok, ki še niso dopolnili 18 let, ki niso slovenski državljani in ki se brez spremstva odgovorne osebe znajdejo v naši državi? Kaj se z njimi zgodi, ko jih zajame policija kot ilegalne prebežnike? In sploh, koliko takšnih primerov obstaja? Zanimala nas je splošna seznanjenost s temo, zato smo mimoidočim v Ljubljani postavili nekaj vprašanj. >>

društvo matafir, komentarji